Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir!

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Üstündağ, su tüketiminin önemli olduğunu, ancak fazla su tüketimi durumunda sodyum oranının düşmesine bağlı su zehirlenmelerinin ortaya çıkabileceğini belirterek vatandaşlara uyarıda bulundu.

Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir!

İnsan sağlığına iyi geldiği düşünülerek bilinçsizce ve herhangi bir hekim başvurmadan fazlaca içilen su sağlığınızı bozabilir. Her şeyde olduğu gibi su tüketiminde de azı olduğu gibi fazlası da vücuda zarar verebiliyor. Fazla su tüketiminin zararlarına ilişkin açıklamada bulunan Prof. Dr. Üstündağ, sodyum oranını düşüreceği için su zehirlenmesine sebep olabileceğini aktardı. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstündağ, Suyun az tüketilmesinde olduğu gibi fazla tüketiminde de bazı sağlık problemleriyle karşılaşıldığına dikkat çekti. Üstündağ, sağlıklı erkeklerin günde 2 buçuk, kadınların ise 1,75 litre su içmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir!

"Konforlu bir yaşam için denge sağlanmalı"

Yaşamın konforlu ve sağlıklı sürdürülebilmesinin her konuda dengenin sağlanmasına bağlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Üstündağ, "Suyun az tüketilmesi de çok elbette sağlık için zararlar doğurabilir. Esasen biz genellikle suyun az tüketilmesiyle ilgili sağlık problemleriyle karşılaşıyoruz. Ama bazı zamanlarda suyun fazla tüketilmesiyle ilgili sağlık problemleriyle başvuran hastalarımız da olabiliyor. Ne zaman az su tükettiğimizi, ne zaman çok su tükettiğimizi söyleyebilmek doğrusu birtakım objektif veliler gerektiriyor” Dedi.

Az yada çok su tüketiminin kişiden kişiye değişebildiğini söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, mevsimin ısı ve nem koşulları, fazla tuzlu-şekerli gıda tüketimi, böbrek fonksiyonunda bozukluk olup olmadığının vücudun su ihtiyacını belirleyen faktörler olduğunu ifade etti.

Normal koşulların üzerinde su içilmesinin vücuttaki dengenin bozulmasına neden olduğunu ve en az su eksikliği kadar insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, bilinçsizce zayıflamak için ya da değerlerine baktırmadan fazla su içilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir!

"Sıvıyı sadece su olarak almıyoruz"

İnsanın sıvıyı yalnızca su içerek almadığını söyleyen Prof. Dr. Üstündağ; “Sıvıyı bütünüyle su olarak tüketmiyoruz. kendi vücudumuzda bir miktar üretiyor. Katı yiyeceklerin içerisinde bile su bulunuyor. Örneğin muzun, portakalın, karpuzun su oranı çok fazla. Ekmeğin bile yüzde 30-40 kadarının su olduğunu unutmamamız lazım. Ama günlük sıvı tüketimimizin erkekler için 2 buçuk kadınlar için 1 buçuk, bir 750 civarında arasında olması önemli" dedi.

Hamilelerin ek olarak 600-700 litre kadar tüketmelerinin suyu dengeli almalarını sağlayacağını belirten Prof. Dr. Üstündağ, bireysel farklılıkları bir tarafa koyarak bu durumun söylenebileceğini ifade etti.

" Ayda 1 idrar toplanmalı"

Vatandaşlara ayda 1 defa idrar toplayıp nefroloji uzmanına gözükmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Üstündağ, eğer böbrek taşı gibi su ile oldukça ilişkili, su alım azlığıyla oldukça ilişkili gelişen hastalık varsa yaklaşık 2 litrenin üzerinde idrar toplamalarında fayda olduğunu aktardı.

Özellikle yaşlıların ve yakınlarının su tüketimi konusunda daha bilinçli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, "Hava sıcaklıklarının ve  kendiliğinden oluşan su kayıplarının arttığı yaz aylarında yaşlıların yeteri kadar sıvıyı aldığının muhakkak takip edilmesi lazım" dedi.

Uzmanından uyarı: Fazla su içmek ölümle sonuçlanabilir!

Eğer sıvı veya suyu dengeli almazsak bu kadar aşırı su tüketiminin ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Üstündağ,  tuzların vasküler yataktaki kan damarları içerisindeki konsantrasyonunu azaltacağını ve bunun su zehirlenmesine bağlı ölümü de beraberinde getirebileceğini söyledi.

Özlem Ceylan