Turizme katkı sağlayacaklar

Edirne Belediyesi Meclis Salonunda 'Edirne ve Nessebar'ın Tarihi, Kültürel ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması' isimli proje kapsamında kente kazandırılan 8 adet iç mekân, 8 adet dış mekân toplam 16 adet kioskların tanıtımı gerçekleştirdi.

Turizme katkı sağlayacaklar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan sınır ötesi işbirliği programının birinci teklif çağrısı kapsamında Edirne Belediyesi’nin Bulgaristan Nessebar Belediyesi ile sürdürülebilir turizm öncelik ekseninde Edirne ve Nessebar’ın Tarihi Ve Kültürel Hazinelerinin Tanıtılması isimli proje tanıtım toplantısı yapıldı.

Proje bedeli 451 bin 837 Euro

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplam proje bütçesi 451 bin 837 Euro olan proje bedelinin her iki taraftaki ortak yatırım ve kültürel faaliyetlerin düzenlenmesinde kullanıldığını dile getirdi. Bu projenin hibe kapsamında olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, Edirne Belediyesinin ev sahipliğinde28 Kasım 2018’de tarihi ve kültürel mirasın turizm ile ilişkisi isimli bir konferans gerçekleştirildiğini ifade etti.

Edirne’de ve Nessebar’da ‘Summerfest’ isimli tanıtım etkinliği düzenlendiğini dile getiren Gürkan, her bu etkinlikte iki belediyenin de folklorik ve kültürel değerlerinin tanıtıldığını söyledi.

Edirne Belediyesi’nin proje kapsamında haritalar hazırladığını ve Edirne’deki otellere dağıtılmaya başlandığını dile getiren Gürkan, resepsiyon görevlisinin bu haritalardan koparıp turiste vereceğini belirtti.

Dış mekân ve iç mekân kioskları hazırlandı

İki şehri de tanıtan bir fotokitap hazırlandığını vurgulayan Gürkan,“Nesebar Belediyesi her iki şehri tanıtan bir video hazırladı ve bir yatırım faaliyeti gerçekleştirdi. Projemizde yer alan bu yatırım faaliyeti için PRAG ihale usullerine göre açık ihale düzenlendi.Türk Telekom AŞ. 144 bin 900 Euro bedel ile sözleşme imzalamaya hak kazandı. 16 Ekim 2018 tarihinde sözleşme imzaladık ve sözleşmemizin sonuna geldik. Sözleşme gereği ihaleyi kazan firma olan Türk Telekom Merkezi Software web – site, Android ve iOS uygulamaları; Turizm Uygulamaları İçin Kiosk Sistemi ve Yazılımları, Dış Mekân Kiosklar ve İç Mekân Kioskları hazırladı”ifadelerine yer verdi.

Edirne’ye özel olarak turizm uygulamaları için hazırlanan kiosk sistemi ve yazılımları dış mekânlarda 8 adet, iç mekânda 8 adet toplamda 16 adet kentin çeşitli bölgelerine koyulacak.

Üç dilde hazırlandı

Kiosklarda bulunan www.edirnevisit.com sitesinde ve akıllı telefon uygulamalarında yer alan bilgilerhakkında bilgiler veren Başkan Gürkan, “Kiosklarda tarihi ve turistik yerler ile ilgili bilgilendirmeler, oteller, yeme içme yerleri,  minibüs güzergahları, taksi duraklarının yerleri ve telefonları yer alacak.Bu kiosklarda şehirde düzenlenecek etkinliklere ait aylık takvim hazırlanacak. Türkçe, İngilizce ve Bulgarca dillerinde hizmet verecek. Kiosk bilgilendirme sistemi aynı zamanda www.edirnevisit.com web sitesi ve IOS - Android mobil uygulamaları ile entegre olarak çalışma prensibine sahip.  Türk Telekom AŞ ile olan sözleşmemiz kapsamında iç mekân ve dış mekan kioskların yayını 16 Mart’tan itibaren başlıyor. Android telefonlar için uygulama Edirne Belediyesi ismi ile googleplay’de yer almaya başladı. www.edirnevisit.com web sitesi ile IOS uygulaması Apple Store’da 20 Mart 2019 tarihinde hizmete başlayacak”şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dış mekân kıosklarının bulunacağı bölgeler;

Dış mekân 8 noktada yer alacak olan kıosklar Otogar, Üniversite Ayşekadın Yerleşkesi, Ordu Evi Durağı, Mimar Sinan Heykeli’nin yanı, Saraçlar Caddesi girişi, Postane Karşısı, Saraçlar Caddesi Sonu ve Karaağaç Güzel Sanatlar Fakültesi önü şeklinde yer alacak.

İç mekânlardaise şu bölgelerde bulunacak;

İç mekânlarda,Trakya Üniversitesi Yaşam Merkezi’nin içi, Tren Garı içi, Erasta AWM, Belediye Başkanlığı Bekleme Salonu, Yanbol ve Edirne Tunca’nın İki Şehri kapsamında geçen hafta açılışı yapılan restore edilen tarihi binanın içi, Edirne Belediyesi Kent Müzesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait Bedesten Çarşısı ve Edirne Belediyesi Eski Elektrik Fabrikası’nda da yer alacak.

Innova Self Servis ve Otomasyon Direktörü Ahmet Kebabçıoğlu da bu projenin Türkiye’de öncü projelerden birisi olduğunu belirterek, bu projede yer almaktan gurur duyduklarını söyledi.Açıklamaların ardından Türk Telekom yetkilileri ile iç ve dış mekân kiosklarının tanıtımına geçildi.Edirne Belediyesi bekleme salonundaki kıoskun tanıtımı yapıldıktan sonra turistlerin uğrak noktalarından birisi olan Mimar Sinan Heykeli önündeki kıoskun açılışı ve tanıtımı yapıldı.

Her türlü bilgiye ulaşılabilecek

Türkçe, Bulgarca ve İngilizce dillerinde hizmet verecek olan kiosklardan Edirneliler ve kente gelen turistler; minibüs güzergâhlarından, etkinliklere; duyurulardan, kent hakkındaki haberlere kadar birçok bilgiye ulaşabilecek; Başkan Recep Gürkan’a mesaj yazarak şikâyet ve taleplerini iletebilecek. 

Özlem Ceylan