'Tarihi kimlikleri öne çıkarmalıyız'
IPA Bulgaristan â€' Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan 'Yambol ve Edirne- Tunca'nın İki Şehri' projesi kapsamında restore edilen geçmiş dönemlerde ulaşım hizmetleri müdürlüğü binası olarak hizmet veren tarihi bina düzenlenen tören ile açıldı.
IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan “Yambol ve Edirne- Tunca’nın İki Şehri” projesi kapsamında restore edilen geçmiş dönemlerde ulaşım hizmetleri müdürlüğü binası olarak hizmet veren tarihi bina düzenlenen tören ile açıldı. Başkan Gürkan yaptığı konuşmada, Edirne’nin yıllık 5,5 milyon olan turist sayısını önümüzdeki 5 yılda 10 milyona çıkarma hedefinde olduklarını ve bunu gerçekleştirmenin de en önemli unsurunun tarihi kimliği öne çıkarmak ve korumak olduğunu belirtti.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin bir tarihi ve kültürü ile kimlikli bir şehir veatılan her adımda tarihi şahsiyetlerin nefeslerinin hissedildiği bir kent olduğunu söyledi.
“Birçok kültürün ve inancın izleri var”
Edirne’nin kültür ve medeniyetin başkenti olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, “Geriye dönüp baktığımızda bu şehirde birçok farklı imparatorluğun, birçok kültürün, birçok inancın izlerine bugün halen rastlıyoruz. Bir taraflarımda biz Müslümanların ibadethanesi muhteşem Selimiye Camii, hemen arkasında Bulgar Ortodoksların Kilisesi SvetiGeorgi, biraz aşağıda Yahudilerin Avrupa’daki en büyük üç sinagogundan biri olan Edirne Büyük Sinagogu… Edirne’nin sadece inanç anlamında değil; inançla birlikte o inanca mensup milletleri de, kültürleri de barındıran, yaşatan bir kent olduğunu görüyoruz”dedi.
“En önemlisi gelecek nesillere taşıyabilmek”
Bir yerel yönetimin kentine yapacağı en büyük hizmetin kültürel mirasını gelecek nesillere taşıyabilmesi olduğuna değinen Gürkan, bu başarı elde edildiğinde geleceğe dair en büyük yatırımın da yapılmış olacağını söyledi.Bu bağlamda Edirne’de gerek belediye olarak, toplum örgütleri olarak ve diğer resmi kurumlar olarak herkesinüzerine düşeni yapmaya çalıştığını dile getirdi.
Bunların da yeterli olmadığını öne süren Başkan Gürkan, 1400 tescilli eserin tümünü restore edip gelecek kuşakların kullanımına sunmalarıyla birlikte görev ve misyonun yerine geleceğini belirtti.
“Hizmet etme aşkından vazgeçmeyeceğiz”
Edirne’nin tüm tarihi dokusunuve tüm tarihsel kimliğini ortaya çıkarana kadar bu mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Gürkan,İmkânların sınırlı olmasının hizmet etme aşkındanvazgeçirmediğini ve bundan sonra da vazgeçiremeyeceğini dile getirdi.
“Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ne başlayacağız”
Başkan Gürkan, 5 yıldır yürüttükleri restorasyonlar olduğunu belirterek, Edirne’deki 14 tarihi dokusunu korumuş sokak için hazırlanan Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ne önümüzdeki dönem mutlaka başlayacaklarını ve büyük çoğunluğunu bitireceklerini söyledi.
Edirne’nin yıllık 5,5 milyon olan turist sayısını önümüzdeki 5 yılda 10 milyona çıkarma hedefinde olduklarını dile getiren Gürkan, Bu hedefi gerçekleştirmenin en önemli unsurlarından birinin tarihi kimliği öne çıkarmak olduğunu ve bunu hep birlikte başaracaklarını söyledi.
Belediye Başkanı Recep Gürkan Edirne Belediyesi ve Yambol Belediyesi Proje ekipleri ile restore edilen binanın açılış kurdelesini kesti.
İlk deneme Gürkan’dan
Binayı gezen Başkan Gürkan, yeni proje kapsamında alınan kiosku, Hudut Gazetesi Muhabiri SevcanKalıpçinden’inadına kendisine mesaj göndererek denedi.
“Yambol ve Edirne- Tunca’nın İki Şehri” isimli projeyi tanıtan sunumlar gerçekleştirildi. Yambol Proje Koordinatörü Niyazi Aşikov, Yambol’un tarihi, kültürü ve turistik değerleri ile ilgili bilgiler vererek, Edirneleri Yambol’da düzenlenen festivallere davet etti.
Özlem Ceylan