Türkiye'nin enerji arz güvenliğini arttıran proje

Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlamlaştıracak Saros Körfezi'nde yapımı tamamlanan yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz depolama ünitesi hizmete girdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından ülkeye kazandırılan Saros FSRU Limanında şebekeye günlük 28 milyon metreküp gaz verme kapasitesi bulunuyor.

Türkiye'nin enerji arz güvenliğini arttıran proje
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin enerji depolarından biri

Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamlaştıran Saros Körfezi'nde yapımı tamamlanan yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz depolama ünitesi Ocak Ayında faaliyetine başladı.

Sıvı doğalgaz taşıyan gemiler Saros FSRU tesisine yanaşıyor, burada sıvı haldeki doğalgaz FSRU gemisinde tekrardan gaz haline getiriliyor. Saros FSRU tesisi, Türkiye'nin enerji arz güvenliği açısından önemli bir görev üstleniyor. Tesisin, ulusal doğalgaz şebeke hattına günlük 28 milyon metreküp gaz verme kapasitesi bulunuyor.

Türkiye'nin üçüncü yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) olan tesiste günlük 28 milyon metreküplük kapasite bulunuyor. Ülkenin günlük gazlaştırma kapasitesi 161 milyon metreküp seviyesinin üzerine çıktı.

Ülkenin stratejik konumu arttı

Böylelikle Türkiye’nin stratejik konumu daha da arttı. Trakya ise Türkiye’nin enerji üssü olma iddiasına bir adım daha yaklaşacak. Trakya’da 2 doğalgaz boru hattı bulunuyor. Rus doğalgazını Karadeniz’in altından Kırklareli’ne taşıyan TürkAkım ve Azerbaycan gazını Edirne’ye taşıyan TANAP projeleri.

Yine Trakya'da Silivri'de geçtiğimiz günlerde kapasite artırımına gidilen Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi bulunuyor.

Trakya'da ki bir diğer enerji - LNG tesisi ise Tekirdağ'da Marmara Ereğlisi'nde yer alıyor. Bir diğeri de Edirne'nin Keşan İlçesi'ndeki Saros Körfezi'nde yer alan LNG enerji tesisi yer alıyor.

Trakya’da omurga oluşmaya başladı

Yapılan yeni yatırımlarla Türkiye’nin Gaz Ticaret Merkezi olma hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu doğal gaz iletim altyapısının ana omurgası Trakya'da oluşmaya başladı.

Saros FSRU tesisinde 17 km’lik doğal gaz iletim hattı, bulunuyor. Tesis yaklaşık 9 şiddetindeki deprem dikkate alınarak inşa edildi.

HABER MERKEZİ