'Tarihi yapıları ön plana çıkartmak istiyoruz'
Edirne Valisi Yunus Sezer, İl Genel Meclisi'ni ziyaret etti. Sezer mecliste yaptığı konuşmada, kentte devam eden ve tamamlanan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Sezer, 2025'te geçtiğimiz yıla göre hedeflerini büyüteceklerini, kentte tarihi yapıları ön plana çıkartmak istediklerini söyledi.
Sezer, yeni bütçe yılının ve 2025'in hayırlara vesile olmasını diledi.
6 Şubat’ta meydana gelen depremin ülkenin 3’te 1’ini etkilediğinin altını çizen Sezer, “Belki dünya tarihinde az görülecek bir iyileştirme çalışmalarıdır bu. Geçmiş mesleğimden dolayı takip ediyorum, inanılmaz bir çalışma gerçekleştiriliyor deprem bölgesinde 11 ilimizde ve ilçelerimizde ve köylerimizde. Sadece işin konut boyutu buradan belki takip edilebiliyor ama konut boyutunun çok ötesinde bir tarafından sanayi, bir taraftan kültürel varlıklarımız, bir taraftan altyapı yol, kanalizasyon içme suyu altyapıları ve şehir planlamalarıyla beraber yeni yeni şehirler oluşturuluyor. Bununla ilgili olarak da devasa bütçelerle, devasa bir performansla çalışılıyor. Bunu geriye dönüp baktığımız zaman dünya tarihi yazacaktır. Bugün İspanya'da olan sel felaketini izliyorsunuz. Bizim Bozkurt'taki sel felaketi kadar bile değil belki ama baktığınız zaman ülke kilitlenmiş durumda. Biz 6 Şubat depremini geride bıraktık ve bunun yaralarını da hızlı bir şekilde sararken, bir taraftan da elzem olan işlerimizi de devam ettiriyoruz ülkenin diğer yerlerinde. Bu da bu ülkenin büyüklüğünü, bu ülkenin aslında ne kadar büyük ve önemli olduğunu bir kere daha bizlere gösteriyor.” Dedi.
Sezer, 2024 yılının Edirne açısından iyi geçtiğini vurguladı.
Tüm koyulan hedeflere ulaştıklarını aktaran Sezer, önümüzdeki yıl hedefleri büyüteceklerini iletti.
Geçtiğimiz yıl birinci hedefin yol olduğuna dikkat çeken Sezer, 200 kilometre asfalt yol çalışmaların devam ettiğini hatırlattı.
Önümüzdeki yıl 200 kilometrenin üzerine çıkacaklarını duyuran Sezer, bütçe kaynakları ve ilave gelirlerle kente daha fazla imkan sağlamak istediklerini dile getirdi.
Geçtiğimiz yıl deprem kısıtlamalarına takılmadan birçok yatırım yaptıklarına değinen Sezer, “Birincisi Çakmak Barajı'nın iletim hattı ve ilave 5 bin hektarlık alanla ilgili sulama projeleri. Onu inşallah Şubat ayı itibariyle bitireceğiz ve suyu basacağız. O belki bu ilin hem Ergene havzasını rahatlatacak hem de bizim su kullanımında bu sene yaşadığımız sıkıntıyı biraz daha, bir nebze olsun hafifletecek çok önemli ve çok stratejik bir adımdır. İkincisi Çömlekköy Barajı, bu sene yani hiç girilmez, başlanmaz denilirken bu sene başladı bu iş, hızlı bir şekilde devam ediyor. Çömlekköy regülatörünü önümüzdeki yıl bitirmeyi hedefliyoruz, 2025 yılı içerisinde. Eğer biz bunu yapabilirsek, bitirebilirsek Tunca'nın içerisinde mini bir barajımız olmuş olacak ve oradan Tunce Nehri'nin aşağıya doğru bütün alanlara, suyun kıt olduğu dönemlerde sıkıntı yaşadığımız dönemlerde, yani bu senenin ki yaşadığımız sıkıntılı dönemde, biraz daha su verme, orada da 3-3.5 milyon metreküplük bir suyu depolama imkanımız olacak. Bir diğer konu Hamzadere bölgesi. Orayla ilgili hedef koymuştuk kendimize, 8 bin hektar alanın sulamaya açılmasıyla ilgili. Onunla ilgili olarak çok hızlı bir yol aldık. Bu önümüzdeki yıl şehir içerisinden geçen açık kanallara estetik kazandıracak bir düzenleme. İnşallah bu sene hayata geçirmiş olacağız.” Şeklinde konuştu.
İçme suyu sıkıntısı çeken tek bir köyün olmaması gerektiğini ve bu konuda titiz çalıştıklarını söyleyen Sezer, içme suyu şebekesinin yenilenmesi gereken köylerimiz olabileceğinden bahsetti.
Sezer, eğitim yatırımları konuları hakkında da açıklamalarda bulundu.
Bu yıl 8 eğitim projesi yaptıklarını anlatan Sezer, inşaatı devam eden ve biten çalışmaların olduğunu belirtti.
Kampüs yapmayı düşündüklerini aktaran Sezer, “Bir kampüs yapmayı düşünüyoruz. İçinde anaokulunu, ilkokulun, ortaokulun ve lisenin olduğu bir yer yapmak istiyoruz. Yeni yerleşim yeri alanında, Milli Eğitim'in arsası var. Oraya yeni bir kampüs alanı için ön görüşmeleri yapıyoruz. İnşallah orayı da bu sene programa koyup yaptıracağız. Öğrenci ortalamamız, sınıf ortalamamız 17. Bazı okullarımız kalabalık ama o kalabalık olan yerlerde de takviyelerimizi yapacağız. Bazı okullarımız çok eski, 60'lı yıllarda yapılmış okullar. Onlarla ilgili olarak da bir analiz ve etüt çalışması yeniden belki yaptıracağız ve onlar da yenilemeye başlayacağız. Yani artık sağlam olsalar bile, ekonomik ömrünü tamamlayan çok eski dönemlerde yapılan okullar var. Belki onlarla birlikte bir yeni bir çalışmayı başlatmakta fayda var. Çünkü Edirne'nin ben hep söylüyorum 5 yıl var. Beş yıl sonra Edirne başka bir Edirne olacak. Dolayısıyla Edirne'yi de altyapı olarak her yönüyle bu yeni Edirne yüzüne hazırlamakta fayda var diye düşünüyorum. Okuluyla, sağlık sistemiyle, spor merkezleriyle beraber ve yeşil alanlarıyla beraber tamamlayacağız.” Diye konuştu.
Sezer, 8 bin 749 öğrenciyi mahalle ligine başlattıklarını, 800 devamsızlığı olan öğrencinin 40’a düştüğünü vurguladı.
Söğütlük Millet Bahçesi’nin çevre düzenlemesiyle beraber bittiğini duyuran Sezer, temizlik çalışmalarının yapıldığını ifade etti.
Sezer, Millet Bahçesi’nde ağaç kesilmesi gibi konuların söz konusu olmadığının altını çizdi.
Selimiye'nin arkasından Muradiye Camii'ne sokak çalışması yapacaklarını ileten Sezer, tarihi ve kültürel yapıları ön plaka çıkartmayı hedeflediklerini belirtti.
Edirne Sarayı’nda çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Sezer, kente büyük değer katacağını söyledi.