Tüp patlamalarının büyük çoğunluğu kullanıcı hatalarından kaynaklanıyor
Türkiye'de tüp patlamaları nedeniyle her yıl onlarca vatandaş yaşamını yitiriyor. Tüp patlamaları çeşitli nedenlerle meydana gelse de bu olayların büyük çoğunluğu kullanıcı hatalarından kaynaklanıyor. Ancak, alınacak bazı önlemlerle bu tür kazaların önüne geçmek mümkün.
Tüplerin yanlış kurulması veya kullanım hataları, patlamalara yol açabiliyor. Tüplerin bağlantı noktalarının doğru şekilde sabitlenmemesi veya gaz kaçaklarının fark edilmemesi, büyük tehlikelere davetiye çıkarıyor.
Uzun süre kullanılmış veya bakımı yapılmamış tüplerin güvenilirliği azalıyor. Paslanmış veya hasar görmüş tüplerin kullanımı, patlama riskini artırıyor.
Tüplerin ateş veya yüksek ısı kaynaklarına yakın yerleştirilmesi, patlama riskini ciddi şekilde artırıyor. Özellikle mutfaklarda ocak ve fırın gibi cihazların yakınında bulunan tüpler, büyük tehlike arz ediyor.
“Patlamaların önüne geçmek için alınabilecek önlemler”
Tüp patlamaları çoğunlukla kullanıcı hatalarından kaynaklanıyor olsa da alınacak basit önlemlerle bu tür kazaların önüne geçmek mümkün. Yetkili kurulum, düzenli bakım ve güvenli kullanım ile tüp patlamaları nedeniyle yaşanan üzücü olayların önüne geçilebilir. Herkesin bu konuda duyarlı olması, kendi güvenliği ve çevresindekilerin güvenliği için büyük önem taşıyor.
Edirne’de tüp bayisi sahibi Ali Yürük, tüplerde TSE mührüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Güvenilir markalardan tüp dolumu yapılması öneren Yürük, “Sonuçta ufacık da olsa bizim ücretsiz verdiğimiz contanın olmayışı bu tip kazalara sebebiyet veriyor. Birde bizim ülkemizde çok yanlış kullanımlar var. ikaz ettiğimiz halde kullanıcılar tarafından bilhassa kışın ‘tüp erken bitiyor’, ‘tüpün içinde gaz kalıyor’ bahaneleriyle alttan ısıtıcı yakıyorlar. Bizim bilgimiz dahilinde değil, biz ancak görürsek müdahil olabiliyoruz. Ama görmediğimiz yerlerde de bu tip yanlış kullanımlar var. Sıcak su koyuyorlar, rezistans takıyorlar. Bilhassa kışın gaz kalmasın diye, ya da basıncı arttırmak için. Ama yanlış. Son çare dedektörler var. O dedektörleri kullanırlarsa zaten belli bir gazı tüpün içinden alırlar. Büyük sanayi tüpleri var, büyük lokantaların kullandığı. Bunların dışarıda olması lazım, açık havada olması lazım. Fakat kullanıcılar bodrumda kullanıyorlar. Yemekhaneler genelde Türkiye’de bodrum kattalar. Ama Avrupa ülkelerinde mesela hastanelerde, en üst kattadır yemekhane. Hem koku hastanenin içine sızmaz hem de bu tip kazaları önlemek için en yukarıya koyulur. Ama bizde maalesef bodrum altında, gazın çıkamayacağı bir yerde. Boş tüplerin LPG şeklide doldurulması kesinlikle yasak. Bizim bütün faturalarımızın altında yazar. Kaçak doluma giriyor o cezaları çok büyük aslında. Ama yapan vatandaşlar var mı duyuyoruz. Özellikle Bulgaristan’da benzinliklerde dolduruluyor. İnsanlar bazen boş tüpünü alıp Bulgaristan’a çıkartıyor. 12 gram sıvı gaz olması gerekiyorsa tüpün içinde oradan 25 gram sıvı gaz var. Basınç ayarı yok, kontrolü yok. Bizim tüplerimizin hepsi hologram kapaklı ve mühürlüdür yani. Ben 25 senedir herhangi bir iş kazası yaşamadım. Çünkü dikkat ediyoruz. Eğitim veriyoruz.” Dedi.