Uzmanından uyarı: Bilinçsiz zayıflama yöntemleri sağlığınızdan edebilir
Havaların ısınmaya başlaması ve yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte kilo vermek isteyen vatandaşlar ya arkadaşlarından gördüklerini, ya da internetten buldukları yöntemlere başvuruyor. Genellikle birçok kişi kilolarından hızlı bir şekilde kurtulmak için şok ve sağlıksız diyetlerde çözüm arıyor. Bahar ayları geldiğinde ve güneş yüzünü gösterip bol kazaklardan tişörtlere geçildiğinde zayıflayıp forma girme telaşının başladığını söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, yaza sağlıklı hazırlık diyeti ile girilebileceğini belirterek açıklamalarda bulundu.
Havaların ısınması ile birlikte pek çok kişinin yaza daha güzel bir vücut ve daha zayıf girme telaşının türlü diyet yöntemleri aramaya ittiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, sağlıksız diyet yöntemlerine karşı uyarılarda bulundu.
"Sağlıksız diyetler, hastanede serumla son bulabiliyor"
Genellikle kısa sürede çok kilo kaybı vadeden diyetler ve türlü sağlıksız diyet listelerinin tercih edildiğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Zayıflama çayları, kahveleri, hatta mucize gibi sunulan zayıflama ilaçları, baharatlı yoğurt kürlerinden üç öğün kabak yenilen çeşitli detoxlara kadar pek çok sağlıksız yöntem.. Bu sonsuz çeşitli ve “sağlıksız diyetler!” sosyal medyadan bulunup acil bir şekilde uygulamaya başlanıp erken pes etmeyle ya da maalesef hastanede serumla son bulabiliyor. Sizde çoktan detokslara, yaza kadar önümüzde duran sayılı haftalarda hızlı sonuçlar vereceğini umut ettiğiniz kısıtlayıcı diyetlere başlamış olabilirsiniz. Abartılı bir disiplinle kısıtlanmak bir sonraki aşamada bu kısıtlanmış günlerin abartılı bir telafi gereksinimini de beraberinde getirecektir. Bu telaşa hiç girmeden, hayatınızda kalıcı değişiklikler yaratırsanız sürekli bu telaşı yaşıyor olmazsınız. Kıştan yaza, olmadı sonbahara, bu yeni yılda kesin.. gibi süreli, sıkı ve kısıtlı hedefler yerine, hemen şuanda kontrol edebileceğiniz kadarıyla alışkanlıkları dönüştürmek, sağlığı iyileştirmeyi hedef haline getirmenin sizi daha mutlu ve rahat hissettirdiğini göreceksiniz" Şeklinde açıklamada bulundu.
" Diyetin başlangıç günü ya da mevsimi olmaz"
Diyetin başlangıç günü ya da mevsimi olmadığının altını çizen Uzman Diyetisyen Başkurt,"Bu sebeplerle bu baharda hedefiniz bu alışkanlıkları kalıcı hale getirmek olsun, diyetin mevsimi ve başlangıç günü olmaz. Kilo vermenizi destekleyecek küçük değişiklikleri hayatınızın bir parçası haline getirin ve her sene bu stresi yaşamayın. Kendinizi aç bırakmayın!" dedi.
Kısa zamanda hızlı sonuç almak için çok düşük kalorili, kısıtlı beslenmek en mantıklı ve kolay yöntem gibi görünebildiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, "Fakat bu tarz beslenme şekilleri yağ kaybı yerine kas ve su kaybı ile kendini gösterebilir. Tartıda kısa sürede görünen değişimin sıvı kaybı olduğunu bilmelisiniz. Baş ağrısı, baş dönmesi şikayetleri yaşayabilir; bağırsaklarının dengesini bozabilirsin. Bu nedenle aç kalarak bedenini, ruhunu ve metabolizmanızı mutsuz etmeyin" dedi.
"Yeme hızınızı yavaşlatın"
Yemek yeme hızının yavaşlatılması gerektiğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Tabağınızdakileri çok sayıda çiğneyip, yavaş yemek yemeniz beyninize ‘doydum’ sinyalini zamanında gönderecek, çiğneme sayınızı arttırdıkça sindirim işinizi kolaylaştıracaksınız" dedi.
"Sıvı Kalorileri Önemseyin"
Kilo verme sürecinde asıl tuzağın sıvılarda olduğunu aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt,
"Şekerli ve kremalı bir kahveden gün içinde fark etmeden fazladan kalori alıyor olabilirsiniz. Ya da havalar ısındıkça gelen serin bir şeyler içme ihtiyacı meyveli soda, limonata, kola gibi içecekler kilo vermenizi engelliyor olabilir. Yediklerinizin yanında içtiklerinizin de farkına varın" dedi.
"Öğünlerinizi Atlamayın"
Öğünlerin atlanmaması gerektiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Başkurt, "Atladığınız öğünler ile daha az kalori alarak tartıdaki sayılar azalır gibi düşünüyorsanız; bedenini doyurmadığın, ihtiyacı olan besinleri zamanında vermediğinizde çok daha ters zamanlarda sağlıksız yiyecekleri aşererek durum hayal ettiğiniz gibi olmayabilir. Açlığınıza saygı duyup, enerji ihtiyacınızı enerji harcadığınız zamanlarda gidermeli geç saatlerde veya hareketsiz zamanlarınıza öğünlerinizi bırakmamalısınız" dedi.
"Duygusal açlığın farkına varın"
Gerçek açlıkla karışan duygusal açlığın tatlı krizlerinin ve yeme ataklarının sebebi olabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Can sıkıntısı, stres, üzüntü gibi duygular kolay ve hızlı ulaşılan cips, gofret, bisküvi veya fast food türü yiyecekleri karşı konulamaz hale getirir. Gerçekten aç olup olmadığınızı anlamak için bir kupa bitki çayı, 1 bardak maden suyu veya 1 bardak su içip bir süre bekleyin" dedi.
"Sosyal medyaya dikkat!"
Başkalarının uyguladığı diyetleri uygulamaya çalışan vatandaşlara da uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, bu durumun sağlık için oldukça zararlı olabileceğinin altını çizdi. Bedenin ihtiyacı olan ve hazırlanan programlar olduğunun unutulmaması gerektiğine değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, bir uzmandan yardım almanın en akılcı çözüm olacağını ifade etti.
"Daha çok hareket edin"
“Vaktim yok!”, “Bugün iş yerinde çok yoruldum!”, “Evde çok işim var!”, “Hava yağmurlu!” gibi bahanelerle egzersizin aksatılmaması gerektiğine vurgu yapan Uzman Diyetisyen Başkurt,"En azından her gün 30 dakika tempolu yürümeye özen gösterebilir veya iş yerinde hareketinizi arttırmanın bile fark yaratacağını göreceksiniz. Hareket etmeyi bir yaşam tarzı haline getirin. Egzersiz sadece kilo kontrolü için değil sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu unutmayın" ifadelerine yer verdi.
Özlem Ceylan