Tarlalarda durum tespiti yapıldı
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. İrfan Öztürk ve ziraat mühendisi Gülnihal Yörük Lalapaşa İlçesi'ne bağlı köylerde ekili arazileri ziyaret ederek durum tespiti yaptı.
Edirne'de geçtiğimiz haftalarda etkili olan yağmur ve kar yağışı tarlalara can suyu çiftçiye umut oldu. Ancak, özellikle sınıra yakın balkan köylerinde etkili olan kar yağışı sonrası zirai don riski yaşandı. Hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesiyle birlikte görülen zirai don bazı ürünlerde yatmalara sebep oldu.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Buğday, arpa, yulaf ve tritikalede yatmadan dolayı bir zarar gözükmediğini, ancak bazı hassas çeşitlerde düşük seviyede de olsa don zararının olduğuna değindi.
Hiçbir şekilde azotlu gübre, yaprak gübresi, kalsiyum gibi takviyelere gerek olmayan ürünlerin sık sık dolaşılması ve kök boğazı hastalığına bakılması tavsiyesinde bulunan Öztürk, ihtiyaç olursa ilaçlama yapılması ve hiç kök boğazı ilacı atmayanların derhâl ilaçlama yapması gerektiğine dikkat çekti.
Kanola bitkisinde yapılan kontroller sonucu kar ve don zararının az olduğunun tespit edildiğini belirten Öztürk, zaman içersinde bitkinin yan kollar çıkararak çiçek açacağını ve zararın en fazla yüzde 10 sınırlı kalacağını aktardı. Üreticilerin kanola tarlalarına 5-10 kilo azotlu gübre kullanmalarının önerildiğini hatırlatan Öztürk, sürecin devam ettiğini belirterek çiftçilere herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları durumunda ziraat odaları ile iletişime geçmeleri konusunda çağrıda bulundu.