'Trakya'da aktif fay yok'
Edirne'nin ev sahipliğinde yapılan 'Her Yönüyle Deprem' sempozyumu yapıldı. Sempozyuma birçok ünlü yer bilimci katıldı. Yücel yaptığı sunumda, Trakya bölgesinde birçok fayın olduğunu fakat bunların zaman içerisinde sönümlendiğini belirtti.
Yer bilimci Prof. Dr. Yücel Yılmaz sempozyumda "Anadolu'da depremler neden oluyor? Edirne'de deprem olur mu?" başlıklı sunum gerçekleştirdi.
Yücel, Kahramanmaraş merkezli depremlere hayatında hiç rastlamadığı türde bir olay olduğunu söyledi.
Depremin psikolojik etkisinin de oldukça yüksek olduğuna değinen Yücel, “Televizyonlarda çokça konuşuldu ve neredeyse 'depremden gına geldi' diye bir söz yayılmaya başladı. Bu ülkede depremden gına gelemez çünkü bu ülke bir deprem ülkesi. Yeryüzü üzerinde depremler belirli kuşaklar boyunca yoğunlaşmış. Bizim ülkemiz de Alp Himalaya kuşağında son derece etkin depremlerin olduğu bir yer. Ülkemizdeki bütün deprem olayının ana tetikçisi küçük sayılabilecek Arap levhası. Saatin terzi yönündeki Kuzey'e doğru ilerleyerek Doğu Anadolu'yu sıkıştırıyor. Bu aşağı yukarı yılda 18-20 milimetre hızla gidiyor. Bu birikip dev bir kuvvet haline dönüşüyor. Anadolu bunun etkisi altında sürekli, özellikle Doğu Anadolu Fay Hattı. Doğu'da sıkışma kökenli, ortada iki fay boyunca kaçma kökenli, Batı'da da gerilme kökenli faylar ve bunların oluşturduğu kırıklara bağlı depremler süregeliyor Anadolu'da.” Dedi.
Beklenen Marmara depremine ilişkin de konuşan Yücel, 1939’da Erzincan’da meydana gelen depremin fay hattındaki enerjiyi boşalttığını ve kuvvetin fay boyunca yer değiştirmeye başladığını aktardı.
Fayın yer değiştirmesine bağlı olarak Adapazarı’nda iki büyük depremin olduğunu ve kuvvetin Marmara’nın önüne kadar geldiğini dile getiren Yücel, “Tarihsel depremler de diyor ki; 'Bakın ben burada çok büyük iki deprem zaten yaptım. Bir tanesi 1530'larda Padişahı Edirne'ye göç ettiren büyük deprem. Öbürü de 1760'lardaki deprem. İkisi de çok büyük. Dolayısıyla 200 yılda bir 7'nin üstünde, 100 yılda bir 6'nın üstünde. İstanbul arşivinden o depremler neler yapmışı nokta bazında biliyoruz yani İstanbul'da deprem olacak. Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan boşalan kuvvet Marmara Denizi'nin açıklarında birikiyor. İstanbul ve çevresini etkileyecek deprem olacak mı? Evet, kaçınılmaz. İstanbul çevresini etkileyecek çok büyük bir deprem olacak, İstanbul'u bunu hazırlamak lazım.” Şeklinde konuştu.
Yaptığı araştırmalarda Trakya’da birçok fay göründüğünü söyleyen Yücel, fayların bir kısmının Istıranca’yı yükselten faylar olduğunu belirtti.
35 milyon yıldan beri Trakya havzasında fayların kenarlarıyla birlikte büyümüş, küçülmüş, çökmüş olduğuna dikkat çeken Yücel, özellikle sismik kesitlerin ve önemli birimlerin kalınlıklarını araştırdıklarında burada bir şeyi çok net gördüklerini vurguladı.
Bölgede çok net fayların olduğunu fakat günümüze gelirken bunların etkinliklerinin giderek sönümlendiğini ifade etti.
Yüzeyde aktif fayın olmadığını söyleyen Yücel, “Günümüzde Trakya'da büyükçe bir deprem de görünmüyor. Edirne ve çevresini etkileyen depremselliğin ana kaynağı Kuzey Anadolu Fay Hattı'dır. Bu fay Edirne dolayını etkilemektedir. Uzaklığı ve büyüklüğü oranında etkilemeye devam edecektir. Doğrudan bir Edirne fayı yok ama Kuzey Anadolu Fayı hareket ettiği zaman Edirne'nin zemininde bu depreme karşı dayanamayacak çok fazla bina var.
Çünkü zeminin belli bir kısmı, Edirne'nin temelinde çok güçlü olmayan zemin çok fazla... Depremin gücünü arttıracak zeminler var. Edirne çevresinde büyük deprem olma ihtimali zayıf ama fay Edirne'yi etkileyecektir. Sağlam olmayan zeminin üzerindeki yapılar çok ciddi etkilenecektir.” Diye konuştu.
Doğukan Vurgun