Uzmanından uyarı: 'Hasta olan çocuklar okula gönderilmemeli'

Kış mevsiminin etkisini göstermesi, havaların soğuması, kapalı ve kalabalık ortamlarda geçirilen vaktin artması salgın hastalıklarının yayılmasına davetiye çıkartıyor. Özellikle son yıllarda yaşanan küresel salgınların, hastalıklara karşı alınacak tedbirlerin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, bu dönemde çocukların kapalı ortamlardan uzak durması ve yapay oyun alanlarında çok fazla zaman geçirmemesinin yanı sıra, hasta olan çocukların okula yollanmaması ve izole edilmesinin de hastalığın yaygınlığı açısından ciddi bir önleyici unsur olduğunu hatırlattı.

Uzmanından uyarı: 'Hasta olan çocuklar okula gönderilmemeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış mevsiminin etkisini göstermesi ve havaların soğumasıyla birlikte grip, nezle ve diğer salgın hastalıklarda artış yaşanıyor. Havaların soğuk olmasına bağlı kapalı ve kalabalık ortamlarda geçirilen vaktin artması, okula giden çocukların birbiriyle yakın temasta bulunması, sarılmalar, tokalaşmalar da hastalığın yayılmasında büyük rol oynuyor. Bu noktada bireysel ve toplumsal önlem alınması hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor.  Her yıl milyonlarca insanı etkileyen grip (influenza) ve diğer salgın hastalıkların, bireysel ve toplumsal sağlığı tehdit eden önemli riskler arasında yer aldığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, Özellikle son yıllarda yaşanan küresel salgınların, hastalıklara karşı alınacak tedbirlerin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.

Hastalıklardan korunma noktasında bireysel ve toplumsal önlemlerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Uzman Dr. Yıldırım, alınması gereken önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

"Bireysel Önlemler Hayat Kurtarır"

Salgın hastalıkların yayılmasını önlemenin en etkili yolunun, bireysel hijyen kurallarına dikkat etmek olduğuna değinen Uzman Dr. Yıldırım, grip ve benzeri bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. 

Temel önlemlerin başında düzenli olarak elleri yıkamanın geldiğini söyleyen Uzman Dr. Yıldırım, su ve sabunla en az 20 saniye elleri yıkamanın, virüslerin yayılmasını büyük ölçüde engelleyeceğini aktardı. 

Virüslerden korunmada maskenin de önemli bir faktör olduğuna değinen Uzman Dr. Yıldırım, Özellikle kapalı alanlarda ve hasta kişilerle temas halinde maske takmanın bulaş riskini azaltacağını aktardı. 

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını anlatan Uzman Dr. Yıldırım, Sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersizin, vücudun hastalıklara karşı direncini artırdığını ve bağışıklığı güçlü tuttuğunu ifade etti.

'Hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatın' uyarısında bulunan Uzman Dr. Yıldırım,  yanında tek kullanımlık mendil olmayanların mutlaka dirseğinin iç kısmını kullanarak damlacık yoluyla bulaşın başka kişilere geçmesini önlemesinin de büyük öneme sahip olduğunu aktardı. 

Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması gerektiğine vurgu yapan Uzman Dr. Yıldırım, Salgın dönemlerinde tokalaşma ve sarılma gibi fiziksel temasların minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini söyledi. 

"Toplumsal Önlemler Şart"

Toplumsal önlemlerin de büyük önem taşıdığını belirten Uzman Dr. Yıldırım, "Bireysel tedbirlerin yanı sıra, toplum olarak alınacak önlemler de büyük önem taşıyor. Kamuya açık alanların dezenfekte edilmesi, hasta kişilerin istirahat etmesi için teşvik edilmesi ve aşılanma oranlarının artırılması salgınlarla mücadelede kritik rol oynuyor. Özellikle grip aşısı gibi koruyucu aşılar, hastalığın yayılmasını önlemede en etkili yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor. Risk grubunda bulunan yaşlılar, kronik hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için aşılanma büyük önem taşıyor" dedi.

"Önlem Almak Salgının Önüne Geçer"

Önlem almanın salgının önüne geçtiğini belirten Uzman Dr. Yıldırım, Özellikle bu dönemde çocukların kapalı ortamlardan uzak durması ve yapay oyun alanlarında çok fazla zaman geçirmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Virüs hastalıklarının sağlıkta çocuk hastalığı olarak kabul edildiğine değinen Uzman Dr. Yıldırım, bulaş sebebinin genellikle bireysel olduğunu belirtti. Hastalığın yoğun olduğu dönemlerde çocukları kendi çevresel faktörlerinin dışında hastalık bulaşını arttıracak herhangi bir ortama sokmamanın çok önemli olduğunu söyleyen Uzman Dr. Yıldırım, aynı zamanda hasta olan çocukların okula yollanmaması ve izole edilmesinin de hastalığın yaygınlığı açısından ciddi bir önleyici unsur olduğunu hatırlattı. 

Salgın hastalıklarla mücadelede en etkili yöntemin hastalık ortaya çıkmadan önlem alınması olduğuna vurgu yapan Uzman Dr. Yıldırım, salgınların kontrol altına alınmasında en büyük silahın bireysel hijyen kurallarına uymak, maske kullanımı, aşılama ve toplumsal farkındalığı artırmak olduğunu söyledi.