Tasarruflu ve Çevreci Egzoz Sistemi

Edirne'de dizel motorlu araçlara çevreci egzoz sistemi geliştirildi. Yeni egzoz sistemi kolayca değiştirilip uygulanabiliyor. Böylece aracınız çevre dostu hale geliyor. Üstelik sadece bu da değil. Egzoz geri basıncının azalması nedeniyle yakıttan da hatırı sayılır miktarda tasarruf sağlanıyor.

Tasarruflu ve Çevreci Egzoz Sistemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dizel motorlar için yeni egzoz sistemi geliştirildi. Sistem 2 bin yılı öncesinde üretilen araçlara uygulanıyor. Yakıttan tasarruf sağlıyor. Edirne'de geliştirilen sistem, çevreci özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Edirne'de yakıt tasarrufu sağlayan ve çevreci egzoz sistemi geliştirdi. Yeni sistem egzoz kolayca monte edilebiliyor. Hızlı şekilde sonuç alınıyor.
Sistem, yerli ve milli bir fabrikanın Ar-ge tesisinde geliştirilip denendi. Motorun performans değerlerini iyileştirdiği belirlendi.

Çalışma, Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Dinçer Akal ve Makina Mühendisi Doğancan Şenol'a ait. Traktörlerde kullanılan sistemin hafif ticari araç ve kamyonlara uygulanması için araştırmalar sürüyor.

Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dinçer Akal, uygulanan tekniği bilinen bir tasarım olduğunu belirtti.

Özellikle 2000’li yıllardan önce üretilen araçlara yönelik modelleme yaptıklarını söyleyen Akal, “2000'li yıllardan önce üretilen araçlarda böyle bir modelleme simülasyon programları kullanılmıyordu. Dolayısıyla egzozdan atılan zararlı emisyonlar, partikül madde miktarları çok daha fazla. Tasarladığımız yeni model egzozda bu emisyonların///yüzde 50 azaldığın gördük. Türkiye'nin yerli milli bir fabrikasıyla AR-GE birimiyle birlikte bu çalışmayı sürdürdük. Daha sonra mevcut traktörde mevcut egzozla emisyon değerlerini ölçtük. Yaptığımız, tasarladığımız yeni modeller egzozda bu emisyonların özellikle partikül en tehlikeli madde yüzde 50 azaldığın gördük. Bu şekilde farklı araçlarda da dizellerde en büyük sıkıntı partikül Avrupa Birliği'nin de yasakladığı zaten dizellere gelen sıkıntı bu partikül maddesiyle ilgili. Eğer euro 6 motorlardan önce üretilen işte beş, dört, üç gibi motorlarda bu tip yeni tasarımlara gidilirse hem emisyonlar düşecek zehirli partikül madde de azalmış kanserojen bir etkisi var sağlık açısından. Egzoz geri basıncı azaldığı için yakıt tüketimi de olumlu bir etkisi var. Motorun performans değerleri de daha iyileşmiş oluyor. Bizim arzu ettiğimiz hafif ticari ve kamyonlarda özellikle her gün yollarda bunlara özel bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu anlamda belki üretici firmalarla iletişime geçmemiz gerekebilir. Böyle bir düşüncemiz de var.” Dedi.

Makina Mühendisi Yüksek Lisans Öğrencisi Doğancan Şenol, egzozun emisyon değerlerini yüzde 50 oranında düşürdü aktardı.

Buna bağlı olarak yakıt verimliliği de sağlandığını vurgulayan Şenol, “

Biz öncelikle 80’li yıllardan 2 binli yıllara kadar üretilen traktörlerde, dizel araçlarda egzoz geri basıncını düşürüp, emisyonları düşürmeyi amaçladık. Bu sebeple üretimi yüzde yüz yerli ve milli olan bir egzoz fabrikasının AR-GE tesisinde tasarladığımız bilgisayarlı mühendislik yazılımlarıyla geliştirdiğimiz deneylerini yaptığımız egzoz susturucusunda bilgisayarlarda aldığımız söylediğim ona simülasyon programlarında aldığımız ve gibi simülasyon programlarında aldığımız NC Solutoure ve Solutore simülation gibi değerlerle arge tesisindeki test odasında yaptığımız değerleri karşılaştırdık ve sapmalarının hemen hemen yüzde sıfıra yakın olduğunu gözlemledik. Buradan aldığımız egzoz geri basılı değerleri düşük olduğunu da dolaylı olarak bu pratikte de herkes bilir. Emisyonları etkiler. İyi anlamda etkiler. Emisyonlar etkilendiği için motor performansı da iyi anlamda etkilenir. Ve buna bağlı olarak yakıt verimliliği de aynı performans. Aynı değerde düşecektir.” Dedi.