Tadilat çığ gibi büyüyor gerçek terzilik tehlikede

Edirne'de bir zamanlar gözde meslekler arasında yer alan terzilik, hazır giyim karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. Terziler, çırak bulamadıkları için kalfa yetiştiremiyor, kendilerinden sonraki nesillere mesleği öğretemiyor.

Tadilat çığ gibi büyüyor gerçek terzilik tehlikede
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Terzi dükkânlarında, sıfırdan dikim olayının bitme noktasına geldiğini belirten mesleğin erbabı ustalar, işin tadilata döndüğünü dile getirdi.

Edirne’de 52 yıllık terzi Remzi Yılmaz, mesleğinde yaşanan dönüşüm ve zorlukları dile getirdi. Yılmaz, günümüzde terziliğin ciddi bir sıkıntı içinde olduğunu belirterek “Artık herkes tadilat yapıyor. Yeni dikim neredeyse kalmadı, meslek tadilata döndü” dedi.

Yılmaz, sıfır dikim yapanların sayısının azaldığını, maddi durumu uygun olanların sadece takım elbise diktirdiğini ifade etti. Yılmaz, “Artık takım elbise fiyatları 30-40 bin liraya kadar çıkıyor. Normal bir insan ise 2-3 bin lira verip hazır bir takım elbise alabiliyor. Ben sıfır ceket diktim, ama gelip almıyorlar” diye ekledi.

Terzilik bitti terzicilik başladı

Mesleğin geleceği konusunda endişelerini dile getiren Yılmaz, sektördeki belgesiz ve deneyimsiz kişilerin sayısının arttığını vurgulayarak, “Terziler odasında 15 senedir yönetimdeyim, ama içeride doğru düzgün terzi yok. Fabrikadan çıkan bir kişi paçacı olduğunu iddia ediyor, ama terzi olduğunu söyleyemez. Bu işin bir belgesi olmalı, herkes dükkân açamamalı” şeklinde konuştu.

Kendi eğitim sürecinden de bahseden Yılmaz, meslek edinmek için MEB’den ustalık belgesi aldığını, çıraklık okuluna gittiğini, fakat şu anki durumda çırak bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Diğer mesleklerde çıraklık okulu doluyken, terzilikte öğrenci yok. Fabrikadan çıkan bir kişi, terzi olamaz. Bir işin sadece küçük bir kısmını yapıp, dükkân açarak ‘Ben terziyim’ diyor. Oysa bu işin eğitimini almak zorundalar…” dedi.

Yılmaz, terzilik mesleğinin yeniden değer kazanması ve eğitimin önemine dikkat çekerek, “Bu mesleği yapmak isteyenlerin yetkinlik kazanması için daha fazla eğitim ve denetim şart.” diyerek sözlerini tamamladı.