Uzmanlardan Araçlarda Sıcak Hava Uyarısı

Yurt genelinde hava sıcaklıkları bir süredir yüksek seyrediyor. Yaz aylarında araçlarını uzun süre güneş altında bırakan ve biner binmez klimayı açan sürücüler için uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Uzmanlar, güneş altında camları kapalı bekleyen araçlarda tehlikeli seviyelerde 'benzen' isimli zehirli gazın birikebileceğini belirtiyor.

Uzmanlardan Araçlarda Sıcak Hava Uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Benzen, kimyasal gazlar arasında en tehlikeli olanlardan biri olarak kabul ediliyor ve insan sağlığına büyük zarar verebiliyor. Özellikle araçların iç mekânındaki plastik yüzeylerden kaynaklanan bu gaz, yüksek sıcaklıklarda daha fazla açığa çıkıyor. Sürücüler ve yolcular, bu gazı soluyarak ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler.

Uzmanlar, araç içinde biriken benzen gazının klimayla doğrudan solunabileceğini ve bu durumun kansere dahi yol açabileceğini vurguluyor. Benzen seviyesinin özellikle sıcak havalarda arttığına dikkat çeken uzmanlar, sürücülerin araçlarını güneş altında bırakmamaları ve araçlarına binmeden önce iyi bir havalandırma yapmaları gerektiğini belirtiyor.

Sıcak yaz günlerinde araç kullanırken sağlığınızı korumak için dikkatli olun ve benzen tehlikesine karşı gerekli önlemleri alın.

Konu ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, durumun insan sağlığına ne denli zarar verebileceğini belirtti. Yorulmaz, “Klima ilk açıldığında içeriye sıcak hava üflediği için ‘benzen’ seviyeleri geçici olarak yükselebilir. Bu nedenle arabaya binmeden önce havalandırmasını öneriyoruz.” Dedi.

Sıcak havalarda plastik parçaların zararlı kimyasal gazlar çıkarabileceğinin altını çizen Yorulmaz; “Son derece riskli bir konu. Vatandaşlar yayılacak kimyasallardan korunabilmek için eğer zamanı varsa arabayı çalıştırdıktan sonra hemen binmek yerine kapılarını açıp havalandırılmasını, öneriyoruz. Diğer önerim ise sıcak havalarda araçlarını güneş altına bırakmasınlar. Bir de güneşlik kullanabilirler.” Diye konuştu.