Tava ciğer okullara girdi

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (turizm)öğrencileriyle bir araya geldi. İlk olarak okulun konferans salonunda kısa bir sunum gerçekleştiren Dinar, öğrencilerin merak ettiklerini de cevapladı. Dinar ayrıca Tava ciğer Marşı'nı öğrencilerle birlikte söyledi. 

Tava ciğer okullara girdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dinar sunumun ardından öğrencilerle birlikte okulun mutfak bölümüne geçerek ciğer pişirmeyi gösterdi.

Kesiminden pişirilmesine

Turizm Lisesi öğrencileri, ünü dünyaya yayılmış olan tava ciğeri kesiminden pişirilmesine kadar tüm ayrıntıları ustasından öğrendi. Adına türkü yazılan, Edirne'nin gastronomideki en iddialı tadı tava ciğeri, Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin  "Tava Ciğer ve Edirne Gastronomisi" atölye dersinde çalgılı sunum ile işlendi. Geleceğin aşçıları öğrenciler, ciğerin soyulması, kesilmesi, tuzlanması, unlanması gibi işlemleri uygulamalı olarak öğrendikten sonra tavanın başına geçip ciğer pişirdiler.

Tava ciğer derslerde

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, ünü dünyaya yayılan tava ciğerin derslere de konu olmaya başladığını belirtti.

En hızlı pişen yöresel yemek

Tava ciğerin dünyanın en hızlı pişen yöresel yemeğinin tava ciğer olduğunu söyleyen Dinar, "Tava ciğer bu derslerle birlikte artık akademik oldu. Akademik bir yöresel yiyecekten bahsediyoruz. Ünü her gün artıyor. Japonya'dan Amerika'ya kadar her yerde biliniyor ve turistler tava ciğer yemek için Edirne'ye geliyor." dedi.

Tava ciğerin püf noktalarını anlatan Dinar, "Keskin bir bıçakla üzerindeki zarını soyuyoruz. Biz ona ciğerin ambalajı diyoruz. Zarını soyduktan sonra ince ince doğramaya başlıyoruz. En önemli kısımlarından biri doğranması. Kesildikten sonra bol suyla yıkanıp tuzlandıktan sona dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra kızgın yağda özel hazırlanmış tavada yaklaşık 45 saniyelik bir pişirme süresinin ardından tava ciğer hazır hale gelmiş oluyor. Tava ciğeri yanında Karaağaç acı biberiyle sunuyoruz." Dedi.

Tava ciğer akademik oldu

Öğrencilerin mezun olduklarında dünyanın çeşitli yerlerine göreve gideceklerini belirten Dinar, “Dünyanın çeşitli yerlerinde örnek olarak New York’ta bir otelde çalışacaksa orada tava ciğeri yapıp, Edirne’mizi tanıtacaklardır. Bizim için çok özel ve önemli bir durumdur. Ciğer derslere girdi ve ders konusu oldu. Bu da benim için bir şeref kaynağıdır. Artık tava ciğer akademik oldu. Tava ciğerimiz, Gün geçtikçe önü alınmaz bir yükseliş, önü alınmaz bir tanınırlık oluyor” şeklinde konuştu.

Meslekte kariyer günleri

Okul Müdürü Şeref Uz, meslekte kariyer günleri planladıklarını belirterek, Edirne ilinin Gastronomi alanında önde gelen lezzetlerinden birinin Edirne Tava ciğeri olduğunu söyledi. Tava ciğerini hem teorik olarak anlatıp, hem de uygulamalı olarak mutfakta öğrencilere göstermek suretiyle böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirten Uz, bu kapsamda Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar’ı okula davet ettiklerini söyledi. Öğrencilerin bu uygulamadan çok büyük bir keyif aldığını belirten Uz, mektepliler olarak da tava ciğeri daha yüksek bir konuma getireceklerine inandıklarını söyledi.

Öğrencilerden Yiğit Targoğlu ise, tava ciğer yapımının ustalık gerektirdiğini vurgulayarak, "Dersimizde ciğerin yapımını ayrıntılı bir şekilde işledik. Kentimizin en önemli gastronomik değerlerinden biri. Bu değeri en iyi şekilde öğrenip geleceğe taşımak istiyoruz." Dedi.

Açıklamaların ardından öğrenciler pişirdikleri ciğerleri yanında olmazsa olmaz acı biberi ile birlikte arkadaşlarına ikram etti.

Özlem Ceylan