Uzmanından yaza formda girmek isteyenlere uyarı!

Kış aylarında evde geçirilen vaktin fazla olmasına bağlı alınan kiloları vermek ve yaz mevsimine fazla kilolardan arınmış olarak girmek isteyenler çeşitli yöntemlere başvuruyor. Ancak doğru yöntemlerle kilo vermek vücut sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Yaza sağlıklı ve formda girmenin zor olmadığını söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, Vücudun ihtiyaçlarına göre beslenme alışkanlıkları edinmek gerektiğine değindi.

Uzmanından yaza formda girmek isteyenlere uyarı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz aylarına kısa bir süre kala kilo vermek isteyenler diyet yapmak için arayışa başladı. Diyetler hakkında internette birçok farklı yöntem bulunuyor. Ancak, bu yöntemler uzman denetiminde uygulanmadığında sağlık problemlerine yol açabiliyor. Doğru diyet programının önemine değinen uzmanlar beslenme düzeninin önemine dikkat çekiyor. Uzman Diyetisyen Başkurt, bu dönemde öncelikle yaza zayıf girmek uğruna uygulanan uydurma ve şok diyetlerden uzak durulması gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Vücudun zaman içinde farklı dönemler geçirdiğini ve her bir dönemde farklı besinlere ihtiyaç duyduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, Fiziksel ve psikolojik durumlar, mevsimler, yaş, cinsiyet ve yaşam tarzı gibi faktörlerin, vücudun hangi besin öğelerine ihtiyaç duyduğunu belirlediğini belirtti.

Panik halinin kısa sürede mucizeler vadeden sağlıksız yolları cazibeli hale getirebileceğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, Tek çeşit sebze veya meyve ile yapılan detokslar, zayıflatan çaylar, macunlar, tozlar, kısa sürede çok sayıda ağırlık kaybı hedefleyen uydurma diyet listelerinin sayısının artacağı döneme girildiğini ve dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Beslenme alışkanlıklarının, yalnızca sağlıklı yaşam için değil, aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve besinleri doğru şekilde alabilmesi için büyük önem taşıdığına değinen Uzman Diyetisyen Başkurt,  "Çoğu insan iş, okul ya da kişisel yaşamındaki yoğunluk nedeniyle yorgunlukla başa çıkmaya çalışır. Zihinsel yorgunluk da vücudun besin ihtiyaçlarını etkiler. Yoğun çalışma saatleri, sınav dönemi veya stresli bir yaşam tarzı zihinsel sağlığı zorlar. Bu durumda, vücuda daha fazla enerji veren, aynı zamanda beyin fonksiyonlarını destekleyen besinlere ihtiyaç vardır.Somon, ceviz, keten tohumu gibi besinlerde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri beynin enerji ve sağlıklı işleyişi için önemlidir. Tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler ve yumurtada yer alan B kompleks vitaminleri zihinsel performansın artması için gereklidir. Kırmızı et, ıspanak, mercimek gibi besinler demir kaynağıdır ve yorgunluk hissini azaltmaya yardımcı olur" ifadelerine yer verdi.

"Mevsimler, vücudun besin ihtiyacını doğrudan etkiler"

Mevsimlerin, vücudun besin ihtiyacını doğrudan etkilediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Kışın soğuk hava, bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesini gerektirirken, yazın ise vücut daha fazla su ve enerjiye ihtiyaç duyar. Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları hem sağlık hem de genel yaşam kalitesi için önemlidir" diyerek önerilerde bulundu. 

"Neler tüketmeliyiz?"

Soğuk havaların, vücudu daha fazla enerji harcamaya zorladığını söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt,  "Ayrıca, kışın daha az gün ışığı alındığı için D vitamini seviyesi düşebilir. Bu dönemde daha yüksek kalorili, bağışıklığı güçlendiren ve enerji veren besinlere yönelmek gerekir. Portakal, kivi, kırmızı biber gibi gıdalarda bolca bulunan C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Kış sebzeleri, kuru baklagiller, tahıllar gibi yüksek lifli gıdalar sindirim sistemini destekler ve enerji dengesini sağlar" şeklinde açıklamada bulundu.

Yazın daha fazla su tüketimi ve serinletici yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, Sıcak havalarda aşırı ağır yemeklerin sindirim sorunlarına yol açabileceğini ve bu nedenle de daha hafif ve suyu bol gıdalar tercih edilmesi gerektiğini aktardı.  

Bol su içmenin yanı sıra taze meyve ve sebzeler tüketmenin vücudun su ve elektrolit dengesini sağlamak için önemli olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, hafif proteinler (balık, tavuk, mercimek) ve sebzelerin, yaz için ideal olduğunu aktardı.

Stres, kaygı, depresyon gibi duygusal durumların da vücudun besin ihtiyaçlarını etkileyebildiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu durumda doğru beslenme, ruh halini dengelemeye yardımcı olabilir.Kompleks karbonhidratlar, tam tahıllar, sebzeler vücudun rahatlamasını sağlar. Çikolata, serotonin seviyelerini artırabilir, bu da mutluluk hissini destekler.  Muz, avokado, badem, Ispanak, fındık, kabak çekirdeği gibi besinlerde magnezyum bulunur ve stresi azaltmaya yardımcı olur" dedi.

Fiziksel aktivitenin arttığı dönemlerde vücudun daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, özellikle spor yapan bireylerin protein, karbonhidrat ve su ihtiyacının artacağından egzersiz sonrası vücudun kaslarını onarması ve enerjisini yeniden toplaması için doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Vücudun, sürekli değişen bir yapı olduğunu ve bu değişimlerle birlikte beslenme ihtiyaçlarının da farklılık gösterdiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Zihinsel ve fiziksel durum, mevsimler, yaş, duygusal durum ve fiziksel aktivite gibi faktörler, doğru besinleri almayı gerektirir. Bu yüzden sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarını kişisel ihtiyaçlarınıza göre uyarlamak, uzun vadede sağlığınızı korumanın en etkili yoludur" dedi.

Günlük hareketlerin arttırılması gerektiğine değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, akşam yemeğinden sonra yürüyüş yapılabileceğine değindi.