Taşkın tahliye kanalı temizleniyor
Edirne'de Meriç Nehri'nde taşkınları önlemek amacıyla inşa edilen Kanal Edirne'de taban temizliği yapılıyor.
Kanal Edirne Projesi taşkınları engelledi, Edirneliye rahat bir nefes aldırdı.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımına 2015 yılında başlanan Kanal Edirne projesi Meriç ve Tunca Nehirlerinin taşkın riskini sıfıra indiriyor. Nehirlerin birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin 1789 metreküp/saniyelik kısmının, nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilmesi ve taşkının bertaraf edilmesi amaçlanarak hayata geçirilmişti.
Kanal Edirne Projesi Meriç Nehri’nin bir kolu gibi kacak şekilde 7 bin 800 metre uzunluğunda tasarlandı.
Geçtiğimiz yıllarda birçok kez taşkınlarla gündeme gelen Karaağaç Mahallesi’nde yaşanan taşkın riski Meriç Nehri'nin belli seviyeye yükselmesi sonrası kanala geçerek olumsuzlukların önüne geçiyor.
Nehirlerdeki debi artışına bağlı yaşanan taşkında, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yollar kapanmış, askeri araçlarla taşınan vatandaşların şehir merkeziyle bağlantısı kesilmiş ve acil durumlarda askeri helikopterler devreye girmişti. Bunun sonucunda Kanal Edirne projesinin yapımına başlanmıştı.
2015 yılının Ağustos ayında yapımına başlanan Kanal Edirne projesinin kâbusları bitirecek bir proje olarak hayata geçti. Edirne’ye yapılan en büyük yatırımlardan, projelerden birisi olan Kanal Edirne Projesi bir diğer adıyla geliştirilen tahliye ve direnaj köprüsü olarak tasarlandı.
2015 yılından bu yana yaşana hiçbir taşkında ev ve iş yerleri zarar görmedi. Amaç özellikle 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç mahallesinde vatandaşların rahat nefes almasını sağlamaktı ve bu taşkınlarında önüne geçti. Bu durum vatandaşlardan da büyük takdir gördü.
Ancak Edirne’yi taşkınlardan koruyan tahliye kanalının tabanında zamanla sazlıklar oluştu, çamur ve balçık birikti.
DSİ 11. Bölge Müdürlüğü iş makineleri tarafından taşkınları önlemek için yapılan Karaağaç Tahliye Kanalının taban temizliği yapılıyor.
Temizlik çalışmaları kapsamında iş makineleri taşkın tahliye kanalının tabanına indi. İlk olarak suyun akışını engelleyen sazlıklar, ardından zamanla biriken çamur ve balçık temizleniyor.
Tahliye kanalı Meriç Nehrinin taşkın anındaki suyunun bir kısmını tahliye ediyor.
Bu sayede bir dönem Edirne’nin kâbusu haline gelen taşkınlar yaşanmıyor. DSİ ekipleri, 7 bin 800 metrelik tahliye kanalının, seddelerini güçlendirmek için 3 bin 100 metrelik taş tahkimatı yapım işine de devam ediyor.
7 bin 8 yüz metre uzunluğunda yapılması planlanan tahliye ve drenaj kanalının tamamı kazılmış durumda sadece üzerine yapılması gereken sanat yapıları henüz bitirebilmiş değil
Tahliye kanalının taban genişliği 50 metre, derinliği ise 4,5 metre. Tahliye kanalı yaklaşık 1000 metreküp bölü saniyelik taşkın suyu taşıyabiliyor.
Doğukan Vurgun