Ustasından ev aletlerini dikkatli kullanma uyarısı
Edirne'de Sabunu Mahallesi'ndeki İrfan Kızanlık İş merkezi'nde 8 yıldır elektronik ev aletleri tamirciliği yapan 62 yaşındaki Gürkan Aktaş, elektronik ev aletlerinin doğru kullanımına ilişkin açıklamada bulunarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte elektronik ev aletlerinin çeşitleri de arttı. Ancak, bu aletleri uzun süre kullanmak için dikkat edilmesi gereken püf noktalar da bulunuyor. Ütüden, elektrikli süpürgeye, saç düzleştiricisinden, saç kurutma makinesine kadar birçok ürün vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi olan bu işi 8 yıldır severek büyük bir aşkla sürdüren Aktaş, ev aletlerinin de kullanma talimatlarının olduğunu ve bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Tamircilik mesleğinin kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer aldığını ve bu işi yapan çok az kişinin kaldığını söyleyen Aktaş, "Bu mesleği 8 yıldır yapıyorum. Elektrik süpürgelerini,saç düzleştiricilerini, saç kurutma makinelerini, ütüleri ve fırınları tamir ediyorum. Elektrik sorunu olan tüm cihazların tamir işini yapmaya çalışıyorum" dedi.
En çok arızalanan aletlerin başında fön makineleri, mikserler ve ütü geldiğini belirten Aktaş, bunun yanı sıra yazın vantilatör, kışın ise elektrikli ısıtıcıların tamirinde artış olduğuna değindi.
"Bozulmadan önlem alınmalı"
Saç kurutma makinelerinde bulunan motor ve ısıtıcıların bozulmaları durumunda evde tamir edilmesinin zor olduğunu vurgulayan Aktaş, "Saç kurutma makinelerinde motor ve ısıtıcı var. İkisi de küçük parçalardır fakat yaptıkları işler büyüktür.Bunların yağlanması gerekiyor. Evde yapılması zor. 6 ayda bir bize getirip temizletmeleri gerekiyor. Böylece bozulmadan önlemini almış oluyoruz" dedi.
Vatandaşların birçoğunun ütüyü bile bilinçsiz kullandığını belirten Aktaş, ütülerin buhar veren sisteminin otomatik olmasına rağmen manüel kullanılmaya çalışıldığını ve bu durumda da sorunlar ortaya çıktığını hatırlattı.
Ütü kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer noktalara da değinen Aktaş, ütülerde kireçsiz su kullanmak, uzun süre fişte bırakmamak ve su ısıtıcılarını da yine uzun süre fişte unutmamanın büyük önem taşıdığının altını çizdi.
" Bu işlerde çırak yetişmiyor"
Bu işlerde artık çırak yetişmediğini ve gençlerin öğrenmeye istekli olmadıklarını ifade eden Aktaş, "Artık çırak bulamamamın sebeplerinden biri “Eti senin kemiği benim.” şeklinde öğrenmeye istekli insanlar olmaması. Gelen elemanlar daha işe başlamadan maaş ve sigorta istiyor.Masa başı iş istiyorlar fakat yeri geliyor biz servislere gidiyoruz.Geç saatlere kadar da çalışabiliyoruz fakat her çalışan bunları kaldıramıyor" ifadelerini kullandı.