'Topraktan Sofraya Edirne'

Edirne Valiliği, kentin zengin gastronomi kültürünü yeniden canlandırmak ve çeşitlendirmek amacıyla başlattığı 'Topraktan Sofraya Edirne' projesiyle önemli bir adım attı. Edirne 2. Beyazıt Külliyesi'nde gerçekleştirilen lansmanla hafta sonu düzenlenecek yemek festivalinin tanıtımı yapıldı.

'Topraktan Sofraya Edirne'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Proje kapsamında, Edirne’nin ilçeleri ve köylerinde yapılan araştırmalar sonucu, kadınlardan alınan yöresel tarifler şefler ve akademisyenler tarafından derlenip kayıt altına alındı. Toplamda 101 geleneksel yemek ve tatlının yapılışları detaylı bir şekilde belgelendi.

Elde edilen tarifler, “Topraktan Sofraya Edirne” adlı kitapta toplanacak. Kitabı okuyanlar, aynı zamanda tariflerin yanında yer alan karekodları okutarak yemeklerin yapılışlarını videolar aracılığıyla izleme fırsatı bulacak. Bu sayede hem unutulmaya yüz tutmuş lezzetler yaşatılacak hem de gelecek nesillere aktarılacak.

Sezer, Edirne'nin hem saray hem de Rumeli mutfağının iç içe olduğu benzersiz gastronomik zenginliği bulunan kentlerden olduğunu ifade etti.

Önemli mirası bugüne taşımak için başlatılan projeyle unutulan yemeklerin tariflerinin yer aldığı bir kitap hazırlandığını ifade eden Sezer, şu sözleri kullandı;

"Bazı yemeklerimiz de tarifi bilenlerin yaşamını yitirmesiyle tarihe karışıyor. Bunları yeniden gün yüzüne çıkartalım. Hem Evliya Çelebi'nin kitabında yer alan hem tarih kitaplarında yer alan yemekleri gün yüzüne çıkarmak adına projeye başlandı. Köy köy gezildi. 58 şef köylerde 101 yemek ve tatlı tariflerini derledi, sadece derlemekle kalmadı, yemek pişen evlerde tarifler görüntülü olarak kaydedildi. Yemeklerin hazırlanışı edirne.com.tr adresinden görülebilecek. Bu projeyi de büyük bir gastronomi festivaliyle taçlandırmak istedik. 25 - 27 Ekim tarihlerinde üç gün sürecek festivali gerçekleştireceğiz. Kitapta yer alan yemek ve tatlıların sunumları yapılacak. Edirne'nin peyniri ve yerel tatlarının tanıtımı yapılacakGastronomi alanında akademisyenler, ünlü şeflerin, mastercheflerin sunumları ve konser programları olacak."

Ardından tarifleriyle kitapta yer alanlar söz alarak yemeklerden konuştu.