Süpürgecilik teknolojiye yenik düşüyor

Edirne'nin zanaatlarından biri olan süpürgecilik, teknoloji  yüzünden her geçen gün biraz daha yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçmiş yıllarda yüzlerce kişiye ekmek kapısı olan meslek, bugün neredeyse tamamen unutulmaya yüz tutmuş durumda. Edirne'deki Süpürge Borsası'nda artık yalnızca sınırlı sayıda zanaatkâr süpürge üretimini yapıyor.

Süpürgecilik teknolojiye yenik düşüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirneli süpürge ustası Hamdi Gaspar, 55 yıldır sürdürdüğü süpürgecilik mesleğinin zorluklarını ve değişen sektörü anlattı. Gaspar, süpürgeciliğin Edirne’nin simgelerinden biri olduğunu belirterek, “Edirne peyniriyle, ciğeriyle ve süpürgesiyle meşhur. Eskiden süpürge ekim alanları çok genişti. Burada 250-300 iş yeri vardı, en az 1000-1500 kişi çalışırdı. Bu iş yerleri adeta bacasız bir fabrika gibiydi” dedi.

Yıllar geçtikçe süpürgeciliğin teknolojiye yenildiğini ifade eden Gaspar, sektördeki değişime dikkat çekti: “Eskiden Türkiye’nin her yerine işlenmiş ve işlenmemiş süpürgeler gönderirdik. Her bölge kendi süpürgesini üretiyor. Üretim de kullanım da azaldı, eskiye göre İstanbul ve Anadolu’ya gönderdiğimiz ürünler çok daha sınırlı” diye konuştu.

“Çırak yok usta yetişmiyor. Eskisi gibi talepte yok”

Süpürgeciliğin geleceği konusunda karamsar olduğunu belirten Gaspar, çırak yetiştirilmediğine ve ilginin azaldığına vurgu yaptı. Oğlunun bile mesleğe ilgi göstermediğini dile getiren usta, “55 yıldır patronum, ama hâlâ süpürge yapmaya devam ediyorum. Ne çırak var ne de çalışmak isteyen. Küçük minyatür süpürgeler yaparak hediyelik eşya alanında bir miktar talep oluyor ama el emeği göz nuru bu iş artık eskisi gibi yapılacak bir iş değil” ifadeleriyle sektörün zorluğuna dikkat çekti.

Süpürgecilik, her geçen gün ustaların azalması ve teknoloji karşısında zorlanması nedeniyle Edirne’de yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini almış durumda