Tarihi '1001 Hatim Duası' geleneği 438'inci kez gerçekleşti
Edirne'de Sultan II. Murat Han tarafından başlatılan ve her yıl 'üç ayların' ilk cuması yapılan '1001 Hatip Duası' gerçekleştirildi. Dar'ül Hadis Camisi'nde toplanan vatandaşlar duaya katıldı.
Edirne’de Osmanlı döneminden bu yana asırlardır devam eden “1001 Hatim Duası” geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Sultan II. Murat Han tarafından başlatılan gelenek her yıl ‘üç ayların’ ilk cuması gerçekleştiriliyor. Dar'ül Hadis Camisi'nde Edirne ve çevre illerden gelen vatandaşlar Cuma vakti toplandı. Cami avlusunda ve içinde binlerce hatim duası okundu.
438’inci Kez Gerçekleşti
Hatim geleneğinin yüzyıllardır devam ettiğini söyleyen Dar'ül Hadis Camisi İmamı Doğa Erkol, bu yıl 438’incisinin gerçekleştirildiğini aktardı.
II. Murat’ın başlattığı geleneğin sürdürülmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Erkol, “Tüm İslam aleminin üç aylarını kutluyorum. Peygamber Efendimiz II. Murat Han'ın rüyasına giriyor ve burada bir medrese yapmasını söylüyor. II. Murat Han da bunu bir emir telakki ederek hemen bir hadis medresesi inşa ettiriyor. Peygamber Efendimizin ruhu için burada 1001 Hatim geleneği başlatılıyor. İlk olarak 10 hafızla başlatılıyor ve üç ayların ilk cumasında cemaatin katılımıyla kurbanlarla, şerbetlerle ve lokumlar kutlamışlardır. Bizler de bu geleneği sürdürerek 438'incisini coşkuyla ve sevinçle kutlayacağız.” Dedi.
Duaya katılan vatandaşlara hatim sonrası çeşitli lokma ve çay ikramında bulunuldu.
Darül Hadis Cami
Darül Hadis Camisi; Sultan II.Murat döneminde medrese olarak 1435 yılında yapılmış sultan eserlerindendir.
Rivayete göre; Sultan Murad rüyasında Peygamber Efendimizi (SAV) görmüş. Hz. Peygamber kendisinden Edirne’de bir Hadis Okulu ve bir Camii inşa etmesini istemiş. Hz. Muhammed (SAV) ve ona ait her şeye düşkün her Osmanlı gibi Sultan Murad da bu emri hiç geciktirmeden yerine getirmek için hemen rüyayı gördüğü uykudan uyanır uyanmaz inşaat hazırlıklarına başlanmasını emretmiş ve buraya ilk temel taşını da kendi elleri ile koymuştur.
Bu rivayetten dolayı halk, dünya üzerinde, yapılan duanın kabul derecesi bakımından en önemli yerlerden birinin de Dar’ul Hadis Camii olduğunu söylerler. Hatta Edirne’ye ikinci Kâbe diyenler de vardır ki bu söylem, hem Dar’ul Hadis Caminin, hem de Selimiye Caminin Peygamber Efendimiz (SAV) ‘in işareti ile yapılmış olmasındandır.
Dar’ul Hadis Cami haziresinde birçok önemli kişinin yattığı bilinse de zaman içerisinde birçoğunun yeri kaybolmuştur. Cami arka bahçesinde biri açık diğeri kapalı iki adet şehzadeler türbesi vardır.
Doğukan Vurgun