'Standartlarımızı yükseltmeliyiz'
Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun ile Edirne ve ilçelerinin oda ve borsa temsilcileri, geçtiğimiz ay gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından atılacak yeni adımları konuşmak üzere, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu makamında ziyaret etti.
Ziyarette, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun’a, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Nevzat Taşkın, Edirne Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış ve oda, borsa ile birlik üye ve temsilcileri eşlik ederken, Trakya Üniversitesi’nden Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. İlhan Erdoğan ile Müdür Yardımcısı Arş. Gör. Dr. Erdem Demiröz, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yüksel Bayrak, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atakişi, Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İşletmeler Genel Koordinatörü Öğr. Gör. Burak İşçimen hazır bulundu.
Esnaf olarak kendi öz eleştirilerini yaptıklarını ve eksikliklerini akademik destekle tamamlayacaklarına inandıklarını belirten Edirne Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “Her ne kadar temel olarak yabancı dil bilsek de bizim hedefimiz turistlere her noktada yardımcı olabilecek dil yeterliliği ve donanım. Bilhassa tarihi ticaret noktalarımızdaki esnafa bu eğitimleri teşvik etmeliyiz. Şehir olarak özellikle günübirlik olarak Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen misafirlerimize iyi imkânlar sunmalıyız. Müşterilerimize yetkin ve kaliteli hizmet vermek konusunda standartlarımızı yükseltmeliyiz.” dedi.
Trakya Üniversitesi olarak Aşçılık, Turizm ve Otel İşletmeciliği gibi bölümlerde eğitim verdiklerini, Edirne’nin kültür ve turizm alanında var olan potansiyelini ortaya çıkartmak için atılacak ilk adımın hizmet kalitesini yükseltmek olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İşletmeler Genel Koordinatörü Öğr. Gör. Burak İşçimen, “Biz verilebilecek eğitimlerin müfredatlarını çıkardık, tüm içerikler hazır. Eğitim sonrasının takibi de önemli. Eğitim sürdürülebildiği sürede kalıcı olacaktır. Bu nedenle kurulacak denetleme mekanizması çok önemli. Bilgi ve yeterlilik olarak Edine’yi tüm ilçelerine kadar taradık ve bir veri havuzu oluşturduk. Bunu da ilerleyen günlerde bir uygulama ile herkesin kullanımına sunabiliriz.” diyerek önemli bir müjde verdi.
Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi olarak öğrencilerin yanı sıra tüm Edirne halkına çeşitli kurslar açtıklarını, bunun en yakın örneklerinin de Hasta ve Yaşlı Bakım Kursu ile Çocuk Bakım Kursları olduğunu belirten Merkez Müdürü Prof. Dr. İlhan Erdoğan, oluşturulacak eğitim programının esnafın katılabileceğini esneklikte olması gerektiğini vurguladı.
Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atakişi, ilk ziyaretten bu yana ciddi bir çalışma içerisine girdiklerini, eğitim modüllerinin özelliklerinin neler olacağını, kimlerden destek alabileceklerini, verilecek eğitimlerinin ve eğitimcilerin niteliklerini değerlendirdikleri ifade ederek, “Eğitimlerimizin içerikleri daha önce denemiş ve başarılı olmuş nitelikte konulardan seçtik. Eğitimciler noktasında da konunun uzmanlarını belirledik ve kendileriyle ilk temaslarımızı gerçekleştirdik. Ayrıca bu eğitimlere katılan herkese sertifika vermeyi düşünüyoruz. Böylece işveren istediği özellikteki çalışanı kolayca bulabilecek, müşteri de gönül rahatlığıyla bu sertifikaya sahip işletmeden alışveriş yapabilecek. Bir kazan kazan stratejisi üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Nevzat Taşkın, bazı mesleklerde uygulanan mesleki yeterlilik belgesi zorunluğunun başka mesleklere de getirilmesi noktasında çeşitli çalışmalar yapıldığını, bu sebeple Oda olarak temel problemlerinin var olan işletmelerin yeterliliklerinin yükseltilmesi olduğunu belirtti. Nevzat Taşkın “Ne yazık ki ülkemizde iş yerlerinin nitelikleri oldukça zayıf. Girişimcilerimiz temel işletme bilgilerine maalesef sahip değil. Bu da firmaların birkaç yıl gibi kısa sürede kapanmasına sebep oluyor. Bu durumu düzeltmek için işletmelerin bilgi ve donanımlarını artırmak için girişimlerde bulunuyoruz.” diyerek bu önemli konuda esnaf ve sanatkârları yalnız bırakmadığı için Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu şahsında Trakya Üniversitesi’ne teşekkür etti.
