Türk-Yunan nüfus mübadelesi tartışıldı
Edirne'de 'Cumhuriyetin 100. Yılında Türk-Yunan nüfus mübadelesini yeniden düşünmek' paneli düzenlendi.
Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde düzenlenen panel saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Daha sonra sunumlara geçildi.
Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurten Çetin, panelin açılısını gerçekleştiren konuşmayı yaptı.
Çetin, Türk İstiklal Harbi döneminde itilaf devlerinin 30 Ağustos yenilgisinin ardından Yunanlıların Batı Anadolu'ya ve Trakya'ya yayılmaya başladığını söyledi.
Konuşmacılardan Marmara Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu ise mübadele sonrası Türklerin geride bıraktığı mimari miraslar hakkında bilgi verdi.
Halaçoğlu, Osmanlı Türklerinin mübadele sonrası Balkanlarda ve özellikle Yunanistan’da çok sayıda mimari sivil eseri geride bıraktığını vurguladı.
Konuşmacılardan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Akın ise mübadelenin toplumsal ve siyasal sonuçlarını değerlendirdi.
Mübadele sonrası iki ülke arasında siyasi anlamda ziyaretler yapıldığını hatırlatan Akın, o dönemde ikili ilişkilerin geliştirilmesi için çeşitli adımların atıldığını ifade etti.
Konuşmacılardan Doç. Dr. Nilüfer Erdem de mübadelenin Batı Trakya’daki etkilerini anlattı.
Batı Trakya Türklerin Türkiye’ye ilk geldikleri günlerde mübadil Rumları konutlarında misafir etmek zorunda kaldığını söyleyen Erdem, “Buda farklı kültür ve sosyal yapılardan gelen insanların aynı çatı altında yaşama zorluğunu getirdi. Devamında Türk arazilerinin önemli bir kısmı istimlak edilerek bu araziler üzerine göçmen köyleri inşa edildi. İstimlakler bölge Türklerinin ekonomisini negatif yönde etkilerken diğer taraftan Rum göçmenlerden bazılarının Türk evlerinde, tarlalarında veya mezarlıklarında yaptıkları tahribat neticesinde birtakım huzursuzluklar yaşanmıştır.” Dedi.
Marmara Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül İnginar Kemaloğlu, sosyal ve ekonomik açıdan Edirne’ye iskan edilen mübadilleri değindi.
Konuşmaların artından konuşmacılara katılım belgesi taktim edildi. Daha sonra Türk-Yunan Mübadelesi fotoğraf sergisinin açılışına geçildi.
Doğukan Vurgun