Uzmanından sağlıklı bir okul dönemi için beslenme önerisi
Yaz tatilinin sona ermesinin ardından 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminin başlamasıyla birlikte öğrencilerin bazı alışkanlıklarının yerini düzenli yaşam almaya başladı. Okul döneminde düzenli beslenmek gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, ailelere ve çocuklara tavsiyelerde bulundu.
Öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamaları ve başarılı bir eğitim dönemi geçirmeleri için beslenme düzenleri büyük önem taşıyor. Bu düzeni oluştururken anne-babalara da büyük görevler düşüyor. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, sağlıklı beslenmenin püf noktalarını açıkladı.
"Sağlıklı bireylerin yetişmesinin bir gerekliliği de sağlıklı beslenmedir"
Yeni eğitim-öğretim yılının tüm öğrenciler için başarı dolu geçmesini temenni eden Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu başarıya katkı sağlayacak olan öğretmen ve ebeveynleri de şimdiden tebrik ederek öncelikle çocukların sağlıklı olmalarının önemini hatırlatmak fayda var.. Sağlıklı bireylerin yetişmesinin bir gerekliliği de sağlıklı beslenmedir. Anne ve babaları çocuklarının sağlığından daha fazla ilgilendiren hiçbir şey yoktur. Birçok çocuk sağlıklı doğar, normal şekilde büyür ve sağlıklı yetişkinler haline gelir. Ama bunu gerçekleştirebilmek için sağlık muayenelerinin, büyüme ve gelişme ölçümlerinin düzenli yapılması gerekmektedir. Çocuğun her yaş için besin gereksinimi ve yiyeceklere olan ilgisi farklıdır" ifadelerine yer verdi.
"Beslenme ve öğrenme arasında orantı vardır"
Yeterli ve dengeli beslenmiş bir çocuğun öğrenmek için hazır demek olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, "Yeterli ve dengeli beslenme, özellikle okul çağındaki çocukların zihin gelişimlerine katkıda bulunur, sağlıklı ve zinde bir şekilde derslere konsantre olmalarını öğrenme yeteneklerini arttırır. Kendilerine güven konusunda yeterli olurlar. Bu sayede okul başarıları artar. Her gün mutlaka bir yumurta! İçeriğindeki Kolin vitamini beyin gelişimine ve hafızanın kuvvetlenmesine yardımcı olur. Özellikle okul günleri çocuğunuzun sevdiği şekilde pişmiş yumurta yemesine özenilmelidir. Günde iki-üç bardak süt ürünü! Kemiklerin gelişimini ve dişlerin oluşumunu sağlayan kalsiyumu yeterli miktarda almak için, çocukların günde iki bardak süt veya yoğurt ve bununla birlikte kefir, peynir gibi süt ürünlerini de tüketmesi gerekir. Burada yapılan en büyük hata maalesef çoğu anne-babanın doğru bildiği ama aslında çok büyük bir yanlış olan “yatarken süt içirmek” Yatmadan en az 1,5-2 saat önce ya da okuldan geldiğinde süt içilmesi en güzelidir" şeklinde açıklamada bulundu.
"Haftanın 2-3 günü balık tüketilmeli!"
Haftanın 2-3 günü balık tüketmek gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri çocuklarda büyüme, merkezi sinir sistemi, beyin ve beden gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca omega 3 yağ asitleri büyüme döneminde olan çocuklarda öğrenme yeteneğini artırır. Omega 3 kaynağı bir diğer besin de, ceviz! Çocuğunuzun beslenmesinden 2-3 adet tüm cevizi eksik etmeyin. Sağlıklı bir bağışıklık, sağlıklı sindirim sistemi için sebze ve meyvelerden her gün 4-5 porsiyon tüketilmelidir. Beslenme çantalarına çocukların sevdikleri meyvelerden ekleyerek kantinden daha uzak kalmaları sağlanabilinir" dedi.
Sebzelerin A vitamini, C vitamini, kompleks karbonhidratlar ve posa içerdiğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, Ayrıca belirli miktarlarda B vitaminlerinin, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri de içerdiğini ifade etti.
"Düzenli olarak çocuğunuzun demir depolarına baktırın"
Meyvelerin, çocukların cildi, göz ve diş eti sağlığı için gereken A ve C vitaminini, potasyum ve diğer mineralleri içerdiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Tahıllar besleyici ve doyurucu besin maddeleridir, aynı zamanda herkes tarafından kolaylıkla da tüketilebilir. Bitkisel protein kaynağı olan tahıllar ve ekmek, B vitaminlerinden zengin olup içerdikleri posa ve minerallerle de çocuk beslenmesinde çok büyük önem taşırlar. Çocuklarda beyin gelişimi olumsuz etkileyen bir diğer faktör demir eksikliği. Yumurta, et, kuru baklagiller gibi besinler demir içerir. Bu besinlerin yetersiz alınması sonucunda da kansızlık ortaya çıkmakta. Düzenli olarak çocuğunuzun demir depolarına baktırın. Eksikse mutlaka doktor, diyetisyen kontrolünde takviyesini yaptırın" ifadelerini kullandı.
"Önemli bir diğer vitamin B12"
Çocuklarda B12 Eksikliği olduğu zaman yorgunluk, dikkat dağınıklığı, algılamada zorluğa yol açar, kansızlık görüldüğünü belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, bu durumda yumurta, kırmızı et, süt ürünlerini tüketmenin önemini hatırlattı.
6- 12 yaş arası çocukların yılda ortalama 5 cm kadar büyüdüğüne değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu da yılda yaklaşık 2,5 kg kadar bir vücut ağırlığında artışa eşittir. Bu nedenle vücut ağırlığındaki artış dengede tutulmalı ve aşırı kilo alımı engellenmelidir. Fazla enerji kaynağı ve kolay ulaşılabilinir olan çocukların bayılarak tükettiği fast-food, şekerli içecekler ve yiyeceklerin tüketim sıklığına dikkat edilmeli beslenme çantasına daha sağlıklı alternatifler düşünülmelidir. Tabaklarda besin çeşitliliğine dikkat ederek, çocuğunuzun ana ve ara öğünlerinde, tabağında her besin grubundan olmasına özenilmelidir. Dengeli bir beslenme ile vücudumuz işlevlerini daha iyi yerine getirecektir" ifadelerine yer verdi.
Sabah kahvaltısı ve hareketin 2 temel nokta olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Yapılan çalışmalar kahvaltı yapan çocukların daha başarılı oldukları, daha geç yorgunluk hissettiklerini belirtmiştir. Öğrenmek için çocukların enerjiye gereksinimleri olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Sürekli olarak öğün atlama, çocuğun okul performansı ve başarısı üzerinde negatif etkiler gösterir. En önemlisi kahvaltı yapan çocuklarda ileri dönemde şişmanlık görülme oranı daha azdır" dedi.
Okul çağındaki çocukların hayatlarının bundan sonraki dönemlerinde devam ettirecekleri birçok alışkanlığı bu dönemde kazandığını ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, "Sağlıkları, yeterli ve dengeli beslenmeleri ve fiziksel aktivite yapma durumları bu dönemde daha önemli hale gelir" dedi.
Özlem Ceylan