Uzmanlar et tüketimi konusunda uyardı!

Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı öncesi beslenme uzmanları vatandaşlara, uyarılarda bulundu.

Uzmanlar et tüketimi konusunda uyardı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Etin, sindiriminin zor bir yiyecek olduğunu vurgulayan Diyetisyen Barış Can Gülüm ve Simge Siber Yıldırım birlikte yaptıkları açıklamada; özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi durumunda, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikâyetlere yol açabileceğini söylediler.

Fazla et tüketiminin kolesterolü olanlar ile kalp ve karaciğer hastaları için bazı riskleri beraberinde getireceğinidile getirenGülüm, bayramlarda özellikle diyet yapan kişilerin diyetlerini bozmamaları gerektiğini belirtti.

Simge Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Diyetisyenlerinden Barış Can Gülüm, etin en az 24 saatlik bir dinlendirme süresinden sonra tüketilmesi gerektiğini söyleyerek; “Et tüketimi kadar pişirme şekli de önemlidir.Eti pişirirken kavurma olmamalı, kızartma olmamasına özen gösterilmeli. Tercihimiz haşlama, fırında veya ızgara olmasından yanadır. Ama genelde kavurma çok yaygın olduğu için de kendi yağında yapılırsa daha iyi ve sağlıklı olur. Pişirirken ayçiçeği yağı, tereyağı veya kuyruk yağı eklenmemelidir. Eti yerken midede rahatsızlık veya hazımsızlık yaratmaması için ise iyice çiğneyerek daha uzun sürede tüketilmesi gerekiyor. Çok fazla et tüketimi olacağı için etin yanında sebze yemeği ve bol limonlu salatalar olursa, yeşillikli hafif besinler olursa daha sağlıklı olur” dedi.

“Buzlukta Saklanmalı”

Fazla kalan etlerin kesinlikle buzlukta saklanması gerektiğini dile getiren Diyetisyen Gülüm; “Soğuk zincirinin bozulmaması için buzdolabının alt kısmına koyulması sakıncalı bir durum söz konusudur. Çözdürdüm tekrardan yukarıya koyup dondurayım gibi bir durum olmamalıdır. İhtiyaç kadar kullanılması için küçük parçalara ayırıp saklanmasını tavsiye ediyoruz. Etin bütününü çözdürüp parçalayıp kalan kısmı tekrar buzluğa koymaları halinde bakteri oluşumuna neden olabilir” şeklinde konuştu.

“Her İkisi De Dengeli Tüketilmeli”

Diyetisyen Barış Can Gülüm,her ne kadar kurban bayramı olsa da tatlı tüketimlerinin de bu önemli günlerde fazla olduğunu et kadar tatlının da dengeli oranda tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Havaların sıcak olması nedeniyle et tüketiminin yanında yemeklerden hemen sonra tatlı tüketmemeleri gerektiğini ifade eden Gülüm sözlerine söyle devam etti; “Baklava, şerbetli tatlılar yerine sütlü daha hafif olan tatlıları tercih ederlerse daha sağlıklı olur. Şerbetli tatlı tüketecek olanlar tabii ki olacaktır onlar da porsiyonlarına dikkat etsinler. Bayram boyunca iki baklavayı geçmemelerini öneriyoruz. Hayır demeyi bilmeleri gerekir. Ev sahibini kırmayacağım diye bütün tatlılardan tüketmemeleri gerekiyor. Özellikle şeker, tansiyon, kolesterol gibi hastalıkları olanlar biraz daha hassas davranarak dikkat etmelerini öneriyoruz. Ayrıca bol bol su tüketirlerse iyi olur. Bunun yanında çok fazla et tüketiminden dolayı bağırsak yapısı değişeceği için probiyotik özellikli yoğurt kefir gibi besinler de tüketebilirler. Et tüketiminde yağ kullanımı kadar tuz tüketimi de önemlidir. Fazla et tüketiminin etkilerini azaltmak için temiz havada yürüyüş de yapılabilir.

Uzman Diyetisyen Simge Siber Yıldırım ise dengeli oranda et tüketilmesi gerektiğini belirterek; “ Et tüketiminin yanında bayramların simgesi olan tatlıları da yemesinler demek çok doğru olmayacağı için onları da tüketirken dengeli oranda tüketmelidirler. İlk tercihler sütlü tatlılardan yana olmalı. Et tüketiminde 3 öğün yerine daha az et tüketmek, yağlı taraflarını yememek, kontrollü olmak sağlıklı olacaktır. Kronik hastalıkları olan vatandaşlar biraz daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Tabiri caizse kıtlıktan çıkmışçasına yemek yerine sindire sindire yemenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Ayrıca etin yanında yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmesini öneriyoruz. Etin demirinin emilebilmesi için C vitaminine ihtiyaç var. C vitamini de bol limonlu ve yeşillikli bir salatada aktif. Bu yüzden etin yanında tüketilmesini istiyoruz. Ayrıca hamilelerin de et tüketiminde kontrollü bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini, sakatatlarından yağlı yerlerinden kesinlikle uzak durmaları gerekiyor” dedi.

Uzman Diyetisyen Simge Siber Yıldırım ayrıca etlerin mutlaka derin dondurucuda saklanması gerektiğini ve 2-3 gün buzdolabında bekletmenin sağlıklı olmadığını vurguladı.

Özlem Ceylan