'TÜKETİCİLER HAKLARINI ARAMALI'
Edirne Tüketiciler Derneği Başkanı Murat Kocabaş ürün iade talebinin çok fazla olduğunu belirterek vatandaşlara ürün satın alırken belgelerinin tam olmasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Kocabaş, 'Tüketiciler aldıkları ürünle ilgili bir sorun yaşadığı takdirde şikayette bulunsunlar. Firma 'hayır bu bizden kaynaklanmıyor, kullanıcı hatası' dediğinde sakın vazgeçmesinler. Oraya gönderdiğimizde genelde üretim hatası olduğu ortaya çıkıyor. Ya parasını iade ettiriyoruz, yada ürünün yenisini iade ettiriyoruz. Tüketiciler haklarını arasınlar önemli olan o' dedi.
Tüketicilerin ürün alışverişi yaparken dikkat etmesi gereken çok fazla konu olduğunun altını çizen Edirne Tüketiciler Derneği Başkanı Murat Kocabaş, ürünün garanti belgesinin, faturasının ve kullanma kılavuzunun kesinlikle olması gerektiğini vurguladı.
Alınan ürünlerle alakalı sorunlar çıktığında, tüketicinin belgelerle birlikte ürünü aldığı kuruma başvurup, üründe sorunlar olduğunu ileterek yazılı belge almak zorunda olduğunu belirten Kocabaş, “Eğer ki o ilgili firma bu ürünle ilgili tüketiciye hayır bizden sorun yok dediğinde bununla ilgili İl Ticaret Müdürlüğü’nce kurulan tüketici hakem heyetlerimiz var. Bu hakem heyetine belgelerle birlikte tüketici başvuruyor. Başvurduğunda eğer ki biz orada heyet olarak karar verebiliyorsak karar veriyoruz. Veremiyorsak bu işle ilgili dışarıdan bağımsız bilir kişiye havale ediyoruz. Biz her zaman burada kendilerine yardımcı oluyoruz. Biz tüketici dernekleri olarak yol göstericiyiz.” İfadelerini kullandı.
“Tüketicilerin çakma ürünün bile belgesini alması gerekiyor”
Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin’in son 2 yılda yüzde 58 ürün iadesi olduğu açıklamasına ilişkin açıklanan rakamlara göre Edirne’de iade oranının daha yüksek olduğunu dile getiren Kocabaş, “Alındıktan sonra şikayete başvurulan ürünlerin yüzde 60-70’i üretim hatasından kaynaklandığı sebebiyle tüketicinin zararını karşılamak zorunda diye kararlar çıkartıyoruz. Tüketiciler burada çakma ürünün bile belgesini alması gerekli. Eğer ki çok büyük bir durumdaysa bu hatalar, Cumhuriyet Baş Savcılıklarını ilgilendirir. Çünkü o dolandırıcılığa giriyor. O maldan faturasız, belgesiz çok ürün satmışsa. Bizim genelde Tüketici Dernekleri ve yeni çıkan tüketici yasaları tüketicinin mağdur olmaması için var. Bizim Edirne’de Türkiye Tüketiciler Birliği’nin açıkladığından daha yüksek oranda şikayetleri değerlendiriyoruz. Tüketicilerin lehinde karar çıkıyor. Ya mal değişimi ya da malın bedelini ödenmesi ile ilgili. Bu da üretimin kalitesiz olması yada bazı firmaların önemsememesinden kaynaklanıyordur. Firma garanti ve teknik servis hizmeti sunduysa gidip bakmak zorunda onu. Çünkü buradan alırken ürünü firmaya adresi belirtiyor. Onun için bunun gibi şeylere dikkat etmek lazım.” Dedi.
“Kullanıcı hatası dendiğinde, sakın vazgeçmeyin!”
Tüketicilerin aldıkları ürünle ilgili garanti süresi içerisinde bir sorun yaşadığı takdirde ilk yapacaklarının aldıkları firmaya ürünle ilgili şikayette bulunmak olduğunu belirten Kocabaş, “O firma o ürünle ilgili kendine göre bir süre baktım diyor. Sonra firma diyorsa “hayır bu bizden kaynaklanmıyor, kullanıcı hatası” dediğinde sakın vazgeçmesinler. İl Ticaret Müdürlüğü’nde ki tüketici hakem heyetlerimize başvursunlar. Orada memurlarımız şikayeti dinliyor. Orada ellerindeki belgeleri ile şikayetlerini bildirsinler. Onlar inceleme yapıyor, eğer karar vermemişse bizim çalıştığımız bağımsız bilir kişiye gönderiyor. Oraya gönderdiğimizde genelde üretim hatası olduğu ortaya çıkıyor. Ya parasını iade ettiriyoruz, yada ürünün yenisini iade ettiriyoruz. Tüketiciler haklarını arasınlar önemli olan o” açıklamalarında bulundu.
Burcu Temel