Telefonu yastık altına koyup uyuyanlar dikkat!

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonları sanıldığı kadar masum olmayabilir. Cep telefonlarının yatarken baş ucuna koyulmasının yaydığı elektromanyetik radyasyonu yüzünden gece rahat uyumayı engellediğini ve beyne gereksiz sinyaller gönderdiğini söyleyen Telekomünikasyoncu Ziver Akoğlan, telefonu yastığın altına koyup uyumanın çılgınlık olduğunu belirtti.

Telefonu yastık altına koyup uyuyanlar dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birçok insan, akıllı telefonlarını yatarken kullanmaktan çekinmiyor ve bu süreçte sosyal medya gezinmek, oyun oynamak veya mesajlaşmak gibi aktiviteleri sürdürüyor. Ancak uzmanlar, telefonu yattığınız odada bulundurmanın bazı riskleri beraberinde getirdiğini belirterek bu konuda uyarılarda bulunuyor.  Günümüzde birçok kimse uyuyana kadar telefonla vakit geçirip, yatacağı zaman ise telefonu yastığın altına koyup uykuya geçiyor. Ancak, cep telefonunu yastığın altına koyup uyumak aslında sağlığı olumsuz etkiliyor. Bilimsel araştırmalarda da belirtildiği gibi yattığınız odada radyofrekans yayan ya da bu sistemle çalışan elektronik saat, cep telefonu, wifi aktarıcı cihazlar, modemler, bebek telsizleri gibi aletlerin beyne dalga ve sinyal veren cihazlar olduğunu söyleyen Telekomünikasyoncu Ziver Akoğlan, bunların gece rahat uyumayı engellediğini ve beyne gereksiz sinyaller gönderdiğini belirtti.

"Havada uçuşan milyarlarca sinyal var"

Havada uçuşan milyarlarca sinyal olduğunu ifade eden Akoğlan, "Buna uygun algılayıcı olan receiverlar bunu alıyor. Özellikle cep telefonu kesinlikle yattığımız odada olmamalı. Bunu saat olarak kullanıyoruz bu çok yanlış. Cep telefonları sabah uyandırma saati olamaz. Çünkü titreşime ayarlasanız bile bir sinyal geliyor o gelen sinyal de beyin dalgalarını etkiliyor" dedi.

Bir diğer önemli noktanın telefonların yatak odasında şarja takılmaması olduğuna değinen Akoğlan, "Farkında olmadan o pil kısa devre yapar. Cihaz ısındığında duman çıkarır bu çıkan zehirli duman yattığınız odada zehirlenerek ölmenize de sebep olabilir. Piller durup dururken patlamaz. Tamirci bile sökerken sıcak hava tutuyor. Sıcak hava ile o gaz alev alıyor ve patlama oluyor. İçinde gaz var. Daha önceden delinmiştir o gece gaz kaçırır bir alev alırsa bir sürü şeye mal olur" dedi.

" Ağaç aksamı ya da mobilyanın üzerine koymayın!"

Cep telefonunu şarj ederken bir ağaç aksamı ya da mobilya üzerine koyulmasının çok büyük tehlikeleri de beraberinde getirebildiğinin altını çizen Akoğlan, "Mümkün olduğu kadar cep telefonlarını mermer üzerine ya da kül tablosunun içine koyarak şarj edin. Olmaz demeyin milyonda bir oluyor ama cep telefonun pili ısınır başka sebeplerden dolayı kısa devre yapar gece saat 02.00'de telefon yanmaya ve alev almaya başlayabilir. Bu sefer evi yakar. Dolayısıyla buna da dikkat etmek gerekir" ifadelerini kullandı. 

"Telefonu yastığın altına koyup uyumak çılgınlıktır"

Telefonu yastığın altına koyup uyumanın çılgınlık olduğunu vurgulayan Akoğlan,"Böyle bir şey mümkün değil. Yastığın altına cep telefonu koyup uyunmaz. Ancak telefonu uçak moduna alıp o şekilde saati kurup yatabilirsiniz. Bu durumda hiçbir sinyal alışverişi yapmayacağı için daha az riskli olur" dedi.

"Şarj aletleri ve prizlere dikkat!"

Şarj aletlerinin kalitesi ve evdeki prizlere dikkat çeken Akoğlan,"Yeni telefonlarda backup sistemi  var. Telefon dolduğu zaman tampon şarja geçiyor. Doldum diyor artık şarj etmiyor. Ama kullanılan şarj aletleri ve prizlerin kaliteli olması lazım. Yeni evlerde prizler ona göre ayarlandığı için pek sıkıntı çıkmaz. Ama eski evlerdeki prizlerin çoğu sıva üstü ve topraklaması yok. Dolayısıyla gevşemiş oluyor. Telefonu şarja taktığınızda kulağınıza ses geliyorsa sakın takmayın. O kontaklardan birisinde temassızlık olduğu için ark yapıyor ve yangına sebep oluyor. Elektrik kontağı denilen olay da bu oluyor. Prizleri kontrol etmeyi unutmayın" şeklinde açıklamada bulundu. 

"Mümkün olduğu kadar şarj aletlerini ara kabloya takmayın"

Şarj aletlerinin ara kabloya takılmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Akoğlan, "Şarj aletini direk prize takmaya çalışın. Çünkü ara kablolardaki prizlere ütü fırın gibi kalın fişli aletleri de taktığımız için genişleme yapacaktır. O geniş olan yere cep telefonunun şarj aletini taktığınız zaman içinde oynama yapıyor. O boşluktan dolayı da art yapıyor cep telefonu ısınıp patlamaya sebep olabiliyor. O yüzden şarj aletini direk prize takmaya özen göstermeliyiz. Ayrıca şarja koymadan ilk önce soketin telefona, sonra şarj aletinin prize takılması gerekmektedir. Aksi halde oluşacak bir temassızlıktan dolayı art oluşabilir ve telefona zarar verebilir" ifadelerine yer verdi.