Uzmanından kalp hastalarına soğuk hava uyarısı!
Kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte çeşitli hastalıklarda da artış yaşanmaya başladı. Soğuk havalarda vücut ısısını dengelemek için artan sempatik sistem aktivasyonu önceleri vücut ısısını korumayı sağlasa da soğuk ta kalma yada soğuk ile temas devam ettiğinde aktive olmuş sempatik sistemin vücuda zararlı etkileri ortaya çıkar, tansiyon ve nabız yükselir , pıhtılaşmaya meyil artar ve kalp damar hastalığı olanlarda zarar vermeye başlayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, konuya ilişkin açıklamada bulunarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte dondurucu soğuk etkili olmaya başladı. Havaların soğumasına bağlı olarak çeşitli hastalıklar da yaygınlaştı. Birçok insanı olumsuz etkileyen soğuk hava en çok da yaşlıları ve kronik rahatsızlığı olanları etkiliyor. Uzmanlar özellikle kronik rahatsızlığı olanların soğuk havada dışarı çıkmamaları, çıkmak zorunda iseler de kalın kıyafetler ile şapka ve eldiven takmaları noktasında uyarılarda bulunuyor.
Kış aylarına geçerken hastalarda tansiyon dengesinin bozulduğunu ve yüksek tansiyon şikayeti ile başvuranların sayısında artış yaşanabildiğini aktaran Uzman Dr. Gül, beslenme bozukluğu, turşu, hamur işi tüketimindeki artış ve hareketsizlik gibi nedenlerin bu durumun gelişmesine sebep olabileceğini ifade etti.
"Soğuk havada kalp krizi riski en az 3 kat artıyor"
Koroner arter hastalarında koroner damarlarda büzüşme ve pıhtılaşmaya eğilim nedeniyle soğukta kalp krizi riskinin en az 3 kat arttığını vurgulayan Uzman Dr. Gül, "Periferik damar hastalığı dediğimiz özellikle bacak atardamarlarında tıkanıklık yada darlık olan hastalar soğuktaki bu damar büzüşmesinden en çok etkilenen gruptur, ciddi ağrılar ve kangrene kadar giden tablolara oluşabilir. Reynoud hastalığı dediğimiz soğukta ellerdeki küçük kılcal damarların büzüşmesi ile seyreden hastalarda parmak ucu nekrozları ve küçük emboliler gözlenebilir. Ritim bozukluğu olan hastalarda sempatik sistem aktivasyonu ve nabız yüksekliği, Kalp ritim bozukluğunu (Aritmi)'yi tetikleyebilir" dedi.
"İlaçlarını aksatmamalılar"
Kalp yetmezliği olan hastalarda soğukta tansiyon ve nabız yükselmesi , ödem artışı ve viral enfeksiyonlar nedeniyle kalp yetersizliğinin dekompanse oluşu sık rastlanan durumlar olduğunun altını çizen Uzman Dr. Gül, "Bu nedenle kronik kalp hastaları soğuk havada mümkünse dışarı çıkmamalı ve kalın yünlü kıyafetler ile şapka-eldiven kullanımına dikkat etmelidirler. İlaçlarını ve kontrollerini aksatmadan kışı minimum risk ile geçirmelerini, ayrıca doktor kontrolünde grip ve Zatürre aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz" ifadelerine yer verdi.