Trakya gelenekleri, öğretmenevi sosyal tesislerinde gün yüzüne çıkarıldı

Edirne'de Meriç Nehri kenarında bulunan Öğretmenevi Sosyal Tesisleri, yenilenen yüzüyle hizmet verecek. Trakya'ya özgü eski geleneklerin canlandırıldığı tesiste vatandaşlar hem görsel hem de lezzet olarak geçmişe gidecek.

Trakya gelenekleri, öğretmenevi sosyal tesislerinde gün yüzüne çıkarıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü'nün Meriç Nehri kıyısındaki Sosyal Tesisleri yenilenen yüzüyle hizmet vermeye başladı. Sandıklarda çürümeye yüz tutmuş el emeği ürünler köy köy gezilerek toplandı, tadilatları yapıldı, ütülendi ve öğretmenevinde gün yüzüne çıkarıldı.

Trakya Köy Evi anlayışıyla yola çıkılarak dekore edilen sosyal tesis, Trakya temalarından faydalanılarak yenilendi. Camlardaki perdelerden, masaların içerisine koyulan örtülere kadar birçok obje tesisteki yerini aldı.

Öğretmenevi Müdür Yardımcısı ve Sosyal Tesis Sorumlusu Meral Bozkurt, tesisin Trakya köy evleri anlayışıyla yeniden dekore edildiğini belirtti.  Tesisin düzenlenmesinde kullanılan dekor ürünlerin Edirne'nin köylerinde alan taraması yapılarak toplandığını ve bazıları usta öğreticiler tarafından aslına uygun olarak yenilendiğini aktaran Bozkurt, önümüzdeki günlerde kahvaltı servisinin başlayacağına değinerek vatandaşları tesise davet etti.

"Köylerden toplanan eski ürünleri günümüze uyarladık"

1 aydan beri yenileme ve dekor çalışmalarında görev aldığını belirten Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticilerinden Lale Erkin, oluşturulan köşede sandıklarda yer alan, eskimeye yüz tutmuş ve köylerden toplanan danteller, yastık kılıfları, keçe çoraplar, masa örtüleri, müjde yastıkları, yatak örtüleri gibi çeşitli el emeği göz nuru ürünlerin yer aldığını söyledi.

Trakya'nın, Rumeli ve Anadolu arasında bir kültür geçiş merkezi olduğuna değinen Erkin, Hem Rumeli kültüründen hem de Anadolu kültüründen esintilerle beraber bir köy konsepti kurulmasına karar verildiğini ve bu şekilde bir görsel ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Köylerde kullanılan 100 yıllık, 150 yıllık eski eşyaların köylerden toplandığını ve bu köşede görücüye çıktığını aktaran Erkin, "Evlilerin işte bir yastıkta kocaması amacıyla yapılan çift yanak yastıklarından, düğünlerde çok önemli olan damat evine gönderilen bu müjde yastıklarından, yine sedirlerde kullanılan köşe yastıklarından, örnekler toplandı. Bunlar ütülendi, yenilendi, perdeler dikildi.Bu şekilde bir düzenleme yaptık" dedi.

Bu tesiste hem Trakya'ya özgü lezzetlerin serviste sunulması hem de görsel anlamda şölen oluşturulmasının hedeflendiğini belirten Erkin, Lezzet ve görselliğin bir arada sunulacağına değindi.

Hazırlıkların devam ettiğini belirten Erkin, tüm vatandaşların bu eşsiz manzarada misafirlerini ağırlayabileceğini ifade etti.