Topluma Faydalı Ceza

Edirne'de bir gazeteciyi tehdit ettiği gerekçesiyle ceza alan fakat bu cezası Yargıtay tarafından kamu yararı olduğu gerekçesiyle bozulan kişi Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Esirgeme Kurumu Sevgi Evleri'ne 14 adet elektrikli süpürge alma ile cezalandırıldı.

Topluma Faydalı Ceza
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu cezasını kabul eden dosyanın şüphelisi H.Ö. elektrikli süpürgeleri alarak kuruma teslim etti.

 “Uzlaşma komisyonundan duyarlı öneri”

Duyarlılığın son örneğini Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak Edirne’de faaliyet gösteren uzlaşma komisyonundan gördüklerini söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş; “Çocuk evlerimizin bütün ihtiyaçları karşılanıyor. Zaman zaman kırılma dökülmeler olduğunda devletimiz hepsini karşılıyor olmasına rağmen duyarlı vatandaşlarımız da bize destek oluyorlar. Bu hizmetlerimizin sürdürülmesi esnasında bize destek olan tüm vatandaşlarımıza ve ilimizde Adalet Bakanlığı Edirne Başsavcılığımıza bağlı hizmet gösteren uzlaşma komisyonuna teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı Uzlaştırma Bürosu çalışanı Canan Yalçın, eline gelen bir dosyada müştekinin(şikâyetçi) Edirne’de çalışan bir gazeteci olduğunu, şüphelinin de Edirne’de bir vatandaş olduğunu tespit ettikten sonra müştekiyi(şüpheli) arayarak dosyada uzlaştırmayı kabul edip etmeyeceğini, uzlaştırmanın neler olduğunu ve neler içerdiğini kendisine anlattığında dosyaya olumlu yaklaştığını söyledi.

 “Faydalı bir şeye vesile olduk”

Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş’ı arayıp nakit ihtiyacı olup olmadığını sorduklarını söyleyen Uzlaştırmacı Canan Yalçın; “Müdür Bey çocuk evlerine elektrik süpürgesinin ihtiyacı olduğunu söylediğinde biz de uzlaştırma dosyamızın kapatılabilmesi için bu dosyanın şüphelisinden 14 adet elektrik süpürgesi alıp müdürlüğe teslim ettik. Bu dosyamız da uzlaştırma olarak kapanmış oldu. Şüpheli herhangi bir ceza almadan bu şekilde bir çözüm yoluna gidilmiş oldu” şeklinde konuştu.

Uzlaştırmacı Canan Yalçın, suçun uzlaşma kapsamında kaldığından dolayı şüpheli hiçbir ceza çekmeden uzlaşma yoluyla topluma faydalı bir şey yapmış olduğunu ve burada toplumsal barışın sağlandığını, suçlunun sabıka kaydına işlenmemiş olduğunu dile getirdi. Açıklamaların ardından evraklar imzalanıp 14 adet elektrikli süpürge, Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Esirgeme Kurumu Sevgi Evleri’ne teslim edildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak özellikle çocuklara yönelik hizmet modelinde değişikliğe gittiklerini belirterek, geçmiş dönemde erkek yetiştirme ve kız yetiştirme yurtlarının kapandığını, bu dönüşüm sonrasında ev tipi bakım modeline geçtiklerini söyledi.

“Aile ortamında yetişmelerini istiyoruz”

Tüm çocukların aile ortamında yetişmelerini ve aile şefkatini yaşamalarını istediklerini belirten Özbaş; “Koruma altına alınan çocuklarımızla ilgili ilk tercihimiz bu çocukları evlat edindirilmesi, koruyucu aileye gitmesidir. Ancak her çocuğumuzu evlat edindirme şansımız olmuyor. Hizmet modelinin değiştirilmesi sonucunda yeni çocuk evleri açtık. Edirne genelinde14 çocuk evimiz, 2 de sevgi evimiz bulunuyor. Çocuklarımız artık yurtlardaki koğuş sistemi yaşam biçiminde değil tamamen aile bireyi olarak ev modelinde hayatlarına devam ediyorlar. 3 tane çocuk gelişimi mezunu bakıcı personelimiz ile beraber o evi paylaşıyorlar. Birebir bizim içimizde apartmanlarda yaşıyorlar. Bu hizmet modelinin değişmesiyle birlikte çocuk hizmetlerinde tamamen değişim içine geçtik. Aynı değişim yaşlılarda, engellilerde ve dezavantajlı dediğimiz gruplarda da var” dedi.

“Karşılıklı ziyaretler yapılıyor”

Bu hizmetlerimizin sürdürülmesi esnasında insanların ilk etapta çekinceleri olduğunu vurgulayan Özbaş; “Edirneliler, çocuklarımızı öyle bir sahiplendiler ki bu ailelerin de kabul görmesi bizleri de son derece memnun ediyor. Birçok duyarlı vatandaşımız da bize bu konuda yardımcı oluyor.  Çocuklarımızın evlerine ziyarette bulunuyorlar ve çocuklarımız da onları ziyaret ediyorlar. Tüm bu hizmetlerimizin yürütülmesi sırasında kadınlara, yaşlılara, engellilere ve çocuklara yönelik hizmetlerin sürdürülmesi konusunda Edirne halkı çok duyarlı” şeklinde konuştu.  Özlem Ceylan