ÜÇ MEDENİYET, BİR BAŞYAPIT
Edirne'ye adını veren Roma İmparatoru Hadrianus döneminden günümüze kalan nadide eserlerden, Makedon Kulesi ve çevresinde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
3 medeniyete ev sahipliği yapmış Makedon Kulesi ve çevresinde yapının ihyası sonrası bölge müze olarak düzenlenecek.
Roma, Bizans ve Osmanlı olmak üzere 3 medeniyete ev sahipliği yapmış Edirne’deki Makedon Kulesi’nde restorasyon çalışmaları sürüyor.
Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı Edirne’ye Roma döneminden kalan bir eser daha ayağa kaldırılıyor.
8300 yıllık tarihiyle adeta bir açık hava müzesi olan Edirne'de, Roma döneminde surların dört köşesindeki kulelerden günümüzde ayakta kalan tek eser Makedon Saat Kulesi için çalışmalarda büyük ilerleme kaydedildi.
Restorasyon tamamlandığında alan kent tarihini de yansıtacak. Proje sonunda Makedon Kulesi etrafındaki yapılarda kamulaştırılacak.
Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, yapının kent için önemine değindi.
Kentin tarihi bir başkent olduğunu vurgulayan Sezer, “Ama onun ötesinde aslında büyük bir medeniyet merkezi. Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar ve Cumhuriyetin çok önemli bir kenti Edirne’miz ve 1500’ün üzerinde kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor. Bununla ilgili olarak Cumhurbaşkanımızın, bakanlarımızın destekleriyle Edirne’miz gerçekten bu tarihi yapıların yeniden fonksiyon kazandırılması, restorasyonu çok büyük destekleri ile beraber Edirne’de her tarafta çalışmalara devam ediyor. Bugünde Kültür Bakanlığımızın destekleri ile çalışmaların devam ettiği Makedon Kulesi’ndeyiz. Makedon Kulesi, Edirne’miz açısından son derece önemli… Romalılar döneminde 130’lu yıllarda yapılan bir kule ve buradaki sur içi dediğimiz mevkide kalıyor. Edirne’nin eski Edirne’nin surları ile çevrili 4 tane kuleden bir tanesi Makedon Kulesi… Daha sonra 1878’li yıllarda bir saat kulesi buraya ilave ediliyor. 1952 yılında da deprem riski nedeniyle o saat kulesi kısmı kaldırılıyor. Hatta patlatılarak kaldırılıyor. Şuanda hem Makedon Kulesi restorasyonunu yaptırıyoruz. Hem de Makedon Kulesi’nin hemen etrafında bulunan tarihi alanda sur içi alanda kazı çalışmalarına devam ediliyor. Gerçekten de her kazı çalışmasında yeni yeni yerler bu kazı çalışmasında bulunuyor. Bunlardan en son kazı çalışması yapılan yerden bir şapel, yine aynı şekilde bir seramik atölyesi bulundu ve geç Osmanlı döneminde Cumhuriyetin ilk yılları ve 1800’lü yıllara denk gelen üzerinde bulunduğumuz buzhane, burasıda etkin bir şekilde kullanılan buzların üretildiği ve dağıtıldığı alan olarak kullanılmış durumda.” Dedi.
Sezer, yapının etrafının arkeolojik gezi alanı olarak kullanılacağını duyurdu.
Galata Kulesi gibi ışıklandırma yapacaklarını dile getiren Sezer, asansör sistemi kurulacağını anlattı.
Sezer, “Hemen Selimiye Cami’nin yanında ve etrafında tescilli olmayan binalarla ilgili de bir düzenleme sonucunda, çevre düzenlemesi sonucunda da burada aslında bir arkeo park gibi bir alanı inşallah Kültür Bakanlığımızın çalışmaları ile beraber Edirne’mize kavuşturmuş olacağız.” İfadelerini kullandı.