Tarihi konak, butik otel oldu

Tarihi Mihran Hanım Konağı restore edilerek butik otele dönüştürüldü. Altı yıllık bir çalışma sonucunda Edirne'nin kültür hayatına ve turizmine kazandırılan Kaleiçi'ndeki Mihran Hanım Konağı Butik Oteli kapılarını 26 Nisan Cuma gününde itibaren müşterilerine açacak.

 Tarihi konak, butik otel oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 
Yıllardan beri her gün bir tanesi yanarak ya da yıkılarak tarih sahnesinden silinen ahşap Edirne konaklarından biri nihayet aslına uygun bir şekilde restore edilerek hem yok olmaktan kurtarıldı, hem de butik otele dönüştürülerek Edirne turizmine kazandırıldı.
Kaleiçi'ndeki onlarca benzeri ile birlikte yıkılacağı günleri beklerken işadamı Celal Acar tarafından alınarak butik otel olarak projelendirilen 108 yıllık tarihi konak 6 yıllık bir çalışma sonucunda nihayet mutlu sona ulaştı. Bodrum ve giriş katı ile birlikte 4 katlı ve 10 odalı olarak hizmet verecek olan otelin bodrum katında kahvaltı salonu, arka tarafta da küçük bir bahçesi bulunuyor. Giriş katındaki has odanın tavan süslemeleri ise Edirne tarihinden günümüze ulaşan ender örneklerden biri olarak kabul ediliyor.
Her detay düşünülerek oldukça özenli bir şekilde restore edilip tefriş edilen konak Edirne'ye gelip de 100 yıl öncesinin bir ahşap konağının nostaljisini yaşamak isteyenlere hizmet edecek.
BİNANIN TARİHÇESİ
Edirne tarihinde Harik-i Kebir olarak bilinen 1903 büyük Edirne yangınında Kaleiçi semtinin büyük bir bölümü yanarak yok olmuştur. Dönemin Belediye Başkanı Dilaver bey, bu mahallenin yeniden imarı için harekete geçmiş ve ızgara planlı bir sistemle bu mahalleyi yeniden yapılandırmıştır.
Tarihi konak işte bu yeni inşa döneminde (1905) dönemin çok kültürlü Osmanlı mimarisinin seçkin bir örneği olarak hayata geçirilmiştir.
Üç katlı, çift merdivenli, bahçeli ve cihannümalı olarak Edirne sivil mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak inşa edilen bu konağın ilk sahibi Edirne'de hekimlik yapmakta olan Dr.Vasil  Mayısyan'dır.  Dr. Mayısyan bu güzel yapıyı hem konut hem de muayenehane olarak kullanılmıştır. Bu nedenle yerel kaynaklar tarafından "Doktorun Evi" olarak da bilinmektedir. Binanın 1938 tarihli  ilk tapu kaydı ise eşi Mihran Mayrik Mayısyan'a aittir. Mihran Hanım uzun yıllar bu konakta yaşamış ve ölünce 20 Ocak 1961 tarihinde de tek varisi olan kızı Virjin (Nergis) Mayısyan'a devrolmuştur. Nergis Hanım'ın vefatından sonra da bu yapı hazineye geçerek uzun yıllar konut ve lojman olarak kullanılmıştır. Bu yıllarda bu özgün mimari yapı ciddi tahribata uğramış, içi bölünerek üç ayrı konut haline getirilmiştir.
1995 yılında Edirne'ye yapılan Defterdarlık binasının arazisi karşılığında bu konak Şaban Cevahir'e takas olarak verilen bu yapı 2004 yılında yıkılmak üzereyken şimdiki sahibi Celal Acar tarafından satın alınarak aslına uygun şekilde restore edilmiştir.