Sömestr tatilindeki öğrencilere uzman psikologdan tavsiye
Türkiye'de 2023-2024 eğitim öğretim yılı ara tatil başladı. Çocuklar 16 gün sürecek tatilin tadını çıkaracak. Uzman Psikolog Utku Tohumcu, tatilin verimli değerlendirilmesi için tavsiyelerde bulundu. Tohumcu, tatilin aile içi iletişim güçlendirilmesi için büyük bir fırsat olduğunu aktardı.
Yoğun geçen eğitim öğretim yılının ilk yarısının ardından öğrenciler için sömestr tatili başladı.
Çocuklar yoğun bir eğitim öğretim döneminden sonra sömestr tatiline girdiler. Uzmanlar tatil döneminde çocukların stres, kaygı, telaş ve yorgunluğun yerini eğlenceli ve keyifle geçirilen saatler alması gerektiğini söylüyor. Tatil döneminde çocuklar üzerinde ders çalışma baskısı kurmama önerisinde bulunan uzmanlar, yarıyıl tatili için çocuğun ruhsal, fiziksel ve sosyal olarak gelişmesini sağlayacak etkinlikler planlamak, çocukların yeni döneme motive olmuş bir şekilde başlamasını sağlayacağını belirtiyor.
Çocuklara karne notlarından dolayı ağır eleştiri yapılmaması gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Utku Tohumcu, “okullarda yarıyıl tatili başladı. İki hafta sürecek ara tatil; aile içi iletişiminin kuvvetlenmesi ve çocuğun gelişimini desteklenmesi için güzel bir fırsat. Her şeyden önce kesinlikle yapılmaması gereken bir konuya değinerek başlayalım; çocuğunuza karne notları sebebi ile kesinlikle ağır eleştirilerde bulunmayın, onu arkadaşları ile kıyaslamayın. Bu hiçbir fayda sağlamayacağı gibi, bunun tam aksine çocuğunuzun özgüveninin sarsılmasına ve kendisini yetersiz ve değersiz hissetmesine sebep olacaktır.” Dedi.
Tohumcu, Yarıyıl tatili döneminde çocukların gerçek anlamda tatil yapmalarının, yeni döneme dinlenmiş ve dinamik bir şekilde başlamaları açısından oldukça önemli olduğunu aktardı.
Tatil boyunca çocuklara keyif alacakları, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda aktiviteler sağlanabileceğine değinen Tohumcu "Derslere biraz ara verseler de bunun sömestr tatiline kadarki dönem için yeni bir enerji oluşturacağından kuşkunuz olmasın" ifadelerini kullandı.
Ebeveynlerin uyku ve beslenme konusunda esnek davranması gerektiğinin altını çizen Tohumcu, “Öncelikle tatil döneminde çocuğun uyku ve beslenme alışkanlıklarının bir miktar değişmesi normaldir bu durumun ebeveynleri kaygılandırmaması gerekir. Ebeveynlerin konu ilgili biraz daha esnek davranması ve çocuğa baskı yapamaması; çocuğun kendisini keşfetmesi noktasında olumlu etki sağlayacak hususlardan birisidir.” Şeklinde konuştu.
“Bilgisayar, konsol, tablet ve telefon kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Tohumcu, “Öncelikle çocuklar, tatilde tüm gün boyunca televizyon veya bilgisayar başında kalmamalı ya da notları kötü diye tüm tatil boyunca ders çalışmaya zorlanmamalı. Notları yüzünden çocuğa ders çalışma baskısı yapmak çocuğun davranışlarında ters tepkiye neden olabilir. Tatilde; farklı kitaplar okumak, spor faaliyetlerinde bulunmak, sanatsal ve kültürel geziler yapmak onun için de hem keyifli hem öğretici olacaktır. Çocuğun sınırsız bir ekran süresi olması çocuğun gelişimini olumsuz etkileyecek hususların başında geliyor. Bu noktada ekran süresinin kısıtlanması ve içeriklerin kontrolünün sağlanması kritik öneme sahip. Bu noktada çocuğa sınırsız ekran süresi vermek yerine üretkenliğini, hayal gücünü ve yaratıcılığını destekleyecek; puzlle, yapboz, boya malzemeleri ve benzeri bir takım materyaller – oyuncaklar vermek çok daha sağlıklı olacaktır.” Dedi.
Tatil boyunca kendi yaşıtları ile birlikte zaman geçirebilmeli ve bunun yanı sıra da ailesiyle beraber dost, akraba ziyaretleri yapmasının çocuğa iyi geleceğine değinen Tohumcu, çocukların insan ilişkilerinin değerini daha iyi anlayacağını ve sosyal zekâsını da geliştirme imkânı bulacağını belirtti.
Çocuk ve ebeveyn arasındaki bağı kuvvetlendirmek için aktiviteler yapılmasını söyleyen Tohumcu, “Çocuğu her gün mutlaka yürüyüşe çıkarmak, parkları ve oyun alanlarını ziyaret etmek. Bu ebeveyn çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirecek bir aktivite olduğu gibi aynı zamanda hem ebeveynler, hem de çocukların fiziksel sağlığını koruması için faydalıdır. Unutmayın! Fiziksel sağlık ve psikolojik sağlamlık ayrılamaz bir bütündür. Ayrıca parkta akranları ile geçireceği zaman çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesi konusunda da kritik öneme sahip.” Şeklinde konuştu.
Tohumcu, tatil döneminde etkinlikler yaparken yavaş yavaş bir sonraki dönemde neler yapılması gerektiği planlanabileceğini ve bu sayede gelecek dönemin çok daha planlı geçirilebileceğini vurguladı.
Aktivite saatleri çocuğun gelişmesine yardımcı olacağını dile getiren Tohumcu, “Ev içerisinde ebeveyn ve çocukların katıldığı bir aktivite saati olmalı. Bu oyunlar zaman zaman iş birliğine dayalı zaman zaman ise rekabet içerecek şekilde planlanmalı… Bu çocuğun hem sosyal ihtiyaçlarının karşılanması hem de bilişsel becerilerinin gelişmesi noktasında fayda sağlayacaktır.” İfadelerini kullandı.
Tatil döneminde yeni yerler, müzeler ve şehir dışı tatiller planlanması içi fırsat olduğunu aktaran Tohumcu, keşfedilecek ve ziyaret edilecek yeni yerlerin çocukların gelişimine katkı sağlayacağını belirtti.
Tohumcu, derslerden tam anlamıyla kopulmaması için kısa ödev, çalışma ve konu tekrarı saatlerinde ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
İpek Esma Çeşme