Sosyal Medyanın Etkisi Ne?
Günümüzde yepyeni bir güç haline gelen teknolojinin vatandaşlar üzerindeki etkisi tartışma söz konusu haline geldi.
Günümüzde yepyeni bir güç haline gelen teknolojinin vatandaşlar üzerindeki etkisi tartışma söz konusu haline geldi. Sosyal çevre ve yeni arkadaşlıklar olarak ilgi odağı olan sosyal medya genci-yaşlısı çoluk-çocuk demeden herkesin gözdesi haline geldi. Pek çok insanın gözünü ayırmadığı sosyal medya gerçekten sosyalleştiriyor mu?Edirne Haber Gazetesi muhabirleri sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Muhabirlerimiz sosyal medyanın yaygınlığı konusunda Edirneli vatandaşlara görüşlerini sordu. İşte alınan cevaplar:
Bilinçli kullanılmalı
Saniye Özcan; sosyal medyanın yaygınlığının hem sokaktaki hem de evdeki yaşamı etkilediğini söyleyerek; “Yeni nesil gün geçtikçe sosyallikten uzaklaşıyor. Uygun kullanabilmek için birçok güzelliği de var. Ama bunun yanında kendi oğlumdan örnek verecek olursam sabah telefonu eline alıyor. Akşama kadar hiç elinden düşürmüyor. Sohbet etme desen o da kalmadı. Bizim evde de eşim oğlum ben hiç iki kelime sohbet etmedik. Hepimiz telefonlara kaptırmışız kendimizi. Bağımlılık haline gelmiş. Televizyon bile izlemez hale geldik. Yediğini içtiğini göstere göstere paylaşan insanlar oluyor. Hâlbuki mantıklı düşünülse onu hamileler bile görebilir canı çekebilir. Alamayacak durumda olabilir. Bilinçli kullanmak gerekir.” dedi.
Hayal dünyasına sürüklüyor
Neriman DereceliTeknolojinin insanları bir yerden sonra aptallaştırdığı düşüncesini savunarak;“Çocukları da hepten aldı götürdü. Hayal dünyasında yaşayan yeni bir nesil yetişiyor. Orta yaş grubuna bakıyoruz düne kadar telefonun ne olduğunu bilmeyen insanlar öncelerde çocuklara kızarlarken dokunmatik telefona geçilince çocuklardan daha beter hale gelip kendileri elinden düşürmüyorlar. 60 yaşındaki adamın telefondan bağımlı olarak oyun oynadığını, film izlediğini görüyoruz. Kendimi de katıyorum. Çevremdekileri de telefon hepimizi oyuncak haline getirdi. Hayatın gerçeklerinden kaçıyoruz. Canımız sıkılınca eskiden arkadaşlarımızla buluşup sohbet ederdik gezmeye giderdik. Şimdilerde ise buluşsak da hepimiz telefon elimizde kim ne yapmış nereye gitmiş ona bakmanın peşindeyiz. Hayatla olan bağlarımızı koparıyoruz. Komşuluklar akrabalıklar kalmadı. Şimdi kimsenin arkadaşa ihtiyacı kalmadı. Arkadaşımız telefonumuz oldu. Teknoloji vazgeçilmez hale geldi. Bir sanata veya tiyatroya yönelsek daha iyi olur. Ama maalesef teknoloji kaçınılmaz oldu. İnsanoğlunun tembellikte dönem atladığı bir devir yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Sadece telefon arkadaşlığı ortaya çıkıyor
Teknoloji günümüzde vazgeçilmez hale geldiğini söyleyen Mustafa Kayış; “Biz öyle dokunmatik telefonlara falan hiç merak sarmadık. Fakat bilhassa gençler için çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Çünkü telefonu yolda yürürken bile ellerinden hiç düşürmüyorlar. Önünden gelen insanı görmüyor telefona bakmaktan. Karşıdan karşıya geçerken bile telefonla oynayanları görüyoruz. Sosyallik denen bir şey kalmadı. Bizim zamanımızda telefon yoktu. Çağ bu kadar ilerlememişti. Şimdiki gençlere bakıyorsun arkadaşını bile internetten buluyor. Buradan yurt dışına kadar arkadaş ediniyorsun. Ama sadece telefon arkadaşın oluyor. Eşler bile evde telefonla uğraşmaktan birbirinin yüzüne bakıp iki sohbet etmez hale gelmiş” dedi.
Sohbet etmeyi özlüyoruz
Özlem Serpil sosyal medyayı çok kullandığını söyleyerek; “İlk olarak kendimden örnek verecek olursam erkek arkadaşımla bile kafeye oturduğumuzda hemen instgrama fotoğraf atalım biraz internette dolaşalım derken kendimizi telefona kaptırıyoruz. Ben aslında hiç onaylamıyorum.Bu kadar telefon bağımlısı olmayı. Bütün hesapları kapatıp eskisi gibi huzura erebiliriz. Ama yapamıyoruz. Eskiden komşuluklar olsun arkadaşlıklar olsun bir başka güzeldi. Herkes telefonla oynadığı için gencinden yaşlısına fark etmeden telefon bağımlısı olup çıkıyoruz. Bayramlarda bile muhabbet sohbet olmuyor. Herkes telefonunu alıp köşesine çekiliyor. Haberleri takip etmek için televizyonu açmadan internet üzerinden her şeyden anından haberdar olma yönü en iyisi. Öncelikle çocuklara karşı bu teknoloji kullanımı ailede bilinçlendirilmeli. Biz çocukken anne babamızın yanında telefonumuzu çıkarmaya korkardık. Şimdi anne babalar çocuklarını susturmak için ellerine küçük yaşta telefon veriyorlar. Bu da iyi bir şey değil bana göre. Okullarda da teknoloji kullanımıyla ilgili ilkokulda bilinçlendirici eğitimler verilmeli”şeklinde konuştu.
Özlem Ceylan