Taşkınlarla zarar gören tarihi Kasımpaşa Camii restore edilecek

1478 yılında Evliya Kasımpaşa tarafından Tunca Nehri kıyısına inşa ettirilen Kasımpaşa Camii'nin yerinde restore edilmesi planlanıyor.

Taşkınlarla zarar gören tarihi Kasımpaşa Camii restore edilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet'in vezirliğini yapan, "Evliya" olarak da anılan Kasım Paşa tarafından 1478'de inşa ettirilen Kirişhane semtindeki tek kubbeli, kare planlı, tek minareli, avlulu cami taşkından kenti korumak için çekilen setle Tunca Nehri arasında kaldı. Tarihi cami taşkınlar nedeniyle zamanla zarar görüp kullanılamaz hale geldi. Edirne Valisi Yunus Sezer, Kasımpaşa Camii'nin yerinde restore edilmesini planladıklarını söyledi.

"Evliya Kasımpaşa'nın da türbesi orada"

                Tarihi Kasımpaşa Camii’nin yapılan planlamalar neticesinde caminin yerinde restore edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Sezer, “Evliye Kasımpaşa Cami tarihi bir cami. Aldığımız bilgilerde yukarıdaki Osmanlı sarayından kayıklarla gelinip rıhtımı olan, külliyesi olan bir cami, gelinip cuma namazları kılınan bir yer. Gezince ben de çok etkilendim. Evliya Kasımpaşa'nın da türbesi orada. Burada bir yarım minare var, biraz da sembolü olmuş halde. Burasının taşkın sahası olması nedeniyle su basma riskine karşı taşınması gündeme gelmiş. İkinci bir projede de burasının 3 metre kadar yükseltilmesi gündeme gelmiş. Gelinen noktada burasının yerinde restore edilmesi daha uygun diye düşünüyorum. 20 yıllık süreçte 2 ya da 3 defa çok yüksek olmamak kaydıyla su baskını olmuş. Burasının mimarisi de taşınmaya çok uygun değil. Çünkü tuğla bir mimarisi var. Sökülüp taşınmasının büyük bir tahribata sebep olabileceğinden söz ediliyor" ifadelerine yer verdi.

Çevre düzenlemesiyle beraber yerinde restore edilmesinden yana olduklarını söyleyen Vali Sezer, "Daha önce yatırım programına girmesi noktasında bir söz alınmış, bugün de biz Vakıflar Genel Müdürlüğümüzle tekrar görüştük. Burasının inşallah yapımıyla ilgili olarak bir karar aldık. Projeyi de Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz hızlı bir şekilde iletecek onaylanmak üzere. Süreci başlatacağız burayla ilgili” dedi.

İpek Esma Çeşme