Ustasından 'cep telefonlarını sıcaktan koruyun' uyarısı

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve termometrelerin 40 dereceyi göstermesiyle birlikte insanlar olduğu kadar teknolojik aletler de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Telekomünikasyoncu Ziver Akoğlan, cep telefonlarının araç içerisinde, deniz kenarında şezlong üzerinde ve powerbankta takılı bırakılmaması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Ustasından 'cep telefonlarını sıcaktan koruyun' uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aşırı sıcaklar sadece insanları ve sokak hayvanlarını etkilemiyor. Teknolojik aletler ve telefonlar da aşırı sıcaklara bağlı fazla ısınarak kendini kapatabiliyor. Telekomünikasyoncu Ziver Akoğlan,telefonları sıcak havadan korunması gerektiğini belirterek açıklamalarda bulundu.

Cep telefonlarının soğuktan olduğu gibi sıcaklardan da korunması gerektiğini söyleyen telekomünikasyoncu Ziver Akoğlan, dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamalarda bulundu.  Cep telefonlarının 3-4 milyardan başlayarak 100 milyara kadar çıktığını belirten Akoğlan, günümüzde telefonların çok işlevsel olduğundan dolayı kıymetli olduğunu ve iyi kullanılması gerektiğini ifade etti.

"15 dakika buz dolabında bekletin"

Aşırı sıcaklara bağlı ısınan telefonların 15 dakika buzdolabında beklemesi sonrası kendine geleceğini söyleyen telekomünikasyoncu Ziver Akoğlan, "Soğuk telefon arıza yapmaz. Sıcak telefon arıza yapar çünkü içindeki o binlerce parça ısıtılarak lehimle donduğu için o lehimin belli bir ısınma derecesi var. Yumuşuyor, gevşiyor, hafif bir darbede parçalanan yer değiştiriyor, kısa devre yapıyor. Çok basit bir kısa devre telefonun ölümüne sebep oluyor" dedi.

Telefonların kışın olduğu gibi yazın da korunması gerektiğini belirten Akoğlan, "Kışın yukarıdan akan kar suları konuşurken telefonun içine giriyor vatandaş farkında olmuyor.  Getiriyor, bir şey yapmadım bilmiyorum diyor bir bakıyorsunuz sıvı teması var. Konuşurken dikkat etmemiş. Yazın da genelde deniz kenarına gidiyorlar orada havlunun üstüne koyup denize gidiyor. Veya cebinde unutuyor telefonla denize giriyor. Bunların hepsi telefonlara çok büyük zararlar veriyor. Sıcak, deniz suyu, tuvalete düşmesi sonucu alınan amonyaklı su telefonun en büyük düşmanıdır" ifadelerine yer verdi.

"Sosyal medya uygulamaları ile işlemci ısınması yaşanıyor"

Akıllı telefonların artık sosyal medya uygulamaları ile işlemci ısınması yaşadığı, bunun yanında güneş ısısı ile telefonların risk altında büyük hasarlar oluşturabileceğini dile getiren Akoğlan, “Cep telefonları teknik tarifnamelerinde hepsinin ısıları yazar. Eksi 30 derece, artı 40- 65 arası diye yazar. Bu kesinlikle güneşin altında duracak diye de bir şey değil. Sıcak ortam illa güneş altında olmaz. Sıcak yerlerde çalışanlar kaynak atölyeleri, sıcak ekmek fırınları, bunlar da direkt ısıyla telefonu etkileyebilen şeyler. Yani ekmek fırınında adam fırının yanına koymuştur fırıncı, oradaki ısı bile normal telefonun arzu ettiği ısının üzerindedir. Telefonlarda şey var. Ve artık telefonlarda işlemciyi çok kullanıyoruz. Neyle, WhatsApp Twitter, Instagram. Bu gibi sosyal medyalar devamlı açık halde. Açık halde olmaları telefonu hep aktif halde tutuyor. Şebekeyle irtibat halinde. Veya internetle aktif halde oluyor. Aktif halde olmaları işlemciyi devamlı kullanır halde tutuyor. İşlemciler yetersiz, zayıf, kapasitesi düşükse zorluyor bu sefer, ısınmaya başlıyor" ifadelerine yer verdi.

İşlemcilerin aşırı ısınmasından kaynaklı birçok teknolojik cihazın tamir bile edilemediğini dile getiren Akoğlan, ana kartın ısınmasına müsaade edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Cep telefonlarını denize girerken havluyla üstünü örtmek yerine güneş almayan ve şemsiyenin altındaki çanta içine koyulmasının daha sağlıklı olacağını belirten Akoğlan, ayrıca arka cebe koyulmasının da telefonlara zarar verdiğini hatırlattı.

Telefonun cepteki tozları alıp şarj soketini bozduğunu vurgulayan Akoğlan,"Şarj soketi rutubet nemle birleştiği zaman içinde kemikleşiyor ve şarj soketlerinin giriş çıkışlarında sorunlar yapmaya başlıyor. İki gün sonra şarj olmuyor. Bu sefer şarj olmuyor, zorlamaya başlıyor zorlamaya başladıkça o kanallar kopuyor" dedi.

Sıcak havada telefonun kamerasından, piline ve ekranına kadar her şeyin etkilendiğine değinen Akoğlan, sıcaklık derecesinin açık ve kapalı ortamda değiştiğini ve uzun süre güneşe maruz kalan telefonun bozulma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Hava sıcaklığı 50 derecenin üstüne çıktığında lehimlerin yumuşadığını ve kısa devre yapabildiğini belirten Akoğlan, kılıf içerisinde olan telefonların sıcak havada daha fazla ısındığını aktardı.

İpek Esma Çeşme