Uzmanından 'kış aylarınızda bağışıklığı güçlü tutacak besinler tüketin' uyarısı

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, kış mevsiminin yaklaştığı bugünlerde bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için önerilerde bulundu.

Uzmanından 'kış aylarınızda bağışıklığı güçlü tutacak besinler tüketin' uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havaların soğumaya başlaması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte grip, nezle gibi hastalıklarda da artış yaşanmaya başladı. Bazı vatandaşlar bu mevsim hastalıklarından korunmak için ilaçlar, vitamin takviyeleri ve bitkisel yöntemlerle korunmaya çalışırken, aslında en önemli noktalardan birisi de beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, hastalıklardan korunmak için sağlıklı, dengeli ve bağışıklığı güçlendirecek besinler tüketilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

"Bağışıklığını Güçlendir, Gripten Korun"

Havaların soğumaya ve kış mevsiminin yaklaşmaya başlaması ile birlikte grip ve nezle gibi mevsim hastalıklarından korunmak için bağışıklığı güçlü tutmanın büyük önem taşıdığını söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt,"Sonbahar ayının gelmesiyle gün içinde değişen hava sıcaklıkları, kapalı ve toplu alanlarda daha uzun süre geçirilmesiyle grip gibi salgın hastalıklar artmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak hastalıklara yakalanma riskini düşürür.  Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma sistemidir.  Bağışıklık sistemimiz 7/24 devamlı çalışır. Bu sistemin aksamadan çalışması için yapmanız gerekenler var" ifadelerine yer verdi.

"Yeterli ve Dengeli Beslenin"

Bağışıklık sisteminin kompleks bir yapıya sahip olduğunu ve onu güçlü tutmanın tek ve mucizevi bir yolu olmadığını söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt,  "Güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinden birisi yeterli ve dengeli ve beslenmektir. Sadece vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olamazsınız. Çünkü sistemin güçlü olması alınan protein miktarına, temel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani dengeli beslenmeye de bağlıdır. Yeterli protein tüketmezseniz, vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için belirli yiyeceklere veya takviye edici gıdalara yönelmek yeterli değildir. Mevsime uygun besinlerden oluşan dengeli bir beslenme programı bağışıklığınızı desteklemenin en önemli faktörlerindendir. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok çalışmada, bağışıklık sistemini etkileyen etmenler araştırıldığında sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının yanı sıra, egzersiz durumu, yaş, psikolojik durum, stres, bitkisel takviyeler ve bazı diğer faktörlerin etkilediğini göstermektedir" dedi.

"Vitamin ve mineraller"

Vitamin ve minerallerin etkili bir rol oynaması için dengeli beslenmenin bir parçası olması gerektiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt,  "C ve E vitamini vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına destek olan çok güçlü bir antioksidandır. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi kış meyveleri, Ispanak, biber, Brüksel lahanası C vitamini kaynağı besinler arasındadır. Badem, yer fıstığı, zeytinyağ, avokado, kabak çekirdeği ve fındık da E vitamininden zengindir. Bağışıklık sisteminizin çalışmasında çok önemli rol oynayan bir diğer vitamin B6 dır. B6 vitamininin yüksek olduğu yiyecekler; muz, tavuk  göğsü, ton balığı, patates ve nohuttur.

Bunların dışında A vitamini, D vitamini, diğer B grubu vitaminleri, selenyum, çinko, demir gibi mineraller de bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynamaktadır" dedi.

"Mandalina-portakal"

Turunçgiller içerdiği C ve A vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini destekleyen en önemli besinlerden olduğunu aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Kan şekerini hızlı yükseltmek gibi olumsuz bir etki de oluşturmamak için meyve suyu hali yerine kendisini tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu hem lif, hem de şeker alımı açısından daha sağlıklı bir tercih olacaktır" dedi.

"Ispanak"

Ispanağın, içerdiği A ile C vitaminiyle güçlü bir antioksidan grubunda yer aldığını dile getiren Uzman Diyetisyen Başkurt, "Özellikle C vitamini, A vitamininin kullanımını artırır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için haftada 1-2 kez ıspanak yemeye özen gösterilebilinir. Ancak A vitamininin etkili olabilmesi için, içine zeytinyağ katılarak yapılmış sebze yemeği olarak tüketilmelidir" dedi.

"Maydanoz"

Maydanozun C vitamininden zengin olması yanı sıra toksik öğelerin ve ödemin atımına da yardımcı olacağını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, yeşilliklerin de bağışıklığı güçlendirmede önemli rolü olduğuna dikkat çekti.

"Balık"

Balığın hem protein hem de iyi bir selenyum ve çinko kaynağı olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Ayrıca vücudun üretmediği ve bu nedenle mutlaka besinlerle alınması gereken, hastalık yapan bileşiklerin vücuttan atılmasına katkıda bulunan omega 3 açısından oldukça zengin bir besindir. 2-3 defa balık tüketilmesi tavsiye olunur" dedi.

"Yumurta"

Anne sütünden sonra en kaliteli protein ve kolay ulaşılır olmasıyla her gün beslenmenizde yer alması gerekenlerden birisinin de yumurta olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Başkurt,"Yetersiz protein alındığında doku yıkımı başladığı için bağışıklık sistemi de zayıflamaya başlar. Yumurta beyazı ise protein açısından oldukça zengin bir besin. Sarısı ise hem demir hem de yine iyi bir antioksidan olan A vitamini içermektedir" dedi.

 "Badem-Ceviz"

Badem ile cevizin içerdiği E vitamini sayesinde bağışıklığın korunmasında önemli bir rol oynadığını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için her gün 2 bütün ceviz veya 10 adet çiğ badem yemenin faydalı olacağını ifade etti.

"Probiyotik Desteği"

 Vücudu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan dost bakteriler (probiyotiklerin) bağışıklığı da güçlendireceğini ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt,

 "Bunun nedeni ise probiyotiklerin dışarıdan gelen mikroplara karşı vücudumuzu, özellikle de sindirim sistemimizi koruması.  Özellikle vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren besinleri beslenmenize almanız tavsiye olunur.  Doğal olarak fermente edilmiş süt ve süt ürünlerinde veya diğer fermente yiyecek ve içeceklerde bulunur, aynı zamanda takviye edici gıda (toz ve tablet) olarak kullanılabilinir. Yoğurt, kefir, lahana turşusu beslenme programınıza rahatlıkla ekleyebileceğiniz probiyotiklerdendir" şeklinde açıklamada bulundu.

İpek Esma Çeşme