Ustasından kombi ile ısınanlar için tasarruf önerileri

Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte vatandaşlar yavaş yavaş ısınma telaşına girmeye başladı. Faturaları hafifletmeye çalışan vatandaşlara tasarruflu kullanımın püf noktalarını anlatan Edirneli Tesisatçı Kerem Aydınlı, mutlaka termostatif vanaların kullanılması, kombi bakımı ve petek temizliğinin yapılması gerektiğine değindi.

Ustasından kombi ile ısınanlar için tasarruf önerileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evden kısa süreli dışarı çıkarken kombiyi düşük ayarda çalıştırmak, apartmana ve dairelere yalıtım yaptırmak, ayarlı ve yoğuşmalı kombi kullanmak, doğal gaz tüketimini düşürerek, belli bir düzeye kadar tasarruf sağlayabiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aylık 25 metreküplük doğalgaz kullanımının bir yıl boyunca ücretsiz olacağını duyurmasının ardından vatandaşların yükü hafiflemiş olsa da kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte ısınma telaşına giren vatandaşlar daha az fatura ödemek için tasarruflu kullanımın yollarını arıyor. Tasarruflu kullanım ve faturaların düşürülmesi için tavsiyelerde bulunan Edirneli Tesisatçı Kerem Aydınlı, kombilerin kapat-aç yapılmasının daha fazla doğalgaz yaktığına dikkat çekti.

Kombinin belli derecelerle gün boyu açık kalmadı gerektiğini belirten Aydınlı, Kapatıp açmaların daha çok doğalgaz yakacağını vurguladı.

"Faturalarda yüzde 20 düşüş olur"

Periyodik bakımlarının aksatılmaması gerektiğine dikkat çeken Aydınlı, "Kombinin bakımı her yıl yapılmalı, petekler de 2 yılda bir temizletilmeli. Odaların balkon kapılarında ve camlarında, sıcaklık kaybını önleyecek sünger ve benzeri yalıtım malzemesi kullanmak da bir nebze olsa katkı sağlayacaktır. Bunlara dikkat edildiği takdirde tasarruf edilmiş olur ve faturalar da yüzde 20 düşer. Belirtilen noktalara dikkat edilmesi halinde o yüklü miktarda gelen faturalar tarihe karışacaktır" dedi.

Kombide veya tesisatta su kaçağı olması durumunda kombiye su doldururken, su basıncını 1.5 bardan fazla basılmaması gerektiğini aktaran Aydınlı,  "Bundan daha fazlası, kombi devreye girdiğinde suyun daha fazla genleşmesine neden olur. Bu durum genleşme tankının diyaframına zarar verebilir ve emniyet ventilinden fuzuli su boşaltmasına neden olur. Kombiye su doldururken su basıncının 1.0 bardan az olması, kombi devreye girdiğinde eşanjörde aşırı ısınmaya veya tesisatta hava kabarcıklarına neden olabilir. Tesisatta hava kabarcıklarının oluşması pompada kavitasyona, yani pompa pervanelerinin kırılmasına neden olur. Kombiden suyu tahliye etmek için 3 bar emniyet ventilinin açılmaması gerekir. Çünkü 3 bar emniyet ventili, güvenlik amaçlıdır. Sistemdeki suyun basıncı artması halinde kombiyi korumak için bir önlemdir. Kullanımda tüketici tarafından açılmaması gerekir" ifadelerine yer verdi.

Radyatörlerin önünü ya da üzerini kapatacak dekoratif uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Aydınlı,  "Kalorifer peteklerini çamaşır kurutmak için kullanmayın. Üzeri çamaşırla kaplı petekler, yeterince ısıtma yapmadığı gibi enerji harcamasını da artırır. Ayrıca ortamdaki nem dengesini bozduğu için sağlık açısından problemlere yol açabilir" dedi.

Doğukan Vurgun