Tunca Nehri'nde Su Bitti

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışlarının yetersizliği nehirleri de olumsuz etkiledi. Nehrin bazı bölümlerinde su akışı durdu.

Tunca Nehri'nde Su Bitti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı bölgede nehirler can çekişiyor. Tunca Nehri’nin, Yalnızgöz Köprüsü’nün bulunduğu alanda su akışı tamamen durdu. Su akışının durmasıyla birlikte nehre atılan plastik atıklar, cam şişeler ve hatta araç lastikleri de gün güzüne çıktı. Nehir yüzeyi yemyeşil oldu.

Tunca Nehri’ndeki kuraklık nedeniyle üreticiler verim kaybı yaşıyor.  Nehirden yaklaşık 20 bin dekar çeltik arazisi sulanıyor. Suyun debisinin dip seviyede olması önce ayçiçeğini sonrada çeltiği vurdu. Ayçiçeği üreticileri yüzde 80’lere varan verim kaybı yaşarken çeltik üreticileri de yüzde 50 gibi ciddi oranda hasatta verim kaybı bekliyor.

Kuraklık ve vahşi sulama nehri kuruttu

Uzmanlar yaşanan kuraklığın yanı sıra suyun bilinçsizce kullanılmasından dolayı da nehrin kuruduğunu belirtti.

Özellikle tarım kenti Edirne’de mısır, çeltik gibi ürünlerini sulayan üreticilerin nehirden suyu çektiği suyu pompaların açık kalması bu etkenlerden biri olduğu ifade edildi. Ayrıca yapılan vahşi sulama nedeniyle yeraltı sularının da metrelerce çekildiği söyledi.

Görüntü kirliliğinin yanı sıra nehir içerisinde yaşayan canlılar da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Su seviyesinin azalması nedeniyle canlılar da oksijensiz kalarak yaşamını yitiriyor.