'Üretimi kim yapacak'
Genç Çiftçiler Derneği yönetimi, 'Köylerde gençler kalmadığı zaman üretimi kim yapacak?' dedi.
Bir süre önce kuruluşunu tamamlayan Genç Çiftçiler Derneği adına açıklama yapan Kurucu Başkan Egemen Ilgın “Bizler; Edirne Merkez ve İlçelerine bağlı köylerde çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşan, Çiftçi, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi gençleriz. Son yıllarda ülkemizde, köyden kente doğru artan göçün bir sonucu olarak, işlenmeyen topraklar artmış, hayvan varlığı azalmış, birçok tarım ürününde ülkemiz net ithalatçı konuma gelmiştir. Oysa ülkemiz sahip olduğu coğrafyası, iklimi, yer altı ve yer üstü kaynakları ile tarımsal üretim potansiyeli oldukça yüksek, kendi kendine yetebilen, hatta başka ülkelere tarım ürünleri ithalatı yapabilecek bir ülkedir. Dünya’da Buğdayın atası konumundaki bu topraklarda, her yıl 4 milyon ton düzeyinde buğday ithal edilmesi, baklagillerin anavatanı iken tüm baklagil ürünlerinde ithalatçı konuma düşülmesi, bitkisel yağ ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’inin ithal tohum ve ham yağdan karşılanıyor olması, kurban bayramında bile hayvan ithal edilmesi ve tarım sektöründeki rekor küçülme bizleri fazlasıyla üzmekte, gelecek adına endişelendirmektedir.
Köyden kente doğru artan göç, tarım topraklarının hızlı satışı ve bu toprakların tarım dışı sermayenin eline geçmesi, ağırların boşalması, tarların terk edilmesi bir Tarım ülkesi olan Türkiye için oldukça tehlikeli bir durumdur. Bugün köylerdeki gençlerin çiftçilik mesleği yerine şehirde, fabrikalarda asgari ücretle çalışmayı tercih etmesi ve topraklarını terk etmesi, tarım ve hayvancılıktan yeterli gelir elde edememelerinin bir sonucudur.
Maalesef 2000’li yıllarla birlikte tarım sektöründe artan maliyetler, ortaya konulan emeğin ve alınterinin karşılığını veremez olmuştur. Bu nedenle tarım sektöründe çalışanlar başka sektörlere yönelmiştir. Fakat 5-10-15 yıl sonra köylerde yeni nesil çiftçilik yapmaz ise üretimi kim yapacaktır? Ata topraklarımız kimlerin eline geçecek, köylerde kalan azınlık çiftçi grubu kendisine nasıl bir yol çizecektir? Bu sorular ivedilikle yanıtlanması gereken sorulardır.
Bizler köylerde doğmuş, büyümüş, okumuş ancak hiçbir zaman köyünden, toprağından kopmamış gençler olarak tarım sektörünün gidişinden endişeliyiz. Bu nedenle Çiftçilik mesleğinin ve tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak, üretim düşüşlerini engellemek, gençlerin çiftçilik mesleğine ilgi göstermesini ve çiftçiliğin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, kırsalda eğitici çalışmalar yapmak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile “Edirne Genç Çiftçiler Derneği” ni kurmuş bulunmaktayız. İlerleyen günlerde daha detaylı bir basın toplantısı düzenleyerek derneğimizi kamuoyuna tanıtacak, çalışmalarımız hakkında gerekli bilgi paylaşımında bulunacağız.” Dedi.
Özlem Ceylan