Uzmanından uyarı: 'Fazla tüketim hem cebinizi hem sağlığınızı yorabilir!'
Havaların soğuması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte vatandaşlar, çareyi vitamin takviyelerinde buluyor. Ancak, yüksek dozda vitamin, kalp, böbrek, mide gibi yumuşak dokularda kireçlenmeden böbrek taşlarına, karaciğer ve dalağın büyümesinden cildin kuruyup çatlamasına kadar pek çok önemli hastalığa neden olabiliyor. Doktora ya da eczacıya danışmadan internetten ve merdiven altı satılan vitaminlere karşı uyarıda bulunan Uzman Dr. Murat Ülgey, fazla ve bilinçsiz tüketimin hem sağlığa hem de cebe zarar verdiğini söyledi.
Havaların soğumaya başlaması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte grip ve nezle gibi hastalıklarda artış olduğu görülüyor. Bağışıklığını güçlü tutmak ya da hastalıklardan korunmak isteyen birçok vatandaş ise vücudunun ihtiyacı olup olmadığını bilmeden vitamin takviyelerine yöneliyor. Uzmanlar, bu konuda dikkat edilmesi ve mutlaka doktor ya da eczacıya danışılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
"Vitamin eksikliğine testle, kan tahliliyle bakılması gerekiyor"
"Vitamin eksikliğine testle ve kan tahliliyle bakılması gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Ülgey, "Eğer bir düşüklük yoksa kullanmanın hiçbir faydası söz konusu değildir. Bunun dışında bunları doğal yollardan almalarını tavsiye ediyoruz. Yani gayet basit mandalina, portakal ve limonda oldukça zengin bir şekilde var. Bunları tüketmek zaten yeterli vitamin almamızı sağlamaktadır. Doktora danışmadan herhangi bir vitamin alınması hiçbir mantığı ve gerekliliği kesinlikle yoktur" dedi.
"Bilinçsiz vitamin tüketiminin başka organlara da zararları var mıdır?"
Bilinçsiz vitamin tüketiminin başka organlara da zarar verebileceğinin altını çizen Uzman Dr. Ülgey, "Vücutta vitamin depolanmaz. Vücuttan atılır. Ama bu da bir ilaçtır ve sonuçta karaciğeri yormaktadır. Gereksiz alımı hem karaciğer yorma açısından zararlıdır, hem de hep doğal olarak paramıza yazıktır. Yani bunların hepsi ücretle alınmaktadır. Hem karaciğerimizi, hem cebimizi yorar" dedi.
"Eczanede satılmayan hiçbir ilacı almayın"
Vitaminlerin artık yaygın olarak her yerde satıldığını belirten Uzman Dr. Ülgey, bu tür kolay durumlarda eczanede satılmayan ve ne içerdiğinin bilinmediği ilaçların alınmaması gerektiğine değindi. Eczaneler dışında satılanların ilaç değil, gıda takviyesi olduğunu belirten Uzman Dr. Ülgey, "Buna dikkat edilmediği sürece alınacak bu ilaçların hiçbir faydası olmadığı gibi ağır hasarlara da yol açmaktadır. Dolayısıyla mutlaka eczaneden alınması ve hem doktora hem eczacıya danışılarak kullanılması gerekmektedir. Vitaminler, masum görünen zararlılardır. Dışarıda satılanlar gıda takviyesi diye geçer aslında Tarım Bakanlığı onaylıdır. Tarım Bakanlığı onun etkisine, gücüne özelliğine bakmaz. Tek bakan Sağlık Bakanlığı'dır. Eğer bir madde Sağlık Bakanlığı onaylıysa o zaman ilaçtır. Kontrolü de, yan etkisi de, zararını da tekrar eden kuruluş Sağlık Bakanlığıdır. Tarım Bakanlığının böyle bir özelliği yoktur. Dolayısıyla bir madde eğer Tarım Bakanlığı onaylıysa bundan kaçınmakta ve Sağlık Bakanlığı onaylı olan maddeleri kullanmakta fayda var" ifadelerine yer verdi.
Sağlık Bakanlığı'nın ilacın her türlü yan etkisini ve zararını takip ettiğini, gerekirse toplattığını söyleyen Uzman Dr. Ülgey,"O yüzden mümkün olduğunca Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçları kullanmak gerekir. Ona çok dikkat etsinler. Yani Tarım Bakanlığı onaylı maddeler kesinlikle ilaç kategorisinde değildir. Kendileri de çok küçük de olsa yazarlar. Gözle görülmeyecek şekilde. Bu bir ilaç değildir. Gıda takviyesidir diye yazar. O yüzden buna çok dikkat edilmesi gerekir" şeklinde açıklamada bulundu.
Burcu Temel