Uzmanından öğrenci ve velilere LGS uyarısı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak olan 2024 LGS sınavı hazırlıkları devam ediyor. Güzel bir lisede okuyabilme hayaliyle sınava girecek olan öğrenciler, gece gündüz demeden bir plan dahilinde hazırlıklarını sürdürürken, velilere de büyük görev düşüyor. Uzman Psikolog Ezgi Yürük, sınava 2 ay kala izlenmesi gereken yöntemlere ilişkin açıklamada bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak olan 2024 LGS sınavı hazırlıkları devam ediyor. Güzel bir lisede okuyabilme hayaliyle sınava girecek olan öğrenciler, gece gündüz demeden bir plan dahilinde hazırlıklarını sürdürürken, velilere de büyük görev düşüyor. Uzman Psikolog Ezgi Yürük, sınava 2 ay kala izlenmesi gereken yöntemlere ilişkin açıklamada bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak olan 2024 LGS sınavı 2 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Güzel bir lisede okuyabilme hayali kuran öğrenciler, sınava kısa bir süre kala çalışmalarını sürdürüyor. Bu noktada öğrencilerde olduğu kadar velilerde de şimdiden heyecan başladı. Öğrencilerin yanı sıra velilere de büyük görev düştüğünü belirten Uzman Psikolog Ezgi Yürük, hem çocuklara hem de velilere uyarılarda bulundu.
LGS sınav motivasyonunun sınavda başarılı olmak isteyenler için son derece önemli olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Yürük, Sınav motivasyonunun sınav başarısını yakından etkileyen bir durum olduğuna dikkat çekti.
Sınava hazırlık aşamasında motivasyonunu kaybeden öğrencilerin, sınav hazırlıklarından yeterli verimi alamadığını aktaran Uzman Psikolog Ezgi Yürük, "Bu süreçte sınava ve hazırlık sürecine yeterli şekilde motive olmak önemli. LGS sınav motivasyonu için öncelikle bir amaç belirlemek gerekiyor. Amaç ya da hedef, sınava odaklanmayı kolaylaştıran somut bir olgu sayılabilir. Yani nereye ulaşmak istediğinizi ortaya koyduğunuzda tüm benliğiniz ile o hedefe ulaşmak için çaba harcamaktasınız. Hedef belirledikten sonra hedefe ulaşmak için nasıl bir program yapılması gerektiği ortaya koyulmalı. Yapılan program dahilinde çalışmalara verimli bir şekilde başlamak gerekiyor. LGS sınavı için yeterli ders çalışma süresi belirlendikten sonra öğrencilerin kendilerine yeterli dinlenme süreleri de bırakmaları lazım. Ders dışında sosyal aktivitelere zaman ayırmak oldukça yararlı sonuçlar sağlıyor" ifadelerine yer verdi.
"Ailelere de büyük görev düşüyor"
Sınav öncesi ailelere de büyük görev düştüğünü belirten Uzman Psikolog Ezgi Yürük, bazı tavsiyelerde bulundu. Çocuklara sınavın eğitim hayatında sadece bir aşama olduğunun ve yalnızca bir zaman dilimindeki bilgi ve becerileri ölçtüğünün anlatılması gerektiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Ezgi Yürük, evde sınav hakkında konuşulduğunda anne ve babaların yorum yapmadan anlaması ve empati göstererek sakince dinlemesi önerisinde bulundu.
Sınav günü ve önceki günler rutin düzenin devam etmesi gerektiğini aktaran Uzman Psikolog Ezgi Yürük, Anne ve baba kaygılı olsa bile kaygısını kesinlikle çocuğa yansıtmamaya çalışması gerektiğini aktardı.
Ebeveynlerin kıyaslayıcı, küçük düşürücü ve suçlayıcı dilden kaçınması, olumlu sözler ve takdir cümleleri kullanması gerektiğini belirten aktaran Uzman Psikolog Ezgi Yürük, "Ebeveynler çocuklarına emekleri için teşekkür etmeli. Çocuklarına, ellerinden gelen çabayı göstereceklerine inandıklarını söylemeliler" dedi.
Öğrencinin sınava hazırlanma süreci ve hedeflerinin, çevresiyle ve arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini vurgulayan Uzman Psikolog Ezgi Yürük, "Sınav sonrası öğrencinin emekleri ve başarısı mutlaka takdir edilmeli. Sınav kötü geçtiyse çocuğun çalışmadığı veya yeterince emek harcanmadığı konuşulmamalı. Sınavdan sonra mutlaka öğrenciler dinlenmeli. Geleceğe dair hedefler, sınav başarısı, puan sonuçları hakkında bir süre yorum yapılmamalı" ifadelerine yer verdi.
Burcu Temel