Uzmanından kronik rahatsızlığı olanlara 'Ramazan' uyarısı
Bu yıl Ramazan ayının kış mevsimine denk gelmesinin bir avantaj gibi görülse de kronik rahatsızlığı olanların oruç konusunda dikkatli olması gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Çetin Gül, yüksek tansiyonu olanlar, şeker, kalp ve damar tıkanıklığı olanlar ile ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği olan hastalara uyarılarda bulundu.
Ramazan ayının kış mevsimine denk gelmesi ve havanın erken kararması nedeniyle birçok vatandaş oruç tutsa da bazı hastalığı bulunan vatandaşların dikkat etmesi gerekiyor. Kronik rahatsızlığı bulunanların yanı sıra çok sayıda ilaç kullanan hastaların da oruç tutmaması gerektiğini belirten Uzman. Dr. Gül, çeşitli şikayetleri olmasına rağmen oruç tutanların soluğu acilde aldığına dikkat çekti.
"Uzun süre aç kalmaya bağlı çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir"
Oruç sırasında vücutta bazı değişiklikler meydana geldiğini belirten Uzman. Dr. Gül, "Uzun süre aç kalmaya bağlı olarak kan şekerinde düşüşler yaşanabiliyor. Kan şekeri düşüklüğü nedeni ile özellikle ritim bozukluğu ve şeker hastası olan hastalarda, kan şekeri düşüklüğüne bağlı kalp ritimlerinde ani hızlanmalar ve ritim bozukluklarında yeniden tetiklenmeler olabiliyor. Yine uzun süreli açlık sırasında vücudumuzda bir sıvı kaybı oluştuğu ve su tüketemediğimiz için, tansiyon düşüklüleri meydana gelebiliyor. Bu da özellikle kalp yetmezliği olan hastalar, damar tıkanıklığı olan hastalar ve yüksek dozda idrar sökücü alan hastalarda çok tehlikeli olabiliyor. Bu durumda sıvı kaybına bağlı tansiyon düşüklüğü ile karşı karşıya kalabiliyoruz" dedi.
"Bu grupta yer alanlar kesinlikle oruç tutmamalı"
İleri derecede kalp yetmezliği olanlar, yüksek dozda idrar sökücü kullananlar, çok sayıda ilaç kullanan hastaların kesinlikle oruç tutmamaları gerektiğine dikkat çeken Uzman Dr. Gül, çok sayıda ilaç kullanan hastaların ilaçlarını iftar ve sahura sığdırmalarının mümkün olmadığını ve bunun saatlere bölündüğünü aktardı.
"Son 6 ay içerisinde kalp krizi geçirmiş hastalar da tutmamalı"
İlaçların hepsini iftara ve sahura sıkıştırmanın tansiyon dengesini bozduğunu vurgulayan Uzman Dr. Gül, bu durumda ani ataklar, beyin kanaması ve felç gibi kritik tablolar ortaya çıkabildiğine değindi.
Son 6 ay içinde kalp krizi geçirmiş, anjiyo olmuş, stent takılmış veya bypass yapılmış hastaların da oruç tutmaması gerektiğine dikkat çeken Uzman Dr. Gül, "Çünkü bu hastalar oruç tuttuğu zaman, tekrar kalp damar tıkanıklığı pıhtılaşma sistemini aktive edip kalp damar tıkanıklıkları, tekrar kalp krizi, tekrar tehlikeli ritim bozuklukları gelişebiliyor. Uzamış açlık sırasında bu hastaların kullanmış olduğu bazı ilaçları ayarlamak mümkün olamayabiliyor. O yüzden bu grup hastaların da oruç tutmaması gerekiyor" dedi.
Özellikle insülin ve çok sayıda ilaç kullanan şeker hastalarının da bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirten Uzman Dr. Gül, Bunlarda da ani kan şekeri düşüklükleri ve koma atakları yaşanabildiğini belirterek oruç tutmamaları konusunda uyarılarda bulundu.
"Peki, kimler oruç tutabilir?"
Tek ya da az ilaç kullanan tansiyon ve şeker hastaları ile basit ritim bozukluğu olan vatandaşların, iftarda çok yemeğe yüklenmemek şartıyla oruç tutabileceğini belirten Uzman Dr. Gül, "Bu grupta olup oruç tutanların bile bir şekilde beşinci, onuncu günden sonra açıkçası döküldüğünü görüyoruz. Tek bir ilaç kullanan tansiyon hastası iftarda kuru fasulye, pilav yiyor, tuzlu bir çorba içiyor üzerine de bir de turşu yiyor, sonra 20 tansiyon ile acile geliyor. Yani oruç tutabilir dediğimiz grup bile beş, on günden sonra dökülebiliyor. Çok bilinçli ve dikkat eden birisi değilse, maalesef oruç tutamaz hale geliyor. O yüzden tutabilir dediğimiz grubun da çok bilinçli ve çok dikkatli olması gerekiyor" şeklinde açıklamada bulundu.
Burcu Temel