Trakya'nın küçük tarım elçileri yetişiyor

Edirne Valiliği'nin öncülüğünde sürdürülen Tarım Akademisi Projesi kapsamında, ilkokul öğrencileri Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün bahçesinde hem doğayla tanıştı hem de uygulamalı tarım eğitimi aldı.

Trakya'nın küçük tarım elçileri yetişiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği öncülüğünde, İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde yürütülen Tarım Akademisi Projesi, 2024-2025 eğitim öğretim yılının 2. döneminde de devam ediyor. Proje çerçevesinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Karaağaç'taki bahçesinde oluşturulan atölyede, ilkokul öğrencilerine tarımın önemi anlatıldı. Öğrenciler, teorik eğitimlerin ardından seralarda uygulamalı olarak toprağa ilk fidelerini dikti. Fidelere ilk can suyunu da veren öğrenciler, toprakla iç içe bir gün geçirdi.

Etkinlik sayesinde çocuklar hem doğayla buluştu, hem de tarımsal üretim süreçlerini yerinde gözlemleyerek öğrenme fırsatı buldu. Minik eller, öğretmenlerinin rehberliğinde toprağa dokunarak fideleri toprakla buluşturdu. Seralarda gerçekleştirilen eğitimlerde çocuklara tarımın temel bilgileri anlatıldı. Proje, çocuklara doğa sevgisini aşılamayı ve tarıma olan ilgiyi artırmayı hedefliyor.

Projeyi yeni nesilleri toprakla kavuşturmak için gerçekleştirdiklerini söyleyen Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Bilgin Güngör,"Öğrencilere toprağı sevdiriyoruz. Bitkileri tanıtıyoruz. Hangi bitkinin ne olduğunu en azından bir iki tanesini öğretiyoruz. Bu kapsamda da toprakla temas eden öğrenci ailesine katkıda bulunuyor. Önce ekimini yaptırıyoruz. Sonra hasadını yaptırıyoruz. Hasat edilen ürünleri de öğrenciler evlerine götürüyor mutlu oluyoruz" ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büroda görevli öğretmenlerden Nilgün Yılmaz da öğrencilere ekim ve dikim yapmayı öğrettiklerini söyledi.

İlk olarak teorik ders yaptıklarını anlatan Yılmaz, "Öğrencilerimiz daha sonra uygulamalı eğitime geçtiler. Öğrencilerimiz toprakla buluştu. Tarımın önemini kavradılar genç yaşta doğayla buluştular. Hıyarın nasıl yetiştiğini öğrendiler önce. Nasıl bir toprakta yetiştiğini. Daha sonra da burada uygulamalı olarak hıyarı ektiler. Küçük yaşta tarımın önemini kavratmak, onları doğayla buluşturmak ve faydalı bilgiler vermek istedik. Okul dışında da onların bir hayatları olduğunu onlara göstermek" şeklinde açıklamada bulundu.

Yüksel Yeşil İlkokulu öğrencilerinden Ege Dursun, "Salatalık ektim ve çok önemli bilgiler öğrendim. Toprağı ellemek başka bir duygu. Eğlendim. Kendi ekininizi ekiyorsunuz böylece yerli üretim ortaya çıkıyor. Çok güzel" dedi.

Yüksel Yeşil İlkokulu öğrencilerinden Nergis Defne Akpınar, "Bu etkinlikte salatalık ekimini öğreniyoruz. İlk defa ekiyorum. Çok heyecanlıyım iyi ki geldim" dedi.

Yüksel Yeşil İlkokulu öğrencilerinden Hüsra Eryılmaz, "Daha önce bahçemizde salatalık ekmiştim. Çok büyük oluyorlar. Burada da ekmek istiyorum. Çok eğlenceli" dedi.