Trakya Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yüksel Bayrak, uzun süredir işveren ve Trakya Üniversitesi mezunlarına hizmet veren kariyer portalı üzerinden esnafın da ihtiyaç duyduğu özellikteki çalışanlara ulaşabileceğini belirterek portalın tanıtımı ve kullanımı noktasında yardımcı olacaklarını belirtti.
Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Trakya Üniversitesinin 3.000’den fazla uluslararası öğrencisiyle Türkiye’deki en fazla Balkan kökenli öğrenciye sahip kurum olduğuna dikkat çekerek, esnafın ihtiyaç duyduğu Bulgarca, Yunanca ve İngilizce bilen personel eksikliğini bu öğrencilerle yarı zamanlı çalışma olanağı sağlayarak giderebileceklerini söyledi.
Bir önceki ziyarette niyetlerin ortaya konulduğunu, bu niyetlerin projelendirilip hayata geçirilmesi için konunun taraflarının bir kez daha bir araya geldiğini ifade eden Edirne Ticaret Müdürü Mahmut Altun, “Temel olarak esnafımızın kendisini bir üst basamağa taşıması, eksiklerini tamamlaması ve daha kaliteli hizmet verilmesi üzerine fikir yürütüyoruz. Ticarette müşteri memnuniyeti esastır, biz de Edirnemize gelen herkesin buradan memnun ayrılmasını istiyoruz. Satış yöntemleri, finans kontrolü, müşteri memnuniyeti gibi birçok teknik konuda akademik temelli eğitim desteğine ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Bunu da bölgemizin en büyük eğitim kurumu olan Trakya Üniversitesi’nden temin edeceğiz.” dedi.
Trakya Üniversitesi’nin birçok alanda farklı hizmet ve eğitimler verdiğini, bu eğitimlerden tüm Edirne halkının yararlanabildiğini, Edirne Valiliği ile gerçekleştirilen “Dil-Bil Kendini Geliştir” projesi çerçevesinde, dil kurslarından ebru ve hat sanatına kadar birçok farklı alanda eğitim verdiklerini, bu kurslara 2.000 kişilik bir başvuru olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Ticaret Müdürlüğümüzün böyle bir teklifle gelmesi bizlerde memnuniyet uyandırdı. Üniversite olarak şehrimizin ve bölgemizin tüm ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Kariyer Merkezimizin kurmuş olduğu portal sayesinde öğrencilerimize staj imkânının yanı sıra mezunlarımıza iş fırsatları da sunuyoruz. Dil-Bil Kendini Geliştir projesini esnaflarımıza da açtık. Bununla birlikte TUSEM çatısı altında oluşturduğumuz modülle 19 başlık altında esnafımıza eğitim verebilecek donanımdayız. Esnaf ve sanatkârlarımızın istekleri bu noktada belirleyici olacak. Biz her türlü talebe cevap vermek üzere hazırlıklarımızı tamamladık. Oldukça verimli geçen bu toplantıların sonunda hızla aksiyon almaya başlayacağız.” dedi.
Toplantı sonucunda Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’ndan ve Trakya Üniversitesi’nden üyelerin yer aldığı bir alt çalışma komisyonu kuruldu ve bu komisyonun tüm taraflarla iletişimde olarak eğitimlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalar yapmasına karar verildi.
HABER MERKEZİ