Sigara paketlerinde tüketici yararına düzenleme

Tütün mamullerine ilişkin yeni düzenlemelere göre, sigara paketleri üzerindeki kodlama bilgilerinin içeriği genişletilecek ve üretim tarihinin gün-ay-yıl olarak asgari düzeyde belirtilmesi zorunlu olacak. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, üretim ve tüketim tarihinin koyulmasının zorunlu olmasının tüketicilerin korunması anlamında faydalı olacağını söyledi.

Sigara paketlerinde tüketici yararına düzenleme
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı tarafından açıklanan tütün mamullerine ilişkin yeni düzenlemelere göre, sigara paketleri üzerindeki kodlama bilgilerinin içeriği genişletilecek ve üretim tarihinin gün-ay-yıl olarak asgari düzeyde belirtilmesi zorunlu olacak.

Ayrıca nargilelik tütün mamulü paketlerine içeriğindeki tütün oranının yazılması zorunluluğu getirilirken renklendirici kullanılmasının da önüne geçilecek.Teşvik edici ve özendirici birtakım unsurlar da ortadan kaldırılacak.

Nargilelik tütün mamulü paketlerine, içeriğindeki tütün oranının yazılması zorunlu olacak. Bu zorunluluğun denetlenmesi amacıyla da gerekli altyapı hazırlıkları yürütülüyor.

Bakanlığın hazırladığı "Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Düzenlemeyle, tütün mamullerinin teşvik edilmesi ve özendirilmesinin önlenmesi ve kayıt dışı tütün mamulü ticaretiyle mücadeleye yönelik yeni tedbirler alındı.

Takip ve izlemeyi sağlamak amacıyla sigara paketlerinde kodlama bilgisi içeriği genişletilecek. Sigara paketlerinde üretime ait hat ve makine numarası ile vardiya numarası gibi bilgiler ile asgari "gün/ay/yıl" kodlaması, diğer tütün mamullerinde asgari "gün/ay/yıl" kodlanması zorunlu hale getirildi.

Takip ve izlemeyi sağlamak amacıyla tütün mamulü paketleri üzerinde yer alan üretim tarihi bilgisi asgari "gün/ay/yıl" olarak bulunacak.

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, uygulamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2019 yılında Türkiye'de yapılan düzenleme çerçevesinde sigara başta olmak üzere tütün mamullerinde düz ve standart paket uygulamasına  geçildiğini ve bir düzen oluştuğunu hatırlatan Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, Tütün mamulleri kullanımının özendirilmesini önleyecek yeni tedbirler getirilmesinin yerinde bir karar olduğunu aktardı.

"Üretim ve son kullanma tarihine yer verilmesi çok önemli"

Yapılacak değişikliklerde üretim ve son kullanma tarihi gibi noktalara yer verilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Yaşagör, "Tütün mamulatı tabi insan sağlığını etkileyen bir nesne ama bakıldığında insanların alışkanlığı var bu tütünü kullanıyorlar. Bu noktada da belli kurallar olması güzel. Biz esnaflar olarak yasal olan ürünlerin satışını yapıyoruz. Tüketicilerin bu anlamda kendi sağlığına dikkat etmelerini öneririz. Tabi sağlıksız koşullardan elde edilen ya da depolanan tütün mamullerinde Aflatoksin yani küf niteliğinde oluşan bu tür tütünler sağlığı daha fazla etkilediğinden dolayı daha zararlı hale gelir. Bu tür ürünler merdivenaltı kaçak tütünde oluştuğu için bu da insan sağlığını daha fazla etkilediği için tüketiciler bundan kaçınmalı ve dikkat etmeli" ifadelerine yer verdi.

Tüketicilerin korunması anlamında üretim ve tüketim tarihinin koyulmasının zorunlu olmasının tüketiciler açısından faydalı olacağını düşündüklerini belirten Yaşagör,"Kayıt dışı kaçak tütün anlamında denetimler yapılıyor. Kolluk kuvvetleri bunun takibini yapıyor ve kaçak ürüne  geçit vermiyor. Buradan tüketicilerimize uyarımız kesinlikle bandrolü olmayan ürünü alıp da kullanmasınlar. Tüketicinin alacağı ürünün içeriğini görmesi de yerinde bir karar olmuş" dedi.

Sektörde faaliyet gösteren firmalara, ürünlerini düzenlemeye uygun hale getirmesi için 31 Mart 2025 tarihine kadar geçiş süreci tanındı. Bu tarihten sonra değişikliklere uygun olmayan ürünler piyasada bulunamayacak.

Dilek Şahin