Uzmanından Kronik Rahatsızlığı Bulunanlara 'Ramazan' Uyarısı

Ramazan ayının başlaması ile birlikte kronik rahatsızlığı bulunanlara uyarıda bulunan Uzman. Dr. Gül, kalp rahatsızlığı bulunanların yanı sıra şeker ve böbrek yetmezliği olan hastaların da oruç tutmaması gerektiğine değindi.

Uzmanından Kronik Rahatsızlığı Bulunanlara 'Ramazan' Uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kronik rahatsızlığı bulunanların yanı sıra çok sayıda ilaç kullanan hastaların da oruç tutmaması gerektiğini belirten Uzman. Dr. Gül, çeşitli şikayetleri olmasına rağmen oruç tutanların soluğu acilde aldığına dikkat çekti.

Hekimler olarak yılların tecrübesiyle her hastanın kendi durumuna göre danışmasının ardından hastaların bireysel olarak oruç tutup tutmayacağı konusunda ortak bir karar verdiklerini belirten Kardiyoloji Uzmanı Çetin Gül, kalp ve damar hastalığı olan vatandaşların uzaman başvurmadan oruç tutmamaları gerektiğine dikkat çekti.

Uzun süre aç kalmanın yanı sıra mevsim ve hava sıcaklığının da büyük öneme sahip olduğunu aktaran Kardiyoloji Uzmanı Çetin Gül, orucun normal bir insanda ve kalp hastalarında da uzun süre açlık ve uzun süre sıvı alınmamasından dolayı düşük tansiyon, kolesterol seviyesinde değişiklik, karaciğer yağlanma seviyesinde azalma, düşük kan şekeri, halsizlik, yorgunluk ve uyku düzeninde bozukluklar da görülebildiğini belirtti.

"Ciddi kalp yetmezliği olan hastalar dikkat!"

Oruç tutamayacak grupların başında ilk olarak ciddi kalp yetersizliği olan hastaların geldiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Gül, "Bu hastalar kesinlikle oruç tutmamalı. Kalp yetersizliği olan hastalar çok fazla sayıda ilaç alıp yüksek dozda idrar söktürücü kullanıyorlar. Tansiyonda aşırı düşme, kalple ilgili problemler damar tıkanıklığını tetikleyebilir, ritim bozukluğunu tetikleyebilir ve yüksek dozda idrar sökücü aldıkları için böbrek yetmezliğine sokabilir ciddi kalp yetmezliği olan hastalara net bir şekilde oruç tutuma diyoruz" ifadelerine yer verdi.

"2 çeşit ritim bozukluğu var"

Basit ve Hayati tehlike yaratan ritim bozuklukları olduğunu aktaran Kardiyoloji Uzmanı Gül,  "Basit ritim bozuklukları çarpıntı olarak sayılan ve kalbe pil takılacak seviyede ya da kalbe elektroşokla tedavi ettiğimiz hayati tehlike yaratan ritim bozukluklarımız var. Bu yüzden çok ciddi ritim bozukluğu olan hastalara da oruç tutmayı yasaklıyoruz. Uyku düzenin bozukluk, kan şekeri düşüklüğü, tansiyon düşüklüğü hayatı tehdit eden ritim bozukluğunu tetikleyebilir" dedi.

"Ataklarla acile gitmek zorunda kalmayın"

Çok sayıda ilaç kullanan tansiyon hastalarına oruç tutmalarını tavsiye etmediklerini vurgulayan Uzman Dr. Gül, bu hastaların ilaç saatlerini sadece sahur ve iftar arasında dengelemesinin mümkün olmadığını ve oruç tutmaları halinde  ataklarla acile gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Son 6 ay içerinde kalp krizi geçirmiş ve anjiyo ya da stent işlemi yapılmış olan koroner arter hastalığına sahip kişilerin kesinlikle oruç tutması gerektiğine dikkat çeken Uzman Dr. Gül, henüz taze olduğu için kalp krizi ve damar tıkanıklığı tekrar tetikleyebildiğini belirtti.

 İlaç saati dengesizliğinin düşük tansiyon, düşük kan şekerini tekrardan tetikleyebileceğini aktaran Uzman Dr. Gül, ayrıca uyku düzeninde de problemler yaratabileceğine değindi.

"Şeker, Böbrek yetmezliği olan hastalar da oruç tutmamalı"

Kalp hastalığıyla birlikte şeker ve böbrek yetmezliği olan hastalarının da oruç tutmaması gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Gül, "Şeker hastalığında olan 2 saatlik açlık ve çok ciddi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir.  Vücuda metabolik zararlar verebilir.  Özellikle 2 veya daha fazla şeker ilacı kullanan hastalar oruç tutmamalı. Vücut sıvısız kalacağı için böbrek yetmezliği tetiklenecek, böbrek yetmezliği artınca da bir takım ilaçların vücuda etki şekli ve vücuttan atımı bozulacağı için denge altüst olacak. Yüksek dozda idrar sökücü kullanan hastalarımız var, kalp yetmezliği veya kapak hastalığı olan hastalarda önermiyoruz. Kan sulandırıcı kullanan hastalarımız var ama çeşitli kan sulandırıcılar var. Bazıları çok kuvvetli kan sulandırıcılar bu kuvvetli kan sulandırıcılar karaciğer ve böbrekten atıldığı için uzun açlık ve uzun susuzlukta etkisi olduğu için bu hastalar da oruç tutmalarını önermiyoruz. Kontrol altında olan tansiyon, hafif şeker, kontrol altında ritim bozukluğu olan ve 1-2 ilaç kullanan hastalarımıza iftarda su ve tuz tüketimine dikkat etmek şartıyla oruç tutmalarında bir sakınca yok" şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan- Dilek Şahin