Üreticiler su kuyularını 'sigorta' olarak görüyor

Edirne'de yağış yetersizliği ve aşırı sıcaklar ayçiçeklerinin gelişimini olumsuz etkiledi. Edirne Valiliği tarafından açılan su kuyuları üreticiyi mutlu ediyor. Üreticiler su kuyularını 'sigorta' olarak görüyor.

Üreticiler su kuyularını 'sigorta' olarak görüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üretici hasat mesaisine endişeli başladı. Dönüm başına verimin geçen yıla göre büyük düşüş göstermesi bekleniyor. 

Kuraklık nedeni ile Edirne’deki Tunca Nehri kuruma noktasına geldi. Nehrinden beslenen çeltik tarlalarında valiliğin öncülüğünde nöbetleşe sulamaya geçildi. Bu da yeterli olmayınca su kuyuları açılmaya başlandı.

Çiftçiler suyu nöbetleşe kullanıyor, ekili ürünü kurtarmaya çalışıyorlar. Üretimde Tunca Nehri’nin suyunu kullananlar zor durumda.

Valilik üreticilerin mağdur olmaması için nehrin suyunu nöbetleşe kullandırmaya başladı.

Bu da yeterli olmayınca çeltik arazilerinin yakınına suyu kuyuları açılmaya başlandı. Edirne İl Özel İdaresi ekipleri şu ana kadar 11 su kuyusu açtı. Kuraklıkla mücadele kapsamında daha fazla açılması planlanıyor.

“Kuyular çeltiğin sigortası olacak”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çeltik bölgelerinde açılan kuyuların üreticiye bir nebzede olsa rahatlattığını söyledi.

Tunca Nehri’nden sulama yapmayı denediklerini fakat suyun aşağıda kalan köylere ulaşmadığını anlatan Arabacı, “Herkes tarlasını sulasın en azından masrafını çıkaracak seviye de sulama yapabilse bütün bu bahsettiğimiz ekibin hepsi sağda mücadele vererek uğraştık. Sonrasın da baktık ki aşağıya suyun indirmekte zorlanıyoruz. 2 günle başlamışken 6 güne susuz bıraktık bazı tarlalarımızı. Susuz derken hemen bıraktığımız gibi tarlalar kurumuyor. Çamurun da aşağıda ki üreticilerimize zarar görmesin diye emek verdik. Su çok suyun devresi çok olmadığı için sağ olsun sayın valimizin talimatıyla bölgede ihtiyacın olan zor bölgelerde kuyu vurulması talimatını verdi. Bu doğrultuda üreticilerimiz araştırmaya başladı. Devlet, Su işlerimiz, İl Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, sondajcılar la görüştük. Buraya acilen sondajın vurmak için mücadele edildi. Sağ olsun birkaç ekip geldi siz de görmüşsünüz bazı bölgelerde kuyuların vurulması zor oldu. Bir kısmı pompalarını gelsin diye bekliyor. Bu bizim su olmadığı dönem de en azından çeltiğin sigortası olacak. Çünkü bu kuyudan bütün araziden sulayamasın ama en azından bir kısmını kurtarmış oluruz.  O yüzden bu tarz kuyuların çeltik bölgelerinde özellikle vurularak sigorta görevini görecek gibi hazır durması gerekiyor. En azından bir nebze de olsun ürünlerini sulama şansı olmasını sağladı.” Dedi.

Üretici Sami Bozkoç ise çiftçilerin sulama konusunda birbirine yardımcı olması gerektiğini iletti.

Bu zamana kadarki en kötü dönemi geçirdiklerini vurgulayan Bozkoç, “Açılan su kuyuları en azından zararımızı karşılamakta bize yardımcı olacak.” Şeklinde konuştu.

Üretici Mesut Çakır da su kuyularının açılmasının üreticilere çok faydalı olacağını aktardı.