'Üç gün kapalı kalmasını istedik'

Kapıkule'de kurulan ve bugün hizmete açılacak olan alışveriş çadırına tepkiler sürüyor. Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, tarihi çarşıların dernek başkanlarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi. Cingöz, yaptıkları görüşmeler sonucunda istediklerinin çadırın Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri kapalı kalması olduğunu söyledi.

'Üç gün kapalı kalmasını istedik'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kapıkule’nin girişine kurulan çadırı yerinde görüp incelediklerini söyleyen Cingöz, belediye başkanı Recep Gürkan ile yaptıkları görüşmeler sonucunda çadırın kendilerine aktarıldığı gibi bir icraat için kullanılmayacağının kanaatine vardıklarını iddia etti.

Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın kırmızıçizgisinin dışarıdan gelecek esnafa yer verdirtmem, gerekirse de hiç açtırmam dediğini öne süren Cingöz; kurulan çadırda sadece Edirne’nin esnafına yer verileceğini söylediğini belirtti.

Cingöz, Edirne Valisi Ekrem Canalp ile yaptıkları görüşmede ise Vali Canalp’ın esnafın sonuna kadar yanında olduğunu ve ileriye yönelik projeler üretme düşüncesinde olduklarını ifade ettiğini söyledi.

“Çadır açık olursa merkeze gelmezler”

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vali Ekrem Canalp ve Çorlu Fuarcılık işletmecisi ile birlikte görüşmeler yaptıklarını söyleyen Cingöz; “Bizim en son istediğimiz şey çadır Cuma, Cumartesi, Pazar günleri kapalı kalsın. Çünkü yoğun olarak dışarıdan gelen Yunan ve Bulgar vatandaşları alışveriş için o günlerde geliyor. Ama çadır orada olursa alışverişe gelen Yunan veya Bulgar vatandaşlar alışverişini yapar geriye döner diye kaygımız var.Ama çadır kapalı olduğunda alış veriş için çarşıya indiği zaman diğer esnafa da gerekli faydaları olacağını düşünüyoruz. Bunu Çorlu Fuarcılık sahibine söyledik, bence uygun dedi. Belediye başkanımızda sizin dediğiniz gibi olur olmazsa olmaz dedi” açıklamasına yer verdi.

“Dışarıdan kimse gelmeyecekmiş”

Çadırın kurulmasından geçtiğimiz hafta Pazar günü haberdar olduklarını iddia eden Cingöz; “Arkadaşlarla gidip gördük. Burada satılacak olan şeyler hakkında Edirne’nin yöresel ürünlerinden peynir, badem ezmesi hakkında karar almışlar.Ama sadece ve sadece Edirne'de faaliyet gösteren esnaf buradan dükkân kiralayabilecek. Dışarıdan kimse gelmeyecek şeklinde olacakmış” dedi.

24 Temmuz Çarşamba (bugün) Kapıkule’nin girişinde açılışı yapılacak olan çadır, 10 Eylül 2019 Salı günü kapanacak.

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği olarak açılacak çadır için herhangi bir protokol imzalamadıklarını söyleyen Cingöz, “Kurallar dışında olursa belediye çadırıkapatacak.Kabullenmeyen kiralamayacak. Bütün esnafın orada dükkân kiralama gibi şansı yok. Ne orada yer yeter, ne gittiğine değer. Örneğin çekirdekçi orada kirayı çıkartabilecek mi?” dedi.

“Metrekaresi 200 lira”

Kira fiyatları ile ilgili açıklama yapan Cingöz;“metrekaresi 200 lira dediler. Edirne yerel esnafına gerekli kolaylığı sağlayabileceğini, bizim teklifimizle sattığı ürünün yüzdesi ürün üzerinden de olabilir. Çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Belediye Başkanımız gerekli kolaylığı sağlayacağını söyledi.Elimizde istatistik yok, ama duyduğumuz kadarıyla bir kaç firmanın yer kiraladığını söylediler” ifadelerine yer verdi.

“Böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz”

Açılan çadırda Çorlu’dan gelecek esnafın değil, sadece Edirne esnafının olacağını söyleyen Cingöz; “Biz çadırın esasen hiç açılmamasından yanayız. Böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz.Ama Valimiz ve belediye başkanımızda dediler, alınız elinize çetere tutun, yüzde 10'u Edirne'ye girmiyor, otobandan devam ediyorlar. Edirne esnafını oraya götürürsek belki Almancılardan alış veriş yaptırırız. Edirne'ye de bir şeyler kazandırırız diye düşündük dedi” açıklamasında bulundu.

Çorlu Fuar'ın kirayı yüksekten tutup, yerel esnafın gelememesi durumunda yeri Çorlu esnafına açması düşüncesine yanıt veren Başkan Cingöz " Her şey ihtimal dâhilindedir. Böyle bir şey olursa belediye başkanı diyor ki iptal ederim. Ya yerel esnafla yapacak ya da hiç yapmayacak” dedi.

“Oraya götürecek sermaye yok”

TarihiBedesten Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı, oraya götürecek sermayesi olan hiç bir esnafın olmadığını belirterek; “Ekstradan 40 gün için İstanbul'a gidecek, mal alacak, tezgâh kuracak, bunun demirbaş yatırımı olacak. Bu çadırın içine rafını, tezgâhını koyacak, personel ayarlayacak, fuara katılacak küçük esnaf bizim çarşılarımızda yok zaten” dedi.

“Buradaki eksiklik geç haberimizin olması”

Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, önceki gün yaptıkları görüşmelerle EDESOB Başkanı sayesinde Edirne esnafını da çadıra soktuklarını belirterek; “Girmek isteyen esnafta sermayesini ayarlayıp oraya gidecek. Ama daha avantajlı şartlarla gidecek. Aynı kiraya verilmeyecek. Edirne dışından esnafın gelmeyeceğini fuar sahibi de belediye başkanımızda söyledi.Şehrin belediye başkanı böyle bir söz veriyorsa bunu protokole dökmenin anlamı yok. Çünkü burada belediye başkanı var. Belediye başkanı altını çizerek, Edirne dışından herhangi bir esnaf gelmeyeceğini söyledi.Buradaki en büyük eksiklik geç haberimizin olmasıdır.Fuar sahibi ile de konuştuk.Edirne esnafı orada yer bulmak istiyorsa kolaylık sağlanacak diyor” açıklamasına yer verdi.

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış ve Tarihi Bedesten Çarşı Başkanı Hakan Fındıklı bugün faaliyete başlayacak olan çadırın açılışına katılmayacaklarını belirttiler.

Özlem Ceylan