Trakya'da barajlar kuruma noktasına geldi
Bu yıl mevsim yağışlarının yetersiz kalması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi barajları da olumsuz etkiledi. Trakya'daki barajlar, kuruma noktasına geldi.
Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Kadıköy Barajı'nda neredeyse 3 aylık su kaldı. Marmara Bölgesi'nde yağışlar, şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 46 azaldı. Trakya'nın tamamında, şubattaki yağışların, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 80'den fazla azaldığı ölçüldü, Edirne'de şubatta son 63 yılın en düşük seviyesinde yağış görüldü.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde de barajlardaki su seviyeleri önemli ölçüde düştü. Edirne’de tarımda sulama amaçlı kurulan barajlarda su seviyesi önemli ölçüde azaldı. Özellikle Edirne’de sulama amaçlı kullanılan Altınyazı yüzde 35, Sultanköy yüzde 62, Hamzadere 68 seviyelerine kadar geriledi.
Edirne’deki içme suyu için kurulan barajlardan olan Süloğlu Barajı’nda doluluk oranı yüzde 66, Kadıköy Barajı’nda ise yüzde 7 seviyesinde ölçüldü. Trakya’da bulunan barajların mevsim normallerinde doluluk oranlarının yüzde 90’larda olması gerekirken yağışların yetersiz olması dolayısıyla oluşan kuraklık korkutuyor.
Kırklareli’nin Vize İlçesine Kurulu Pabuçdereyüzde 1,4 ve Kazandereyüzde 0,4 barajlarında su seviyesi yüzde 1’lere kadar düştü. Bu barajlardan Mega Kent İstanbul’un içme suyunun sağlandığı barajlar arasında yer alıyor.Kırklareli’ndeki içme suyu amaçlı kullanılan ve Edirne’ye içme suyu sağlayan barajlardan olan Kayalıköy yüzde 31, Kırklareli Barajı yüzde 47 seviyelerine kadar geriledi.
Trakya’nın bir diğeri kenti Tekirdağ’daki içme suyu Naipköy yüzde 18, Çokal yüzde 63 ve sulama amaçlı kurulan barajlarda da Karaidemir Barajı yüzde 12 seviyelerinde ölçüldü. Edirne’de geçtiğimiz Şubat Ayı’nda metrekareye yalnızca 5,2 kilogram yağış düştü. Geçen yıl ise bu rakam 88 kilogramı bulmuştu. Şubat ayı ortalaması ise 60 kilogram civarındaydı.
Doğukan Vurgun