Tunca Nehri seviyesi arttı, yeşil nehir normale döndü
Edirne'de kuruma noktasına gelen kentin önemli su kaynaklarından Tunca Nehrinde su seviyesi arttı. Yaz boyunca yosun ve su mercimekleri nedeniyle yeşile bürünen nehir son yağışlarla birlikte 2 metreküp/saniyeden 5 metreküp/saniye debisine ulaştı. Su seviyesinin yüzde yüz 50 artığı nehirde su mercekleri ve yosunların kaybolmasıyla, yeşil renginden kurtuldu.
Kentin önemli su kaynaklarından Tunca Nehrinde su seviyesi arttı. Küresel ısınmanın etkili olduğu nehirde su seviyesi düşmüş ve nehrin bazı bölümleri yeşile bürünüp yosun ve su mercimeği kaplamış bazı bölümlerinde ise su tamamen kurumuştu. Sıcak havanında etkisiyle buharlaşan su, canlı yaşamı da olumsuz etkilemişti. Yaz boyunca bataklığa dönen nehirde balık ölümleri gerçekleşmiş, avcı kuşlarsa bölgeyi terk etmişti. Nisan Mayıs yağışlarını yeterince alamayan nehirde su seviyesinin düşmesi, çeltik, (pirinç) üreticilerini tedirgin etmiş, ayçiçeği ve mısırda verim kaybına neden olmuştu.
SU SEVİYESİ YÜZDE YÜZ 50 ARTTI
Bulgaristan’dan doğarak Edirne’den geçen 390 kilometre uzunluğundaki Tunca Nehri, kentin yaklaşık 35 bin dekar ekili arazisini suladıktan sonra, Meriç Nehri ile birleşerek Saros Körfezine akıyor. Eylül-Ekim aylarında bölgede yağışlar etkili oldu. DSİ Edirne 11’nci Bölge Müdürlüğü Kirişhane Ölçüm İstasyonu verilerine göre2 metreküp/saniye debide akan Tunca Nehri, son yapılan ölçümlerde 5 metreküp/saniye yükseldi. Bu yükselişle birlikte su seviyesi yüzde yüz 50 arttı. Nehirde kuraklıktan dolayı oluşan su mercimekleri ve yosunlar ortadan kalktı. Nehir yataklarına yükselen su bölge halkı tarafından sevinçle karşılandı.
Edirne’de ayçiçeği üreticisi Sezai Kazan, nehirdeki su seviyesinin artmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Yazın yaşanan kuraklığın kendilerini tedirgin ettiğini ifade eden Kazan, “Geçen yaz ayında nehirdeki su seviyesi dip seviyede akmasıyla, mısırlarımızı sulayamamıştık. Kuyularımızda su seviyesi de büyük düşüş yaşanmıştı. Şimdi su seviyesi arttı, inşallah bir daha böyle kuraklık yaşamayız” dedi.
Üretici Mustafa Balta ise “Tunca Nehrinde su seviyesi düştüğü için mahsullerimizi sulayamadık. Yağışların olmaması nedeniyle çok zor günler yaşadık. Nehirde su seviyesi düşmesi nehirde yosunların oluşmasına neden olmuştu. Şimdi bu renginden kurtuldu. Bataklığa dönen nehir son yağışlarla can buldu. Çok mutluyuz.” diye konuştu. Diğer üreticilerde nehir suyundaki seviyenin artmasından dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler.