TAŞ HASTALIKLARINDA İSTENMEYEN SONUÇ BÖBREK KAYBI

İdrar yolu taş hastalığı, idrar yolu iltihapları ve prostat hastalıklarından sonra boşaltım sisteminin en sık rastlanan sorunudur. Kan sürekli olarak böbreklerden süzülürken yararlı maddeler emilir, istenmeyen maddelerse idrarla dışarı atılır.

TAŞ HASTALIKLARINDA İSTENMEYEN SONUÇ BÖBREK KAYBI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İdrar yolu taş hastalığı, idrar yolu iltihapları ve prostat hastalıklarından sonra boşaltım sisteminin en sık rastlanan sorunudur. Kan sürekli olarak böbreklerden süzülürken yararlı maddeler emilir, istenmeyen maddelerse idrarla dışarı atılır. Genellikle idrar çok konsantre (yoğun) ise böbrek taşı oluşma riski artar. Universal Hastaneler Grubu Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sinan Aksit,üriner sistem taş hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Konsantre idrar içerisinde atılan tuzlar ve mineraller böbreklerin iç yüzeyinde kristaller halinde çökeltiler oluştururlar. Zamanla bu kristaller birleşerek taş haline gelir. Böbrek taşlarının çoğunluğu bulgu vermez, başka bir sebeple yapılan radyolojik incelemeler sırasında saptanır. Dr. Akşit, taşın büyümesi ve böbrek havuzcuğunda tıkanıklığa yol açarken, ayrıca ağrı ve enfeksiyona sebep olabileceğini belirtti.. Taş hareket edip üreter adı verilen böbrekle mesane arasındaki kanala girerse idrar akışını tamamen engelleyerek kolik denilen çok şiddetli ağrıya yol açabileceğini söyleyen Dr. Aksit, ağrı bel bölgesinden başlayarak kasığa doğru yayılır ve hastalarda bulantı, kusma, karın şişliği gibi ek yakınmalara yol açabilir ve taşın idrar yollarını zedelemesine bağlı idrarda kanama görülebileceğini ifade etti.

YETERSİZ SIVI ALIMI TAŞ OLUŞUMUNA YOL AÇIYOR

Yeterli sıvı alınmaz, özellikle de su içilmez ise idrar içerisinde taş oluşumuna yol açan minerallerin kontrasyonun artacağını belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sinan Akşit, bu yüzden sıcak iklimde yaşayanlar veya sıcak ortamlarda çalışanların taş oluşturma riskinin arttığını söyledi. Yetersiz sıvı alımının yanı sıra, aile öyküsü, yaş, cinsiyet, ırk, diyet, hareketsizlik ve bazı hastalıklar taş oluşumunu hazırlayan faktörler arasında yer almaktadır. İdrar yolu taş hastalıklarında tedavi yöntemlerine de değinen Dr. Akşit, "ESWL (Vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma), Perkütan Nefrolitotripsi (PNL) Üreteroskopi uygulanan belli başlı tedavi yöntemleridir. Hastanın taşının durumuna göre tedavi doktor gözetiminde belirlenecektir." dedi.

TAŞ OLUŞUMU ENGELLENEBİLİR Mİ?

Yaşam ve beslenme tarzında birkaç değişiklik yaparak yeni taş oluşma riski azaltılabilir. Taş oluşumunun engellenebilir mi sorularına cevap arayanlara, Dr. Akşit beslenme konusunda yapılacak değişikliklerle yeni taş oluşumuna engel olunabileceğini açıkladı. Dr Akşit, taş hastalıklarına karşı alınabilecek önlemlerle ilgili beslenme alışkanlığımızda uygulanabilecek maddeleri şu şekilde sıraladı;

*Günlük idrar miktarı en az 2 litre olacak şekilde yani 3 litre sıvı alınmalıdır.

*Sıvı alımı süt ve çay dışında olmalı, alınan sıvı miktarının en az yarısı (yani 8 bardağı) su olarak seçilmelidir.

*Sıvı alımı konusunda bir diğer önemli nokta da sıvı alınamaması nedeniyle idrarın daha konsantre olduğu uyku saatlerinde sıvı alımının yeterli düzeylerini korumaktır. Bu nedenle akşam yemeğinden sonra alınan sıvı miktarı uykuda iken sıvı alınamayacağı düşünülerek arttırılmalıdır.

*Az tuzlu yenilmelidir.

*Hayvansal proteinlerden zengin gıdalar (et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta vb.) aşırı miktarda alınmamalıdır.

*Kalsiyumdan zengin gıdalar aşırıya kaçmadan alınmalıdır. Ayrıca kalsiyumdan zengin gıdalar genellikle hayvansal proteinlerden de zengin olduğundan bu konuda dikkatli olunmalıdır.